Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 12
Zarządzanie ryzykiem zawodowym pracowników narażonych na substancje chemiczne i ich mieszaniny stosowane w przetwórstwie żywności
Occupational risk management for employees exposed to chemical substances and their mixtures used in food processing
10.15199/62.2019.12.5
Anna Cierniak-Emerych
Szymon Dziuba
Iwona Romanowska-Słomka
Agnieszka Piekara
Małgorzata Krzywonos
nr katalogowy: 123955
10.15199/62.2019.12.5
Streszczenie
Dokonano oceny ryzyka zawodowego związanego z narażeniem inhalacyjnym i dermalnym oraz z możliwością wystąpienia wypadku wynikającego z obecności niebezpiecznych substancji chemicznych. Analizie poddano typowe kwasy organiczne (octowy, mlekowy, askorbinowy, cytrynowy, adypinowy, jabłkowy) i kwasy nieorganiczne (solny, siarkowy, fosforowy) stosowane w przemyśle spożywczym. Do oceny ryzyka zawodowego zastosowano metodę wg polskiej normy1), metodę risk score i uproszczoną metodę oceny ryzyka zawodowego z wykorzystaniem informacji uzyskanych z kart charakterystyki substancji niebezpiecznych. Analizowane kwasy organiczne i nieorganiczne nie stanowiły dużego zagrożenia dla pracowników. Bez względu na zastosowaną metodę poziom ryzyka zawodowego określono jako mały lub akceptowalny.
Abstract
Risks of inhalation, dermal exposure and accidents related to the presence of 6 org. and 3 inorg. acids on the workplace were assessed in accordance with the applicable stds. The methods based on the possibilities of occurrence of the threats as well as on the information contained in the safety data sheets of the tested acids were used to compare the results. Regardless of the method used, the risk of the acids threat was detd. as small or acceptable.
Bibliografia
[1] PN-N-18002:2011, System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego. [2] M. Mazur, Sz.T. Dziuba, E. Weiss, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem w przemyśle spożywczym, Wyd. Oficyna Wydawnicza Stowarzyszenia Menedżerów Jakości i Produkcji, Częstochowa 2016. [3] E. Dobrzańska, M. Pośniak, Przem. Chem. 2018, 97, nr 4, 155. [4] M. Siemiński, Środowiskowe zagrożenia zdrowia, PWN, Warszawa 2008. [5] J.P. Groniec, Pomiary i ocena stężeń czynników chemicznych i pyłów w środowisku pracy. Wytyczne i zalecenia, CIOP-PIB, Warszawa 2004. [6] FDA, Qualitative risk assessment. Risk of activity/Animal food combinations for activities (Outside the farm definition) Conducted in a facility co-located on a farm, 2015, dostępne: http://www.fda.gov/downloads/ AnimalVeterinary/Products/AnimalFoodFeeds/UCM459595.pdf [7] K. Górska, J.J. Pietkiewicz, Nauk. Inż. Technol. 2009, nr 1(57), 141. [8] FAO, WHO, Food safety risk analysis. Part I. An overview and framework manual, Provisional Edition, 2005. [9] I. Romanowska-Słomka, A. Słomka, Ocena ryzyka zawodowego, Tarbonus, Kraków 2018. [10] Anonim, Quantitative risk assessment (QRA), Guidelines for chemical process quantitative risk analysis, AIChE, CCPS 2000. [11] A.S. Markowski, M. Borysiewicz, Przem. Chem. 2003, 82, nr 1, 5. [12] Anonim, Layer of protection analysis. Simplified process risk assessment, AIChE, CCPS New York 2001. [13] K. Lebecki, P. Rozmus, J. Martyka, A.S. Markowski, Zintegrowane metody zarządzania ryzykiem zawodowym, społecznymi środowiskowym dla zagrożeń stwarzanych przez poważne awarie przemysłowe, GIG, Katowice 2013. [14] M. Borysiewicz, A. Furtek, S. Podemski, Poradnik ocen ryzyka związanego z niebezpiecznymi instalacjami procesowymi, Wydawnictwo IEA, Otwock-Świerk 2000. [15] Karta charakterystyki zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1907/2006 (REACH), zmienionej 2015/830/UE. [16] Karta Charakterystyki substancji chemicznej zgodna z Rozporządzeniem (WE) nr 1907/2006 (REACH), Załącznik II oraz Rozporządzeniem (WE) nr 1272/2008 (CLP) - Polska. [17] B. Caballero, L.C. Trugo, P.M. Finglas, [w:] Encycl. Food Sci. Nutrition, Academic Press, 2003. [18] D. Ačkar, Đ,D. Šubarić, A. Jozinović, J. Babić, Acetic acids. Chemical properties, production and applications, Nova Publisher, New York 2013. [19] I.J. Joye, [w:] Encycl. Food Chem., Elsevier, Cambridge 2019. [20] R. Hass, J. Mrzygłód, L. Nowakowski, Podręczny słownik chemiczny, Videograf, Katowice 2004. [21] D. Das, A. Goyal, [w:] Microorganisms in sustainable agriculture and biotechnology, Springer, Dordrecht 2012. [22] S. Ameen, G. Caruso, Lactic acid in the food industry, Springer, Cham 2017. [23] J. Søltoft-Jensen, F. Hansen, Emerging technologies for food processing, Academic Press, San Diego 2005. [24] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w ośrodkach spożywczych lub używkach, Dz. U. z 5 lutego 2001 r. Nr 9, poz. 72. [25] J. Gawęcki. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa 2010. [26] L.L. Barnes, Ammonia, hydrochloric acid, hydrogen sulfide, n-hexane, nitric compounds, and sulfuric acid in the food processing industry, 2015, http://hdl.handle.net/2142/77867, dostęp: 29 maja 2019 r. [27] H.U. Grimm Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą, Vital, Białystok 2014. [28] https://www.bhpex.pl/bhp/ocena-ryzyka-zawodowego/ metoda-risk-score/ dostęp 22 października 2019 r. [29] Rozporządzenie CLP, https://m.ciop.pl/CIOPPortal- -WAR/appmanager/ciop/pl?_nfpb=true&_pageLabe- l=P14400132071346315291310&html_tresc_ root_id=16487&html_tresc_id=300004635&html_ klucz=16487&html_klucz_spis, dostęp 15 lutego 2019 r. [30] Guidance, draft, Hazard analysis and risk-based preventive controls for food for animals guidance for industry, Center for Veterinary Medicine, 2018. [31] J.M. Membré, R.J. Lambert, Int. J. Food Microbiol. 2008, 128, nr 1, 10. [32] M. Mataragas, M.H. Zwietering, P.N. Skandamis, E.H. Drosinos, Int. J. Food Microbiol. 2010, 141, S170. [33] D. Grace, G. Mahuku, V. Hoffmann, C. Atherstone, H.D. Upadhyaya, R. Bandyopadhyay, Food Sec. 2015, 7. 569. [34] P.P. Egeghy, D.A. Vallero, E.A.C. Hubal, Environ. Sci. Pol. 2011, 14, nr 8, 950.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2019-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH