Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 1
Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane właściwości chemiczne oleju z nasion maku tłoczonego na zimno
The effect of antioxidant additives on selected chemical properties of cold pressed poppy seed oil
10.15199/62.2020.1.15
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
Dariusz Andrejko
Agnieszka Sagan
Beata Zdybel
Zbigniew Kobus
nr katalogowy: 124471
10.15199/62.2020.1.15
Streszczenie
Przedstawiono wybrane właściwości chemiczne oleju tłoczonego na zimno z dwóch odmian maku: niebieskiego i białego. Zbadano wpływ dodatku kurkumy i rozmarynu na zmiany parametrów określających jakość otrzymanego oleju: liczby kwasowej (LK), liczby nadtlenkowej (LN) i stabilności oksydacyjnej. Dodatek naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak rozmaryn i kurkuma wydłuża trwałość oleju, pozwala spowolnić proces hydrolizy tłuszczu w oleju z nasion maku oraz wydłuża czas indukcji badanych olejów.
Abstract
Cold-pressed white and blue poppy seed oils were improved by the addn. of rosemary or turmeric herbs (1% by mass). The oils were stored at 10 ± 1°C for 14 days, studied for acid index (AN), peroxide value (PN) and oxidative stability and compared with the corresponding values of the unmodified oils. The storage of oils with both additives resulted in a decrease in AN and PN values as well as improved their oxidative stability.
Bibliografia
[1] M. Senderski, Zioła. Praktyczny poradnik o ziołach i ziołolecznictwie, Wydawnictwo K.E. Liber, Warszawa 2009, 408. [2] T. Wielgosz, J. Kozłowski, R. Dawid-Pać, Zioła z apteki natury, Wyd. Publicat, Poznań 2012, 103. [3] T. Moslavac, S. Jokić, K. Aladić, M. Galović, D. Šubarić, Mat. 9th Intern. Scientific and Professional Conf. "With Food to Health", Osijek, Croatia, 13th October 2016. [4] J.L. Beare-Rogers, L. Gray, E.A. Nera, O.L. Levin, Nutr. Metab. 1979, 23, nr 4, 335. [5] M. Wawrzyniak, M. Ogrodowczyk, Rośliny oleiste - Oilseed Crops 2005, 26, 603. [6] B. Bozan, F. Temelli, Bioresour. Technol. 2008, 99, nr 14, 6354. [7] M.M. Özcan, C. Atalay, Grasas Aceites 2006, 57, 169. [8] N. Azcan, B.O. Kalender, M. Kara, Chem. Natural Compounds 2004, 40, 370. [9] A. Fulara, Uprawa maku, Państwowe Wyd. Rolnicze i Leśne, Warszawa 1971. [10] Praca zbiorowa, Toksykologia współczesna, (red. W. Seńczuk), Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2006. [11] A. Starek, A. Sagan, B. Kiczorowska, M. Szmigielski, B. Ślaska- Grzywna, D. Andrejko, K. Kozłowicz, A. Blicharz-Kania, M. Krajewska, Przem. Chem. 2018, 97, nr 5, 784. [12] M. Krajewska, B. Ślaska-Grzywna, M. Szmigielski, Przem. Chem. 2017, 96, nr 10, 2060. [13] M. Wroniak, M. Marcinkowska, K. Ratusz. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 2010, 553, 227. [14] A. Blicharz-Kania, A. Pecyna, M. Krajewska, D. Andrejko, M. Szmigielski, K. Zawiślak, P. Sobczak, A. Berbeć, Przem. Chem. 2018, 97, nr 11, 1906. [15] H. Basaga, C. Tekkaya, F. Acikel, LWT - Food Sci. Technol. 1997, 30, nr 1, 105. [16] M. Pahlow. Zdrowe przyprawy, Wyd. MedPharm Polska, Wrocław 2007, 74. [17] S. Cheung, J. Tai, Onkol. Rep. 2007, 17, 1525. [18] B. Kocaadam, N. Şanlier, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2017, 57, nr 13, 2889. [19] B. Markuza, Przyprawy z całego świata, Wyd. Zysk i s-ka, Poznań 2010, 65. [20] G. Singh, I.P.S. Kapoor, P. Singh, C. de Heluani, M. de Lampasona, C.A.N. Catalan, Food Chem. Toxicol. 2010, 48, nr 4, 1026. [21] PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [22] PN-EN ISO 3960:2017-03, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [23] A. Eklund, G. Ågren, J. Am. Oil Chem. Soc. 1975, 52, 188. [24] M. Krajewska, B. Zdybel, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, M. Tańska, Acta Agrophys. 2017, 24, nr 4, 579. [25] M. Kachel-Jakubowska, A. Sujak, Acta Agrophys. 2016, 23, nr 4, 583. [26] M. Krajewska, B. Ślaska-Grzywna, D. Andrejko, Ital. J. Food Sci. 2018, 30, nr 3, 487. [27] M. Wroniak, A. Ptaszek, K. Ratusz, Postępy Tech. Przetw. Spoż. 2015, nr 2, 22.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2020-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2020-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH