Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2020 - zeszyt 1
Rola łańcucha chłodniczego w utrzymaniu jakości żywności
The role of cold chain in maintaining food quality
10.1599/8.2020.1.2
Joanna Markowska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 125114
10.1599/8.2020.1.2
Streszczenie
Łańcuch chłodniczy wymaga przestrzegania reżimu temperaturowego w procesie produkcji, przechowywania i transportu żywności. Istotny jest właściwy dobór temperatury optymalnej dla poszczególnych etapów łańcucha i grup produktów oraz ograniczenie jej wahań do minimum. W artykule zaprezentowano zagadnienia dotyczące szeroko rozumianego chłodnictwa w aspekcie procesów produkcyjnych, warunków przechowywania i ich wpływu na jakość żywności. Przedstawiono wybrane zagadnienia związane z procesami i technologiami, z uwzględnieniem zmian jakości produktów, wynikających z niezachowania stabilności temperatury oraz wpływu łańcucha chłodniczego na środowisko.
Abstract
The cold chain requires a temperature regime to be observed in the production, storage and transport of food. It is important to choose the optimum temperature for each product group and to limit its fluctuations to a minimum at all stages of the chain. The article presents issues concerning widely understood refrigeration in the aspect of production processes and conditions of food storage. Selected issues related to processes and technologies are presented, taking into account changes in product quality, resulting from failure to maintain temperature stability and the impact of the cold chain on the environment.
Słowa kluczowe
łańcuch chłodniczy
produkcja
przechowywanie
żywność
środowisko
Keywords
cold chain
production
storage
foods
environment
Bibliografia
[1] Adamicki F., Z. Czerko. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka .Poznań: PWRiL. [2] Adler-Nissena J., G. Ørnholt Zammita. 2011. "Modelling and validation of robust partial thawing of frozen convenience foods during distribution in the cold chain". Procedia - Food Science 1: 1247 - 1255. [3] Aguila J.S., P. Hofman., T. Campbell, J.R. Marques, L.S.H. Aguila, R.A Kluge. 2009. "Pré-resfriamento em água de lichia ‘B3’ mantida em armazenamento refrigerado". Ciência Rural, 39: 2373 - 2379. [4] Baladhiya C., J. Doshi. 2016. "Precooling techniques and applications for fruits and vegetables". International Journal of Processing and Post Harvest Technology 7, 1: 141 - 150. [5] Bantle M., I.C. Claussen, I. Tolstorebrov. 2016. Report Superchilling of organic food Part 1: Concept, State-of-the-Art and Potential for small scale implementation SINTEF Energi AS 2016.08.01. [6] Barłowska J., M. Florek, Z. Litwińczuk. 2016. "Produkcja żywności ilość czy jakość? Cz. II.". Przemysł Spożywczy 3: 26 - 29. [7] Becker B.R., B.A. Fricke. 2002. "Hydrocooling time estimation methods". International Communications in Heat and Mass Transfer 29:165 - 174. [8] Blackburn J., G. Scudder. 2009. "Supply Chain Strategies for Perishable Products: the Case of Fresh Produce". Production and Operations Management 18: 129 - 137. [9] Brackmann A., R. O. Anese, R.F.H. Giehl, A. Weber, A.C. Eisermann, I. Sestari. 2011. "Pré-resfriamento para conservação pós-colheita de melões Cantaloupe ‘Hy Mark’". Bragantia, Campinas, 70: 672-676. [10] Brosnan T, Da-WenSun. 2001. "Precooling techniques and applications for horticultural products - a review Techniques de préréfrigération et applications pour les produits horticoles passées en revue". International Journal of Refrigeration 24, 2:154 - 170. [11] Chłodzenie próżniowe warzyw i ziół, www.webercooling.com [12] Chorowski M.,G. Konopka. 2003. "Kriogenika w przemyśle spożywczym" Chłodnictwo i Klimatyzacja 1/2: 16 - 18. [13] Danyluk B., J. Pyrcz. 2012. "Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa i wyrobów mięsnych". Gospodarka Mięsna 1: 12 - 14. [14] Duun A.S. 2008. "Superchilling of muscle food storage stability and quality aspects of salmon (Salmo salar), cod (Gadus morhua) and pork" http://ntnu. diva-portal.org/smash/get/diva2:124388/FULLTEXT01.pdf. [15] Działania resortu rolnictwa na rzecz zagranicznej ekspansji przedsiębiorstw rolno-spożywczych XVI Kongres Eksporterów Polskich Warszawa, 23 listopada 2017 r. [16] Gaziński B. 2013. "Przechowalnictwo żywności (praca zbiorowa)". Wydanie 2. Poznań: Systherm. [17] Grabowska B. 2014. "Łańcuch chłodniczy w przetwórstwie mrożonej żywności". Chłodnictwo i Klimatyzacja 10: 77 - 81. [18] Grolee, J., J. Delaunay. 1993. Cold Store Guide. 3rd IIR edition, International Institute of Refrigeration (IIR), Paris. 1/2020 21 [19] Gruda Z., J. Postolski. 1999. "Zamrażanie żywności". Wyd. 3.. Warszawa: WNT. [20] Guinot-Thomas, P., M. Al Ammoury and F. Laurent. 1995. "Effects of storage conditions on the composition of raw milk". International Dairy Journal 5: 211- 223. [21] Hać-Szymańczuk E. 2012. "Rozwój mikroflory psychrofilnej i psychrotrofowej w mięsie i produktach mięsnych". Gospodarka Mięsna 4: 28 - 30. [22] https://semcoice.com/cooling/why-hydrocooling-wont-work-as-standalone- produce-cooling-method/] [23] IIR-UN Environment Cold Chain Technology Brief Refrigeration in Food Production and Processing http://www.iifiir.org/userfiles/file/webfiles/in-depth_files/ Brief_RefrigerationFoodProductionProcessingBD. [24] James C., P. Hanser, S.J. James. 2011. "Super-cooling phenomena in fruits, vegetables and seafoods" www.researchgate.net/publication/265178903_ Super-cooling_phenomena_in_fruits_vegetables_and_seafoods. [25] Kondratowicz J. 2006. "Badania nad zastosowaniem mrożenia kriogeniczno- owiewowego do utrwalania wybranych gatunków owoców i warzyw". Chłodnictwo 4: 44 - 45. [26] Kozioł J. 2007. "Wpływ zawartości wody w zamrażanych produktach mięsnych na ususzkę". XXXI Dni Chłodnictwa, Poznań 2007. [27] Kryża K., G. Szczepanik, P. Błaszkiewicz. 2011. "Technologiczny aspekt zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym". Problemy Jakości 5: 37 - 42. [28] Leteinturier J. 1999. "Preservation of fruit, vegetable and plant-derived products using refrigeration". http://postharvest.ucdavis.edu. [29] Markowska J., E. Polak. 2016. "Ewaluacja eksperymentalna biotechnologicznych cech składowanych płodów rolnych w doświadczalnej komorze składowej. Badania biochemicznych cech składowanej marchwi" [w:} D. J. Butrymowicz Nowoczesne technologie dla sektora rolno-spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych. Białystok: Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej . [30] Markowska J., E. Polak., I.Kasprzyk. 2013. "Komory chłodnicze w przechowywaniu żywności" Przemysł Spożywczy 9: 16 - 19. [31] McDonald K, Sun DW. 2000. "Vacuum cooling technology for the food processing industry: a review". Journal of Food Engineering 45: 55 - 65. [32] Paszkiewicz L., M. Maczuga, D. Baran, M. Sypnicka-Wysmyk. 2018. "Agro-ring koszty w ujęciu scenariuszowym sektor rolno-spożywczym: perspektywa do 2023 r." Raport Agrokonferencja. [33] Pawlonka G. 2016. "Mrożenie gazami - nowe potrzeby, nowe możliwości". Chłodnictwo i Klimatyzacja 10: 52 - 58. [34] Pawlonka G., Ł. Betliński. 2005. "Mrożenie i schładzanie ciekłymi gazami wczoraj i dziś". Przemysł Spożywczy 10: 32 - 34. [35] Pelletier W., J.K. Brecht, C. Nunes, J-P. Emond. 2011. "Quality of Strawberries Shipped by Truck from California to Florida as Influenced by Postharvest Temperature Management Practices". HortTechnology. 21(4): 482 - 493. [36] Reina LD, H.P. Fleming, E.G. Humphries. 1995. "Microbiological control of cucumber hydrocooling water with chlorine dioxide". Journal of Food Protection 58: 541 - 546. [37] Rong A., R. Akkerman, M. Grunow. 2011. “An optimization approach for managing fresh food quality throughout the supply chain". International Journal of Production Economics 131: 421 - 429. [38] Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP), sporządzona w Genewie dnia 1 września 1970 r. (Dz.U. z 1984r. Nr 49, poz. 254), Zrzeszenie Międzynarodowych Przewoźników Drogowych w Polsce. 15.10.2007 r. [39] Ustawa z dnia 14 października 2019 r. o zmianie ustawy o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2019 r., poz. 2158). [40] Wróbel-Jędrzejewska M., U. Stęplewska. 2017. "Bezpieczeństwo instalacji chłodniczych amoniakalnych. Przepisy i wymagania dotyczące detekcji amoniaku". Chłodnictwo i klimatyzacja 5: 72-77. [41] Zwalczanie marnotrawienia żywności - szansa dla UE na poprawę efektywności gospodarowania zasobami w łańcuchu dostaw żywności 2016 //www. eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR16_34/SR_FO
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125114 "Rola łańcucha chłodniczeg..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2020-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH