Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
GOSPODARKA MIĘSNA
|
Rocznik 2020 - zeszyt 2
Analiza strat i marnotrawstwa żywności w sektorze mięsnym
nr katalogowy: 125179
W artykule przedstawiono analizę strat i marnotrawstwa żywności w sektorze mięsnym w następujących ogniwach: produkcja podstawowa (produkcja rolna), przetwórstwo i wytwórstwo, transport i magazynowanie, handel (dystrybucja). Specyfika surowca mięsnego i powstających z niego produktów wymaga zastosowania odpowiednich środków i procedur w całym łańcuchu dostaw, by zapewnić bezpieczny produkt o jak najwyższej jakości. Niemniej jednak straty powstają na każdym etapie a ich przyczyny są różne.Produkcja mięsa i produktów mięsnych charakteryzuje się niekorzystnym oddziaływaniem na środowisko, co wymaga racjonalnego zarządzania tymi produktami oraz odpadami powstającymi w całym łańcuchu - produkcji, przetwórstwa, transportu i handlu mięsem i produktami mięsnymi. Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności oraz odpadów w całym sektorze mięsnym jest istotne zarówno ze względów ekonomicznych, jak i środowiskowych. Wstęp Ze względu na znaczące spożycie mięsa i przetworów mięsnych istotny staje się poziom strat powstających podczas produkcji oraz produktów marnotrawionych przez konsumentów w gospodarstwach domowych. Szacuje się, że straty i marnotrawstwo w sektorze mięsnym, łącznie we wszystkich ogniwach łańcucha żywnościowego, stanowią aż około 20% produkcji. Straty i odpady powstają w całym łańcuchu dostaw mięsa. W regionach wysoko rozwiniętych dominuje marnotrawstwo w końcowych ogniwach łańcucha żywnościowego (na etapie dystrybucji i w gospodarstwach domowych), co tłumaczy się wysokim spożyciem mięsa na osobę. Regiony słabiej rozwinięte zwykle ponoszą straty równo w całym łańcuchu dostaw, przy czym niewystarczająca infrastruktura i brak inwestycji w technologie magazynowania w gospodarstwach rolnych skutkują zwykle większymi stratami na etapie produkcji podstawowej [7]. Według danych Eurostatu [2011] w Europie, największe straty generowane są na etapie konsumpcji (gospodarstwa domowe oraz usługi gastronomiczne), najmniejsze natomiast na eta[...]
Bibliografia
[1] Dora M., Wesana J. Gellynck X., Seth N., Dey B., De Steur H. 2019. Importance of sustainable operations in food loss: evidence from the Belgian food processing industry. Annals of Operations Research. [2] Enemark P.S. 2015. Laveste kodødelighed i tiår. http://www.seges.dk/ Nyheder/ lavestekodoedeligheditiaar.htm [3] Eriksson M., Strid I., Hansson P. A. 2012. Food losses in six Swedish retail stores: Waste of fruit and vegetables. In relation to quantitatives delivered. Resources, Conservation and Recycling, 68, 14-20. [4] GUS 2019. Rocznik statystyczny rolnictwa 2018 (Yearbook of agriculture 2018). Warszawa: GUS. [5] Gustavsson J., Cederberg C., Sonesson U., Emanuelsson A. 2013. The methodology of the FAO study: Global Food Losses and Food Waste- -extent, causes and prevention - FAO, 2011. [6] Hartikainen H., Kuisma M., Pinolehto M., Räikk önen R., Kahilu - oto H. 2014. Food waste in primary production and food processing (Finnish) http://jukuri.mtt.fi/handle/10024/485067 Marknadsöversikt potatis till mat och 82 Food losses and waste in primary production stärkelseproduktion 2015 http://www2. jordbruksverket.se/download/18.17f5bc3614d8ea10709e5311/ 1432820127276/ra15_9.pdf [7] Hodges R.J., Buzby J.C., Bennett B. 2010. Postharvest losses and waste in developed and less developed countries: opportunities to improve resource use. Journal of Agricultural Science, 149, 37-45. [8] Idaszewska N., Bie ńczak K. 2011. Przewóz środków spożywczych zgodnie z najnowszą wersją umowy ATP. Logistyka 5, 61-63. [9] Kranert M., Hafner G., Barabosz J., Schneider F., Lebersorger S., Scherhaufer S., Schuller H., Leverenz D. 2012. Determination of Discarded Food and Proposals for a Minimization of Food Wastage in Germany: Abridged Version; University Stuttgart Institute for Sanitary Engineering: Stuttgart, Germany. [10] Wrzosek M., Bilska B., Krajewski K., Kołożyn -Krajewska D., Kon - draszuk A. 2014. Określenie przyczyn i skali strat żywności w handlu detalicznym na przykładzie mleka i jego przetworów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(93), 225-238. [11] Zawadzki R. 2013. Transport: Błędy w łańcuchu. Forum Mleczarskie Handel 2. Pobrane z: http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/323/transport-bledy- w-lancuchu/#(data dostępu: październik 2015).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125179 "Analiza strat i marnotraw..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
GOSPODARKA MIĘSNA - e-zeszyt (pdf) 2020-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
26.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
GOSPODARKA MIĘSNA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
318.00 zł
Do koszyka
GOSPODARKA MIĘSNA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GOSPODARKA MIĘSNA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
GOSPODARKA MIĘSNA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
GOSPODARKA MIĘSNA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GOSPODARKA MIĘSNA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH