Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 2
Zagrożenia związane z obecnością mikotoksyn w żywności
Risks Associated with The Presence of Mycotoxins in Food
10.15199/65.2020.2.5
Jagoda Kępińska
Wioletta Biel
nr katalogowy: 125034
10.15199/65.2020.2.5
Streszczenie
Mikotoksyny są wtórnymi metabolitami niektórych grzybów pleśniowych i mogą występować w wielu pokarmach spożywanych przez ludzi. Są to toksyny odporne na procesy technologiczne (np. gotowanie, smażenie, pieczenie, destylację, fermentację). Najczęściej zanieczyszczają produkty pochodzenia roślinnego (zboża, przetwory zbożowe, warzywa, orzechy), ale mogą być obecne również w żywności pochodzenia zwierzęcego. Przyjmuje się, że około 25% światowych zbiorów może być nimi skażone. Mikotoksyny niszczą plony oraz są przyczyną mikotoksykoz. Według niektórych badań mikotoksyny mogą być wytwarzane bezpośrednio w ustroju człowieka po spożyciu żywności zakażonej grzybami pleśniowymi. W pracy przedstawiono zagrożenia zdrowia ludzi wywołane przez toksyny grzybów pleśniowych mogących występować w żywności. Scharakteryzowano najważniejsze grupy mikotoksyn pod względem ich występowania i toksyczności.
Abstract
Mycotoxins are secondary metabolites of some fungi species and can be found in many foods consumed by humans. These toxins are resistant to technological processes (cooking, frying, baking, distillation, fermentation). Mycotoxins most often contaminate products of animal and plant origin (cereals, processed cereals, vegetables, nuts). It is estimated that about 25% of the world’s harvest may be contaminated with them. Mycotoxins damage crops and cause mycotoxicosis. According to some studies, mycotoxins can be produced in human body after eating food contaminated by fungi. This article presents human health risks caused by mycotoxins found in food. The most important groups of mycotoxins were characterized in terms of their occurrence and toxicity.
Słowa kluczowe
mikotoksyny
produkty spożywcze
zapobieganie
zdrowie ludzi
Keywords
mycotoxins
food product
prevention
human health
Bibliografia
[1] Alshannaq A., J.H. Yu. 2017. "Occurrence, Toxicity, and Analysis of Major Mycotoxins in Food". International Journal of Environmental Research and Public Health 14 (6) : 632. [2] Barabasz W., A. Pikulicka. 2017. "Mykotoksyny - zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Część 1. Mykotoksyny - charakterystyka, występowanie, toksyczność dla organizmów". Journal of Health Study and Medicine 3 : 65-108. [3] Bennett J.W., M. Klich. 2003. "Mycotoxins". Clinical Microbiology Review 36 : 497-516. [4] Bottalico A. 1998. "Fusarium diseases of cereals, species complex and related mycotoxin profiles in Europe". Journal of Plant Pathology 80 : 85-103. [5] Castelo M.M., S. Sumner, L.B. Bullerman. 1998. "Stability of Fumonisins in Thermally Processed Corn Products". Journal of Food Protection 61 (8) : 1030-1033. [6] Chełkowski J. 2010. "Mikotoksyny, grzyby toksynotwórcze i mikotoksykozy". http://www.cropnet.pl/ dbases/mycotoxins.pdf.pl [7] Freire L., A. Sant’Ana. 2018. "Modified mycotoxins: An updated review on their formation, detection, occurrence, and toxic effects". Food and Chemical Toxicology 111 : 189-205. [8] Humpf H.U., M. Rychlik, B. Cramer. 2019. "Modified Mycotoxins: A New Challenge?" Encyclopedia of Food Chemistry 1 : 393-400. [9] Hussein H.S., J.M. Brasel. 2001. "Toxicity, metabolism, and impact of mycotoxins on humans and animals". Toxicology 167 (2) : 101-134. [10] Ibáñez-Vea M., E. Lizarraga, E. González-Peñasa, A. López de Cerain. 2012. "Co-occurrence of type-A and type-B trichothecenes in barley from a northern region of Spain". Food Control 25 (1) : 81-88. [11] Kowalska K., D.E. Habrowska-Górczyńska, A.W. Piastowska-Ciesielska. 2016. "Zearalenone as an endocrine disruptor in humans". Environmental Toxicology and Pharmacology 48 : 141-149. [12] Ledzion E., J. Postupolski, K. Rybińska, J. Kurpińska-Jaworska, M. Szczęsna, K. Karłowski. 2010. "System RASFF jako element strategii bezpieczeństwa żywności w zakresie mikotoksyn". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 43 (4) : 533-538. [13] Marin S., A.J. Ramos, G. Cano-Sancho, V. Sanchis. 2013. "Mycotoxins: occurrence, toxicology, and exposure assessment". Food and Chemical Toxicology 60 : 218-237. [14] Pascari X., A.J. Ramos, S. Marín, V. Sanchís. 2018. "Mycotoxins and beer. Impact of beer production process on mycotoxin contamination. A review". Food Research International 103 : 121-129. [15] Peraica M., B. Radić, A. Lucić, M. Pavlović. 1999. "Toxic effects of mycotoxins in human". Bulletin of the World Health Organization 77 (9) : 754-66. [16] Pereira V.L., J.O. Fernandes, S.C. Cunha. 2014. "Mycotoxins in cereals and related foodstuffs: A review on occurrence and recent methods of analysis". Trends in Food Science and Technology 36 (2) : 96-136. [17] Piotrowska M. 2012. "Wykorzystanie mikroorganizmów do usuwania mikotoksyn z żywności i pasz". Postępy Mikrobiologii 51 (2) : 109-119. [18] Pitt J., J.D. Miller. 2017. "A Concise History of Mycotoxin Research". Journal of Agricultural and Food Chemistry 65 (33) : 7021-7033. [19] Pławińska-Czarnak J., J. Zarzyńska. 2010. "Mikotoksyny w żywności pochodzenia zwierzęcego". Medical Mycology/Mikologia 17 (2) : 128-133. [20] Pokrzywa P., E. Cieślik, K. Topolska. 2007. "Ocena zawartości mikotoksyn w wybranych produktach spożywczych". Żywność Nauka Technologia Jakość 14 (3) : 139-146. [21] Poppenberger B., F. Berthiller, D. Lucyshyn, T. Sieberer, R. Schuhmacher, R. Krska, K. Kuchler, J. Glössl, C. Luschnig, G. Adam. 2003. "Detoxification of the Fusarium mycotoxin deoxynivalenol by a UDP-glucosyltransferase from Arabidopsis thaliana". The Journal of Biological Chemistry 278 (48) : 47905-47914. [22] Richard J.L. 2007. "Some major mycotoxins and their mycotoxicosis - an overview". International Journal of Food Microbiology 119 (1-2) : 3-10. [23] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364/5 z 20.12.2006). [24] Skinjar M., J.L. Raic, V. Stojicic. 1996. "Lowering of ochratoxin A level in milk by yoghurt bacteria and Bifidobacteria". Folia Microbiologica 41 (1) : 26-28. [25] Sobrova P. A. Vojtech, A. Vasatkova, M. Beklova, L. Zeman, R. Kizek. 2010. "Deoxynivalenol and its toxicity". Interdisciplinary Toxicology 3 (3) : 94-99. [26] Stoev S.D., M. Paskalev, S. MacDonald, P.G. Mantle. 2002. "Experimental one-year ochratoxin A toxicosis in pigs". Experimental and Toxicologic Pathology 53 : 481-487. [27] Stroka J., C. Goncalves. 2019. "Mycotoxins in Food and Feed: An Overview". Encyclopedia of Food Chemistry 1 : 401-419. [28] Wang L., Y. Liao, Z. Peng, C. Liangkai, W. Zhang, A. Nussler, S. Shi, L. Liu, W. Yang. 2018. "Food Raw Materials and Food Production Occurrences of Deoxynivalenol in Different Regions". Trends in Food Science and Technology 83 : 41-52. [29] Yazar S., G.Z. Omurtag. 2008. "Fumonisins, trichothecenes and zearalenone in cereals". International Journal of Molecular Sciences 9 (11) : 2062-2090. [30] Zanic-Grubisić T., R. Zrinski, I. Cepelak, J. Petrik, B. Radić, S. Pepeljnjak. 2000. "Studies of ochratoxin A-induced inhibition of phenylalanine hydroxylase and its reversed by phenylalanine". Toxicology and Applied Pharmacology 167 (2) : 132-139. [31] Zielińska K., K. Stecka, A. Suterska, A. Miecznikowski. 2007. "Wpływ ekologicznej technologii kiszenia runi łąkowej na hamowanie rozwoju pleśni wytwarzających mikotoksyny". Problemy Inżynierii Rolniczej 1 (55) : 61-70.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125034 "Zagrożenia związane z obe..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2020-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH