Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 1
Mikroalgi źródłem dodatków bioaktywnych do żywności
10.15199/65.2016.1.6
Anna Florowska
Elżbieta Dłużewska
nr katalogowy: 96223
10.15199/65.2016.1.6
W artykule omówiono możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym mikroalg oraz produktów z nich otrzymywanych. Wykazano, że są one dobrym źródłem karotenoidów, fikobiliprotein oraz kwasów tłuszczowych. Wśród karotenoidów obecnych w mikroalgach tylko trzy barwniki karotenoidowe: β-karoten oraz ksantofile - astaksantyna i luteina mają znaczenie komercyjne. Natomiast spośród kwasów z grupy omega-3 na skalę przemysłową wykorzystywany jest kwas DHA.Od 1980 r. na skalę przemysłową produkuje się mikroalgi w Azji, Indiach, USA, Izraelu i Australii. Obecnie wykorzystywanych jest ok. 200 gatunków mikroalg. Mikroalgi mają dobrze ugruntowaną pozycję na światowych rynkach produktów żywnościowych i paszowych. Mogą być też wykorzystywane w innych gałęziach przemysłowych. Ostatnio algi są stosowane do wytwarzania etanolu lub biopaliw. Ponadto podjęte zostały badania nad wykorzystaniem mikroalg modyfikowanych genetycznie do produkcji leków. Możliwość wprowadzenia mikroalg do obrotu żywnością i jej składnikami zostały dopuszczone zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady Europy z 27 stycznia 1997 r. dotyczącym nowej żywności i nowych składników żywności. Zgodnie z tym rozporządzeniem dopuszczono żywność i jej składniki dotychczas niewykorzystywane w znaczących ilościach, a należą do żywności i jej składników składających się lub wyekstrahowanych z drobnoustrojów, grzybów lub wodorostów. Mikroalgi są najstarszymi formami życia na Ziemi. Cechuje je duża bioróżnorodność - szacuje się, że na świecie istnieje od 200 tys. do kilku milionów gatunków, co przewyższa wielokrotnie liczebność gatunków roślin wyższych [17]. Większość mikroalg do swoich procesów metabolicznych wykorzystuje jedynie energię świetlną. Na drodze fotosyntezy z energii słonecznej mogą one przekształcić dwutlenek węgla na niezbędne im do życia cukry oraz tlen. Ich hodowla nie wymaga zatem szczególnych warunków [1]. Mikroalgi nie są upr[...]
Bibliografia
[1] Aaronson, S., Dubinsky, Z. 1982. "Birkh~tuser Verlag, CH-4010 Basel/Switzerland Mass production of microalgae". Experientia 38 (1), 36-40. [2] Ahmed, F., Fanning, K., Netzel, M., Turner, W., Li, Y., Schenk, P.M. 2014. "Profiling of carotenoids and antioxidant capacity of microalgae from subtropical coastal and brackish waters". Food Chem., 165, 300-306. [3] Borowitzka, M.A.: 2013. "High-value products from microalgae - their development and commercialisation". Journal of Applied Phycology 25 (3), 743-756. [4] Capelli, B., Cysewski, G.R.: 2010. "Potential health benefits of spirulina microalgae". Nutrafoods 9 (2), 19-26. [5] Chauton, M.S., Reitan, K.I., Norsker, N.H., Tveterås, R., Kleivdal, H.T. 2015. "A techno- economic analysis of industrial production of marine microalgae as a source of EPA and DHA-rich raw material for aquafeed: research challenges and possibilities". Aquaculture, 436, 95-103. [6] Chisti, Y. 2007. "Biodiesel from microalgae". Biotechnology Advances 25, 294-306. [7] Del Campo, J.A., García-González, M., Guerrero, MG: 2007. "Outdoor cultivation of microalgae for carotenoid production: current state and perspectives". Appl. Microbiol. Biotechnol. 74, 1163-1174. [8] Draaisma, R.B., Wijffels, R.H., Slegers, P.M., Brentner, L.B., Roy, A., Barbosa, M. J. 2013. "Food commodities from microalgae". Current Opinion in Biotechnology 24 (2), 169-177. [9] Dufosséa, L., Galaupa, P., Yaronb, A., Malis Aradb, S., Blancc, P., Chidambara Murthyd, K.M., Ravishankard, G.A. 2005. "Microorganisms and microalgae as sources of pigments for food use: a scientific oddity or an industrial reality?". Trends in Food Science & Technology 16 (9), 389-406.[10] Gong, Y.,·Hu, H., Gao, Y., Xu, X.,·Gao, H. 2011. "Microalgae as platforms for production of recombinant proteins and valuable compounds: progress and prospects". J. Ind. Microbiol. Biotechnol. 38 (12), 1879-1890. [11] Hemaiswarya, S., Raja, R., Ravi Kumar, R. 2011. "Microalgae: a sustainable feed source for aquaculture". World Journal of Microbiology and Biotechn. 27, 1737-1746. [12] Koller, M., Muhr, A., Braunegg, G. 2014. "Microalgae as versatile cellular factories for valued products". Algal Research, 6, 52-63. [13] Limón, P., Malheiro, R., Casal, S., Acién-Fernández, F.G., Fernández-Sevilla, J.M., Rodrigues, N., Cruz, R., Bermejo, R., Pereira, J.A. 2015. "Improvement of stability and carotenoids fraction of virgin olive oils by addition of microalgae Scenedesmus almeriensis extracts". Food Chem., 175, 203-211. [14] Maadane, A., Merghoub, N., Ainane, T., El Arroussi, H., Benhima, R., Amzazi, S., Bakri, Y., Wahby, I. 2015. "Antioxidant activity of some Moroccan marine microalgae: Pufa profiles, carotenoids and phenolic content". Journal of Biotechnology, 215, 13-19. [15] Melis, A. 2009. "Solar energy conversion efficiencies in photosynthesis: Minimizing the chlorophyll antennae to maximize efficiency". Plant Science 177(4), 272-280. [16] Milledge, J. 2012. "Microalgae - commercial potential for fuel, food and feed". FS&T 26(1), 26-28. [17] Norton, T.A., Melkonian, M., Andersen, R.A. 1996. "Algal biodiversity". Phycologia 35, 308-326. [18] Pignolet, O., Jubeau, S., Vaca-Garcia, C., Michaud, P. 2013. "Highly valuable microalgae: biochemical and topological aspects". J. Ind. Microbiol. Biotechnol. 40:781-796. [19] Pulz, O., Gross, W. 2004. "Valuable products from biotechnology of microalgae". Appl. Microbiol. Biotechnol. 65, 635-648. [20] Qiang, H., Richmond, A. 1996. "Productivity and photosynthetic efficiency of Spirulinaplatensis as affected by light intensity, algal density and rate of mixing in a flat plate photobioreactor". Journal of Applied Phycology 8(2), 139-145. [21] Richmond, A. 2004. "Handbook of Microalgal Culture: Biotechnology and Applied Phycology", red. Blackwell G., Oxford, 547-566. [22] Spolaore, P., Joannis-Cassana, C., Duranb, E., Isambertaet, A. 2006. "Commercial applications of microalgae". Journal of Bioscience and Bioengineering 101 (2), 87-96. [23] Suyono, E.A., Pradani, L., Mu’avatun, U., Habiba, R.N., Rohma, E.F. 2015. "Combination of Blue, Red, White, and Ultraviolet Lights for Increasing Carotenoids and Biomass of Microalga Haematococcus pluvialis". Procedia Environmental Sciences, 28, 399-405. [24] Terry, K.L., Raymond, L.P. 1985. "System design for the autotrophic production of microalgae". Enzyme and Microbial. Technology 7, 474-487. [25] T redici, M. 2010. "Photobiology of microalgae mass cultures: Understanding the tools for the next green revolution". Biofuels 1, 143 [26] Wijffels, R.H., Barbosa, M.J. 2010. "An outlook on microalgal biofuels". Science, 330, 913.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 124879 "Kalkulacja cen posiłków i..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH