Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 1
Polichlorowane dibenzodioksyny i dibenzofurany jako środowiskowe zagrożenie zdrowia
Polychlorinated dibenzodioxins and dibenzofurans as an environmental health threat
10.15199/62.2020.1.21
Jarosław Chmielewski
Ewa Kosowska
Jolanta Bąk-Badowska
Ilona Żeber-Dzikowska
Agnieszka Gonczaryk
Grażyna Nowak-Starz
Małgorzata Czarny-Działak
Barbara Gworek
Monika Szpringer
nr katalogowy: 124477
10.15199/62.2020.1.21
Streszczenie
Na podstawie dostępnej literatury przedmiotu przedstawiono informacje dotyczące polichlorowanych dibenzodioksyn i dibenzofuranów powszechnie występujących w środowisku oraz zaprezentowano ich źródła uwalniania do środowiska. Wskazano także najważniejsze źródła narażenia człowieka na te związki i mechanizm ich toksycznego działania.
Abstract
A review, with 93 refs., of sources, toxicity and legal occurrence limitations of the title compds.
Bibliografia
[1] M. Dzikuć, M. Dzikuć, Przem. Chem. 2019, 98, nr 4, 600. [2] A. Grochowalski, Badania nad oznaczeniem polichlorowanych dibenzodioksyn, dibenzofuranów i bifenyli, Politechnika Krakowska, Monografia 272, Kraków 2000. [3] Z. Makles, A. Świątkowski, S. Grybowska, Niebezpieczne dioksyny, Wyd. Arkady Sp. z o.o., Warszawa 2001. [4] M. Szewczyńska, E. Ekiert, M. Pośniak, Bezp. Pr. 2006, 1, 8. [5] Scientific Report of EFSA, EFSA J. 2010, 3, nr 8, 1385. [6] R. Wrbitzky, B. Beyer, H. Thoma, B. Flatau i in., Arch. Environ. Contam. Toxicol. 2001, 40, 136. [7] J. Piskorska-Pliszczyńska, P. Struciński, S. Mikołajczyk i in., Med. Weter. 2015, 71, nr 11, 696. [8] Z. Brzeski, Med. Ogólna Nauk. Zdr. 2011, 17, nr 3, 162. [9] M. Viluksela, Y. Bager, J.T. Tuomisto, G. Scheu i in., Cancer Res. 2000, 60, 6911. [10] Institute of Medicine of the National Academies, Dioxins and dioxinlike compounds in the food supply. Strategies to decreaes exposure 2003, https://www.nap.edu/catalog/10763/dioxins-and-dioxin-like-compounds- in-the-food-supply-strategies, dostęp 23 czerwca 2019 r. [11] https://burnbarrel.org./Science/Science.html, dostęp 23 czerwca 2019 r. [12] A. Grochowalski, Mat. V Międzynarodowa Konf. Dioksyny w Przemyśle i Środowisku, Kraków 2001, 1. [13] P. Struciński J. Piskorska-Pliszczyńska, K. Góralczyk i in., Rocz. PZH 2011, 62, nr 1, 3. [14] https://www.kobize.pl/uploads/materialy/materialy_do_pobrania/krajowa_ inwentaryzacja_emisji/Bilans_emisji_-_raport_podstawowy_2014. pdf, dostęp 12 lipca 2019 r. [15] https://www.kobize.pl/uploads/materialy/materialy_do_pobrania/krajowa_ inwentaryzacja_emisji/Bilans_emisji_za_2016-raport_syntetyczny. pdf, dostęp 12 lipca 2019 r. [16] M. Sarnowska, S. Gach, J. Educ. Health Sport 2017, 7, nr 8, 693. [17] M. Słowińska, M. Koter-Michalak, B. Bukowska, Med. Pr. 2011, 62, nr 6, 643. [18] T. Sadowski, G. Świderski, W. Lewandowski, Probl. Ekol. 2007, 11, nr 2, 91. [19] Z. Makles, A. Świątkowski, S. Grybowska, Niebezpieczne dioksyny, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001, 39. [20] E. Gruczyńska, D. Kowalska, M. Kozłowska, E. Majewska, K. Tarnowska, Rocz. PZH 2018, 69, nr 2, 111. [21] A.K. Liem, J.A. Van Zorge, Environ. Sci. Pollut. Res. 1995, 2, 46. [22] P. Montague, Dioksyny groźniejsze niż przypuszczano, Raport Agencji Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych, Annapolis 1994. [23] M. Śmiechowska, J. Res. Appl. Agric. Eng. 2010, 55, nr 4, 150. [24] B. Gworek, M. Zakrzewska, W. Stępień, M. Kijeńska, J. Wrzosek, Przem. Chem. 2018, 97, nr 4, 604. [25] A. Grochowalski, Zesz. Nauk. Politechniki Krakowskiej 2000, Monografia 272. [26] S.M. Hays, L.L. Aylward, Regul. Toxicol. Pharmacol. 2003, 37, 202. [27] J. Larsen, Mol. Nutr. Food Res. 2006, 50, 885. [28] W. Parzefall, Food Chem. Toxicol. 2002, 40, 1185. [29] European Commission DG ENV, The european dioxin emission inventory. Stage II, Brussels 2000. [30] B.J. Gaborek, J.M. Mullikin, A.T. Pitrat, L. Cummings, L.M. May, Toxicol. Ind. Health. 2001, 17, 254. [31] S. Rayne, J. Hazard. Mater. 2005, 127, 33. [32] K.M. Tang, C.G. Jr. Nace, C.L. Lynes, M.A. Maddaloni, D. La Posta, K.C. Callahan, Environ. Sci. Technol. 2004, 38, 6482. [33] A. Baccarelli, A.C. Pesatori, D. Consonni, P. Mocarelli, D.G. Patterson i in., Br. J. Dermatol. 2005, 152, 459. [34] M. Neuberger, W. Landvoigt, F. Dernt, Int. Arch. Occup. Environ. Health 1991, 63, 325. [35] Identification of relevant industrial sources of dioxins and furans in Europe, Final Report of the European Commission, DG-XI, nr 43, Landesumweltamt Nordrhein-Westfalen, Essen 1997. [36] DROPS (Development of macro and sectoral economic models aiming to evaluate the role of public health externalities on society), 6. Program Ramowy Unii Europejskiej, lata 2005-2008, https://www.nilu.no/en/ apub/19833/, dostęp 30 czerwca 2019 r. [37] D. Panasiuk, A. Głodek, R. Piątek, E. Pacyna, Ecol. Chem. Eng. S 2007, 14, S4, 249. [38] Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/644 z dnia 5 kwietnia 2017 r., Dz. Urz. EU 2017, L.92/9. [39] European Food Safety Authority, EFSA J. 2010, 8, nr 3, 1385. [40] Dyrektywa Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące, Dz. Urz. UE L.1996.339.1. [41] Dyrektywa Komisji 2008/76/WE z dnia 25 lipca 2008 r. zmieniająca załącznik I do dyrektywy 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych, Dz. Urz. UE 2008, L.08.198.37. [42] Rozporządzenie Komisji (UE) NR 277/2012 z dnia 28 marca 2012 r. zmieniające załączniki I i II dyrektywy 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do maksymalnych poziomów i progów podejmowania działań w przypadku dioksyn i polichlorowanych bifenyli, Dz. Urz. EU 2012, L.91/1. [43] Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, Dz. Urz. EU 2006, L.364/5. [44] Rozporządzenie Komisji (UE) NR 1259/2011 z dnia 2 grudnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn, polichlorowanych bifenyli o działaniu podobnym do dioksyn i polichlorowanych bifenyli o działaniu niepodobnym do dioksyn w środkach spożywczych, Dz. Urz. EU 2011, L.320/18. [45] Zalecenie Komisji z dnia 23 sierpnia 2011 r. w sprawie ograniczenia obecności dioksyn, furanów i bifenyli polichlorowanych (PCB) w paszy i żywności, Dz. Urz. EU 2011, L.218/23. [46] Zalecenie Komisji z dnia 3 grudnia 2013 r. w sprawie ograniczenia obecności dioksyn, furanów i polichlorowanych bifenyli (PCB) w paszy i żywności, 2013/711/UE. 144 99/1(2020) [47] Zalecenie komisji z dnia 11 września 2014 r. zmieniające załącznik do zalecenia 2013/711/UE w sprawie ograniczenia obecności dioksyn, furanów i bifenyli polichlorowanych (PCB) w paszy i żywności, 2014/663/UE. [48] Raport z badań kontrolnych dioksyn, furanów, DL-PCB i EDL-PCB u zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego, Zakład Radiobiologii Państwowego Instytutu Weterynaryjnego PIB, Puławy 2019. [49] Zalecenie Komisji z dnia 16 listopada 2006 r. w sprawie monitorowania poziomu tła dioksyn, dioksynopochodnych PCB i niedioksynopochodnych PCB w środkach spożywczych, Dz. Urz. EU 2006, L.322/24. [50] A.R. Fernandes, M. Rose, S. White, D.N. Mortimer, M. Gem, Food Addit. Contam. 2006, 23, nr 9, 939. [51] A.J. McMichael, Epidemiol. Community Health 1999, 53, 742. [52] A. Covaci, S. Voorspoels, P. Schepens, P. Jorens, R. Blust R, H. Neels, Environ. Toxicol. Pharmacol. 2008, 25, 164. [53] A. Holma-Suutari, P. Ruokojärvi, S. Laaksonen, H. Kiviranta, M. Nieminen, M. Viluksela, A. Hallikainen, Sci. Total Environ. 2014, 476-477, 125. [54] I. Cieślik, E. Cieślik, Bromat. Chem. Toksykol. 2014, 47, nr 2, 225. [55] J. Szlinder-Richert, I. Barska, Z. Usydus, W. Ruczyńska, Mat. IX Konf. Nauk. Dioksyny w Przemyśle i Środowisku, Kraków 2008, 144. [56] G. Rotlland, E. Abad, F. Sarda i in., Deep-Sea Res. J. 2006, 53, nr 2, 1895. [57] H. Karl, U. Ruoff, A. Blüthgen, Chemosphere 2002, 49, nr 7, 765. [58] K.E. Dean, M.P. Suarez, H.S. Rifai, R.M. Palachek, L. Koenig, Environ. Toxicol. Chem. 2009, 28, nr 11, 2307. [59] M. Warenik-Bany, S. Maszewski, S. Mikolajczyk, J. Piskorska- -Pliszczynska, Environ. Pollut. 2019, 255, 1. [60] M. Warenik-Bany, P. Struciński, J. Piskorska-Pliszczyńska, Environ. Int. 2016, 89-90, 21. [61] A. Jori, Ann. Inst. Super Sanita 1984, 20, nr 2-3, 127. [62] B. Kowalski, M. Łobacz, D. Kowalska, Przem. Spoż. 2008, 6, 42. [63] H. Maciołek, D. Łukomska, A. Piwońska, Med. Ogólna 2007, 13, nr 3, 192. [64] I. Całkosiński, J. Rosińczuk-Tonderys, M. Szopa, M. Dobrzyński, A. Gamian, Post. Hig. Med. Dosw. 2011, 65, 143. [65] W. Sobczyk, Substancje obce w żywności. Żywność bezpieczna, Wydawnictwo Naukowe Akademia Pedagogiczna, Kraków 2000, Prace monograficzne 288, 136. [66] C. Bergkvist, M. Öberg, M. Appelgren, W. Becker, M. Aune, E.H. Ankarberg, M. Berglund, H. Håkansson, Food Chem. Toxicol. 2008, 46, 3360. [67] G. Eskhult, M. Aune, Organohalogen Compd. 2007, 69, 2323. [68] G. Charnley, J. Doull, Food Chem. Toxicol. 2005, 43, 671. [69] A. De Mul, M.I. Bakker, M.J. Zeilmaker, Regul. Toxicol. Pharmacol. 2008, 51, 278. [70] I. Całkosiński, J. Rosińczuk-Tonderys, M. Szopa, M. Dobrzyński, A. Gamian, Post. Hig. Med. Dosw. (online) 2011, 65, 145. [71] A. Grochowalski, R. Chrząszcz, Organohalogen Compd. 1995, 21, 321. [72] S.M. Giacomini, L. Hou, P.A. Bertazzi, A. Baccarelli, Int. Arch. Occup. Environ. Health 2006, 79, nr 5, 396. [73] B. Zhao, J.E. Bohonowych, A. Timme-Laragy, D. Jung, A.A. Affatato, R.H. Rice, R.T. Di Giulio, M.S. Denison, PLoS One 2013, 8, nr 2, e56860. [74] J.A. Head, S.W. Kennedy, Environ. Toxicol. Chem. 2019, 38, nr 3, 660. [75] Z.W. Lai, C. Hundeiker, E. Gleichmann, C. Esser, Mol. Pharmacol. 1997, 52, nr 1, 30. [76] D. Carpi, M. Korkalainen, L. Airoldi, R. Fanelli, H. Hakansson, V. Muhonen i in., Toxicol. Sci. 2009, 108, nr 2, 330. [77] H. Guo, L. Zhang, K. Wei, J. Zhao, Y. Wang, F. Jin, K. Xuan, Arch. Oral Biol. 2015, 60, nr 1, 199. [78] H. Tsuji, Nihon Rinsho. 2000, 58, nr 12, 2533. [79] E. Dymarska, A. Grochowalska, H. Krauss, Now. Lek. 2013, 82, nr 3, 222. [80] A. Baccarelli, P. Mocarelli, D.G.J. Patterson, M. Bonzini, A.C. Pesatori, N. Caporaso, M.T. Landi, Environ. Health Perspect. 2002, 110, 1169. [81] L. Hagmar, Thyroid 2003, 13, nr 11, 1021. [82] J.D. Taft, M.M. Colonnetta, R.E. Schafer, N. Plick, W.H. Powell, Toxicol. Sci. 2018, 161, nr 1, 196. [83] J. Taura, T. Takada, M. Fujii, Y. Hattori, Y. Ishii, H. Kuroki, K. Tsukimori, H. Uchi, M. Furue, H. Yamada, Toxicol. Appl. Pharmacol. 2014, 281, nr 1, 48. [84] G.E. Muku, N. Blazanin, F. Dong, P.B. Smith, D. Thiboutot, K. Gowda, S. Amin, I.A. Murray, G.H. Perdew, Toxicol. Sci. 2019, Doi: 10.1093/ toxsci/kfz140. [85] J.F. Argacha, T. Mizukami, T. Bourdrel, M.A. Bind, Trends Cardiovasc. Med. 2019, 29, nr 5, 274. [86] K. Steenland, P. Bertazzi, A. Baccarelli, M. Kogevinas, Environ. Health Perspect. 2004, 112, nr 13, 1265. [87] W. Tian, H. Fu, T. Xu, S.L. Xu, Z. Guo, J. Tian i in., Environ. Pollut. 2018, 237, 508. [88] L.G. Hudson, R. Shaikh, W.A. Jr Toscano, W.F. Greenlee, Biochem. Biophys. Res. Commun. 1983, 115, nr 2, 611. [89] J.A. Bond, Cancer Res. 1983, 43, nr 10, 4805. [90] S.Y. Yang, S. Ahmed, S.V. Satheesh, J. Matthews, Arch. Toxicol. 2018, 92, nr 1, 225. [91] M.S. Rao, V. Subbarao, J.D. Prasad, D.G. Scarpelli, Carcinogenesis 1988, 9, nr 9, 1677. [92] O. Novikov, Z. Wang, E.A. Stanford, A.J. Parks, A. Ramirez-Cardenas, E. Landesman i in., Mol. Pharmacol. 2016, 90, nr 5, 674. [93] I. Całkosiński, J. Rosińczuk-Tonderys, M. Szopa, M. Dobrzyński, A. Gamian, Post. Hig. Med. Dosw. (online) 2011, 65, 146.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH