Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 3
Miód w proszku - sposoby otrzymywania i najnowsze osiągnięcia
Honey Powder - Methods of Receiving and The Latest Achievements
10.15199/65.2020.3.4
Katarzyna Samborska
Alicja Barańska
nr katalogowy: 125597
10.15199/65.2020.3.4
Streszczenie
W artykule przedstawiono wyniki badań związane z otrzymywaniem miodu w proszku metodą suszenia rozpyłowego, uzyskane w przeciągu kilku ostatnich lat w Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW w Warszawie. Ponieważ suszenie miodu wymaga starannego doboru użytych składników pomocniczych, w badaniach określano przydatność różnych nośników suszarniczych, a także skupiano się na możliwościach otrzymania proszków miodowych zgodnych z aktualnym trendem – mowa o tzw. czystej etykiecie. Stwierdzono, że możliwa jest poprawa przebiegu procesu suszenia w wyniku enzymatycznej lub membranowej obróbki wstępnej miodu. Jednakże najbardziej obiecujące wyniki otrzymano wskutek zastosowania do procesu suszenia powietrza o obniżonej wilgotności, a także zastępowania tradycyjnych nośników mlekiem w proszku lub dodatkiem o właściwościach prebiotycznych.
Abstract
The article presents the results of research related to the production of honey powder by spray drying, obtained over the past few years at the Department of Food Engineering and Production Management, WULS-SGGW in Warsaw. Since the drying of honey requires the careful selection of the auxiliary components used, the tests determined the suitability of various drying carriers, and also focused on the possibilities of obtaining honey powders in accordance with the current “clean label” trend. It was found that it is possible to improve the drying process as a result of enzymatic or membrane honey pre-treatment. However, the most promising results were obtained as a result of application of reduced humidity for the drying process, as well as replacing traditional carriers with milk powder or a prebiotic additives.
Słowa kluczowe
suszenie rozpyłowe
nośnik
przemiana szklista
Keywords
spray drying
carrier
glass transition
Bibliografia
[1] Antony S., J.R. Rieck, J.I.Y. Acton, E.L. Halpin, P.L. Dawson. 2006. "Effect of dry honey on the shelf life of packaged Turkey slices". Poultry Science 85 (10) : 1811-1820. [2] Hebbar H.U., N.K. Rastogi, R. Subramanian. 2008. "Properties of dried and intermediate moisture honey products: A review". International Journal of Food Properties 11 (4) : 804-819. [3] Jayasundera M., B. Adhikari, R. Adhikari, P. Aldred. 2011. "The effects of proteins and low molecular weight surfactants on spray drying of model sugar-rich foods: Powder production and characterization". Journal of Food Engineering 104 (2) : 259-271. [4] Jedlińska A., K. Samborska, A. Wieczorek, A. Wiktor, E. Ostrowska-Ligęza, W. Jamróz, K. Skwarczyńska- -Maj, D. Kiełczewski, Ł. Błażowski, M. Tułodziecki, D. Witrowa-Rajchert. 2019. "The application of dehumidified air in rapeseed and honeydew honey spray drying - process performance and powders properties considerations". Journal of Food Engineering 245 : 80-87. [5] Kılınç M., M.K. Demir. 2017. "The facilities of spray dried honey powder use as a substitute for sugar in cookie production". Journal of Food and Health Science 3 (2) : 67-74. [6] Samborska K., A. Barańska, D. Bodel, A. Jedlińska. 2019. "Investigation of the possibility to enhance honey spray drying process and powders properties by ultrafiltration pre-treatment". Chemical and Process Engineering 40 (3) : 305-313. [7] Samborska K., A. Jedlińska, A. Wiktor, D. Derewiaka, R. Wołosiak, A. Matwijczuk, W. Jamróz, K. Skwarczyńska- Maj, D. Kiełczewski, Ł. Błażowski, M. Tułodziecki, D. Witrowa-Rajchert. 2019. "The effect of low temperature spray drying with dehumidified air on phenolic compounds, antioxidant activity and aroma compounds of rapeseed honey powders". Food and Bioprocess Technology 12 : 919-932. [8] Samborska K., A. Wasilewska, E. Gondek, E. Jakubczyk, A. Kamińska-Dwórznicka. 2017. "Diastase activity retention and physical properties of honey/arabic gum mixtures after spray drying and storage". International Journal of Food Engineering 13 (6). [9] Samborska K., E. Langa, A. Kamińska-Dwórznicka, D. Witrowa-Rajchert. 2015. "The influence of sodium caseinate on the physical properties of spray dried honey". International Journal of Food Science and Technology 50 (1) : 256-262. [10] Samborska K., P. Gajek, A. Kamińska-Dwórznicka. 2015. "Spray drying of honey: the effect of drying aids on powder properties". Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 65 (2) : 109-118. [11] Samborska K., P. Sokolowska, K. Szulc. 2017. "Diafiltration and agglomeration as methods to improve the properties of honey powder obtained by spray drying". Innovative Food Science and Emerging Technologies 39 : 33-41. [12] Samborska K. 2019. "Powdered honey - drying methods and parameters, types of carriers and drying aids, physicochemical properties and storage stability". Trends in Food Science and Technology 88 : 133- -142. [13] Samborska K., A. Barańska, K. Szulc, E. Jankowska, M. Truszkowska, E. Ostrowska-Ligęza, R. Wołosiak, E. Szymańska, A. Jedlińska. 2020. "Reformulation of spray dried apple concentrate and honey for the enhancement of drying process performance and the physicochemical properties of powders". Journal of the Science of Food and Agriculture 100 (5) : 2224-2235. [14] Samborska K., A. Wiktor, A. Jedlińska, A. Matwijczuk, W. Jamróz, K. Skwarczyńska-Maj, D. Kiełczewski, M. Tułodziecki, Ł. Błażowski, D. Witrowa-Rajchert. 2019. "Development and characterization of physical properties of honey-rich powder". Food and Bioproducts Processing 115 : 78-86. [15] Samborska K., J. Suszek, E. Hać-Szymańczuk, A. Matwijczuk, B. Gładyszewska, D. Chocyk, G. Gładyszewski, E. Gondek. 2018. "Characterization of membrane processed honey and the effect of ultrafiltration with diafiltration on subsequent spray drying". Journal of Food Process Engineering 41 (6) : e12818. [16] Samborska K., M. Czelejewska. 2014. "The influence of thermal treatment and spray drying on the physico- chemical properties of Polish honeys". Journal of Food Processing and Preservation 38 (1) : 413-419. [17] Samborska K., M. Śledź, D. Witrowa-Rajchert. Sposób suszenia miodu. Patent PL-222559 opublikowany dn. 31.08.2016 r. WUP 08/16. [18] Samborska K., A. Jedlińska, A. Wiktor, D. Witrowa-Rajchert. 2018. Zgłoszenie patentowe. Sposób otrzymywania proszku miodowego. P.427692.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125597 "Miód w proszku - sposoby ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2020-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH