Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 1-2
Czysty stół do pracy
nr katalogowy: 124862
Dane publikowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywn ości [6] wskazują, że w 2011 roku było 34,4 % zweryfikowanych źródeł zatruć pokarmowych związanyc h z usługami świadczonymi przez zakłady gastronomiczne typu otwartego, takie jak: restauracje, kawiarnie, puby, bary, oraz gastronomię hotelową. Rzadziej źródłami zatruć pokarmowych były posiłki spo żywane w stołówkach.Spożywana żywność zaspokajając potrzeby pokarmowe człowieka, musi odpowiadać nie tylko upodobaniom żywieniowym konsumenta, lecz również musi być bezpieczna. W celu panowania nad jakością zdrowotną i bezpieczeństwem gotowych posiłków i potraw należy tak prowadzić proces technologiczny, aby maksymalnie ograniczyć możliwość rozmnażania się mikroorganizmów szkodliwych dla zdrowia. Rozmnażanie bakterii i ewentualne wytwarzanie się toksyn następuje wówczas, jeśli stworzy się ku temu odpowiednie warunki środowiskowe (temperatura, wilgotność, pH) oraz istnieje odpowiednia pożywka. Większość produktów żywnościowych, będących dobrym źródłem składników pokarmowych, stanowi jednocześnie doskonałą pożywkę dla drobnoustrojów. Higiena w procesie wytwórczym Odpowiedzialność za bezpieczeństwo zdrowotne spoczywa na producentach żywności [19]. Otrzymywanie produktów o jak najwyższej jakości, w tym bezpiecznych, uzależnione jest nie tylko od wykorzystanych surowców i zastosowanej technologii, lecz także od zachowania ustalonych warunków higienicznych w całym procesie wytwórczym [2, 14]. Jak podaje Scott [20], prawie 39% notowanych zatruć pokarmowych jest skutkiem zanieczyszczeń krzyżowych. Źródłem tych zanieczyszczeń mogą być m.in.: pracownicy zatrudnieni w zakładzie, nieodpowiednie zaplanowanie linii produkcyjnej oraz układu funkcjonalnego obiektu, wadliwi[...]
Bibliografia
[1] Aarnisalo K., R. Maijala, L. Raaska, K.Tallavaara, G. Wirtanen. 2006. "The hygienic working practices of maintenance personnel and equipment hygiene in the Finnish food industry". Food Control 17, s. 1001-1011. [2] Brycki Bogumił, Helena Stobińska, Beata Gutarowska, Zofia Żakowska,Dorota Kręgiel. 2008. "Mycie i dezynfekcja w przemyśle". [w:] Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2. [red.] Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, s. 411-434. [3] Chapman B., T. Eversley, K. Fillion, T. MacLaurin, D. Powell. 2010. "Assessment of Food Safety Practices of Food Service Food Handlers (Risk Assessment Data): Testing a Communication Intervention (Evaluation of Tools)". J. Food Prot. 73 (6), s. 1101-1107. [4] Codex Alimentarius Commission. 2003: "Recomended international code of practice general principles of ford hygiene" (CAC/RCP 1-1969. Rev 4-2003). [5] Czaczyk Katarzyna. 2005. "Adhezja mikroogranizmów do powierzchni stykających się z żywnością". Przemysł Spożywczy 59 (2), s. 28-31. [6] European Food Safety Authority (EFSA). 2013. "The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2011". EFSA Journal 11 (4), 3129. [7] European Hygienic Engineering and Design Group. 2007. "Trends in Food Science & Technology" 18, 4-6. [8] Grzesińska Wiesława. 2013. "Projektowanie technologiczne zakładów żywienia zbiorowego z uwzględnieniem aspektów higienicznych", [w:] Higiena Produkcji Żywności [red.] D. Kołożyn-Krajewska. Warszawa: Wyd. SGGW, s. 314-334. [9] Grzesińska Wiesława 2013. "Wyposażenie gastronomiczne a higiena produkcji", [w:] Higiena Produkcji Żywności [red.] D. Kołożyn- -Krajewska. Warszawa: Wyd. SGGW, s. 284-288. [10] Grzesińska Wiesława, Danuta Gajewska. 2004. "Żywienie w turystyce". Warszawa: WSiP. [11] Grzesińska Wiesława, Grażyna Cacak-Pietrzak. 2006. "Możliwość zastosowania elementów GMP/GHP oraz HACCP na etapie projektowania technologicznego zakładu przemysłu spożywczego". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, s. 38-41. [12] Grzesińska Wiesława, Anna Mieszkalska. 2005. "Technical design project modernization as a basis for implementing food safety assurance systems in foodservice". Technical Sciences 8, s. 41-48. [13] Jones S.L., S.M. Parry, S.J. O’Brien, S.R. Palmer. 2008. "Operational Practices Associated with Foodborne Disease Outbreaks in the Catering Industry in England and Wales". J. Food Prot. 71 (8), s.1659-1665. [14] Kołożyn-Krajewska Danuta. 2008. "Bezpieczeństwo zdrowotne żywności". [w:] Lucerna w żywieniu ludzi i zwierząt. Studia Regionalne i lokalne Polski Południowo-Wschodniej. Tom 3, [red.] E. R. Grela. Dzierdziówka-Lublin: Wyd. Progress, s. 65-75. [15] Legnani P., E. Leoni, M. Berveglieri, G. Mirolo, N. Alvaro. 2004. "Hygienic control of mass catering establishments, microbiological monitoring of food equipment". Food Control 15, s. 205-211. [16] Lewicki Piotr Paweł. 2006. "Skuteczność procesów mycia w przemyśle spożywczym." Przemysł Spożywczy 60, 2/2006, s. 26-31. [17] Lewicki Piotr Paweł. 2005. "Mycie maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym." Przemysł Spożywczy 59, 2/2005, s. 24-27 i 34. [18] Lewicki Piotr Paweł. 1993. "Higiena produkcji Część II. Projektowanie maszyn." Przemysł Spożywczy 47, 11/1993, s. 294-297. [19] Rosiak Elżbieta. 2006. "Czysty zakład." Bezpieczeństwo i higiena żywności, 09/38/2006, s.36-38. [20] Scott E. 2000. "Relationship between cross-contamination and the transmission of foodborne pathogens in the home." Pediatr Infect Dis J 19, s. 111-113. [21] Sikora Tadeusz, A. Strada. 2005. "Safety and Quality Assurance and Management System in Food Industry: An Overview" [w:] Food industry in Europe, Ateny: Agricultural University of Athens. [22] Stobińska Helena, Zofia Żakowska. 2000. "Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym". Łódź: Politechnika Łódzka.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 124862 "Czysty stół do pracy..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH