Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 11
Słody specjalne z nasion roślin strączkowych
Speciality Malts from Legume Seeds
10.15199/64.2019.11.1
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Justyna Gąsior
nr katalogowy: 123999
10.15199/64.2019.11.1
Streszczenie
Celem pracy była ocena przydatności technologicznej brzeczek kongresowych ze słodów specjalnych z nasion roślin strączkowych: grochu gładkiego i pomarszczonego, soczewicy zielonej i wyki ozimej. Proces moczenia nasion przeprowadzono w systemie wodno-powietrznym trwającym 48 h, bez ograniczania pobierania wody przez nasiona. Czas kiełkowania nasion w temp. 15 C wynosił 6, 7 i 8 dni, a suszenie słodów przeprowadzono analogicznie jak suszenie słodów typu pilzneńskiego. Ze słodów z nasion roślin strączkowych, przy 100% zasypie, wyprodukowano brzeczki laboratoryjne metodą kongresową. Dokonano analizy podstawowych wyróżników jakościowych stosowanych przy ocenie technologicznej słodu i brzeczek jęczmiennych. Określono zawartość białka w słodzie, kruchość i ekstraktywność słodów, objętość brzeczek, zawartość ekstraktu oraz uproszczoną wydajność warzelni przy pozyskiwaniu brzeczek kongresowych ze 100% zasypu słodów specjalnych. Stwierdzono, że wady słodów i brzeczek ze słodów z nasion roślin strączkowych w małym stopniu mogą być poprawione poprzez wydłużanie czasu kiełkowania nasion w zakresie od 6 do 8 dni. Stwierdzono, że dużą poprawę cech brzeczek ze słodów strączkowych można osiągnąć poprzez ich kleikowanie (temp. 90ºC przez 10 min) oraz po schłodzeniu do 45ºC przeprowadzając zacieranie kongresowe z 20% udziałem jęczmiennego słodu pilzneńskiego. Zabieg kleikowania słodów z nasion roślin strączkowych pozwala na ok. dwukrotne zwiększenie: zawartości ekstraktu brzeczki do 6–7°P, ekstraktywności mieszaniny słodów do 53–56% oraz wydajności warzelni do 35–47%.
Abstract
The aim of the study was the evaluation of technological suitability of congress worts from speciality malts from legume seeds: peas and wrinkled peas, green lentils and winter vetch. The grain steeping was carried out in a water and air system lasting 48 hours, without limiting the water uptake by the seeds. The germination time of seeds at 15ºC was 6, 7 and 8 days. The malt kilning step was conducted similarly as for Pilsner type malts. Laboratory worts were prepared from 100% malt from legume seeds by the congress method. The basic quality features used in the technological assessment of malt and barley worts were analyzed. The content of protein in malt, brittleness and malt extractivity, wort volume, extract content and simplified brewhouse performance in obtaining congress worts with 100% special malt were determined. It was found that defects of malts and worts from malt from legume seeds can be improved to a small extent by extending the germination time of seeds in the range of 6 to 8 days. It has been shown that a great improvement in the characteristics of legume worts can be achieved by pasting them (90ºC for 10 minutes) and after cooling down to 45ºC by mashing with a 20% share of Pilsner barley malt. The process of pasting of malt from leguminous seeds allows for about two-fold increase: the content of wort extract up to 6–7°P, the malt mixture extraction up to 53–56% and the brewhouse’s efficiency up to 35–47%.
Słowa kluczowe
groch
soczewica
wyka
słód
brzeczka
wydajność warzelni
Keywords
peas
lentils
vetches
malt
wort
brewhouse efficiency
Bibliografia
[1] Analytica - EBC. 1998. Verlag Hans Carl Getranke - Fachverlag, Nürnberg. [2] Kunze Wolfgang. 1999. Technologia słodu i piwa. Piwochmiel sp. z o.o., Warszawa. [3] Księżak Jerzy. 2017. "Reakcja grochu (pisum sativum) na nawożenie mineralne i naturalne". Fragmenta Agronomica 34 (4), 77-92. [4] Lewicki Piotr. 2006. "Kiełkowanie nasion jako źródło cennych składników odżywczych. Żywność". Nauka. Technologia. Jakość. 6 (73), 18- 33. [5] Prusiński Janusz. 2018. "Odmiany roślin strączkowych w katalogu wspólnotowym Unii Europejskiej". Fragmenta Agronomica 35 (4), 80-92. [6] Szulc Joanna, Katarzyna Czaczyk, Grażyna Gozdecka. 2017. "Metody otrzymywania kiełków - od upraw domowych do produkcji przemysłowej". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 24, 3 (112), 27-40. [7] Szwed Łukasz, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Józef Błażewicz. 2014. "Simplified mashing efficiency. Novel method for optimization of food industry wort production with the use of adjuncts". Polish Journal of Chemical Technology 16, 3, 36-39.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123999 "Słody specjalne z nasion ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH