Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 12
Składniki bioaktywne pochodzące z cykorii i ich wpływ na zdrowie człowieka
Chicory bioactive ingredients and their effects on human health
10.15199/64.2019.12.4
Andrzej Jaśkiewicz
Grażyna Budryn
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 123887
10.15199/64.2019.12.4
Streszczenie
Warzywem zawierającym szereg składników bioaktywnych jest cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.). Są to m.in.: inulina, laktony seskwiterpenów (laktucyna i laktukopikryna), pochodne kwasu kawowego (kwas cykoriowy i chlorogenowy), makro- i mikroelementy (wapń, żelazo, cynk, sód) i witaminy (A, E, K, B). Działają m.in. przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwcukrzycowo, przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczo, a także prebiotycznie. Pozyskane składniki bioaktywne z cykorii podróżnik mogą w przyszłości być stosowane w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Abstract
The vegetable containing a number of bioactive ingredients is the common chicory (Cichorium intybus L.). These ingredients are among others: inulin, sesquiterpenes lactones (lactucin and lactucopicrin), coffee acid derivatives (chicory and chlorogenic acid), macro- and microelements (calcium, iron, zinc, sodium) and vitamins (A, E, K, B). These ingredients work, among others anti-cancer, anti- -inflammatory, analgesic, anti-diabetic, anti-parasitic and anti-fungal, as well as prebiotic. The bioactive ingredients obtained from the chicory common may in the future be used in the prevention of civilization diseases
Słowa kluczowe
cykoria podróżnik
inulina
bioaktywne składniki
aktywność biologiczna
laktony seskwiterpenów
Keywords
chicory common
inulin
bioactive ingredients
biological activity
sesquiterpenes lactones
Bibliografia
[1] Al-Snafi, Ali Esmail. 2016. ,,Medical importance of Cichorium intybus - A review". IOSR Journal Of Pharmacy 6 (3) : 41-56. [2] Chadwick Martin, Harriet Trewin, Frances Gawthrop et.al. 2013. ,,Sesquiterpenoids lactones: benefits to plants and people". International Journal of Molecular Sciences 14 : 12780-12805. [3] Chandra Kailash, SK. Jain. 2016. ,,Therapeutic potential of Cichorium Intybus in lifestyle disorders: A Review". Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research 9 (3) : 20-25. [4] El-SayedYasser, Mohamed Lebda, Mohammed Hassinin. 2015. ,,Chicory (Cichorium intybus L.) root extract regulates the oxidative status and antioxidant gene transcripts in CCl4-induced hepatotoxicity". PLOS ONE : 1-12. [5] Gertjan Schaafsma, Joanna Slavin. 2015. ,,Significance of inulin fructans in the human diet". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 14 (1) : 37-47. [6] Ghantous Akram, Hala Gali-Muhtasib, Heikki Vuorela, et. al. 2010. ,,What made sesquiterpene lactones reach cancer clinical trials?". Drug Discovery Today 15 (15/16) : 668-678. [7] Jurogoński Adam, Joanna Milala, Jerzy Juśkiewicz, et al. 2011. ,,Properties of non-inulin compounds from chicory’’ Food Technology and Biotechnoly 49 (1) : 40-47. [8] Kim Hae Dun, Ki-Bae Hong, Dong Ouk Noh. 2017. " Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep". Food Science Biotechnology 26 (3) : 807-814. [9] Liu Qian, Yaya Hu, Youfang Cao, et. al. 2017. " Chicoric acid ameliorates lipopolysaccharide- induced oxidative stress via promoting the keap1/Nrf2 transcriptional signaling pathway in BV-2 microglial cells and mouse Brain". Journal of Agricultural and Food Chemistry 65 (2) : 338-347. [10] Massoud Mona, Wafaa Amin, Ann Elgindy. 2009. " Chemical and technological studies on chicory (Cichorium Intybus L.) and its applications in some functional food". Journal Of The Advances In Agricultural Researches 14 (3) : 735-756. [11] Nartowska Jadwiga. 2015. ,,Cykoria podróżnik- wędrujące ziele", Panacea 1 (50) : 5-7. [12] Olesińska Katarzyna. 2018. ,,Laktony seskwiterpenowe - występowanie i właściwości biologiczne. Praca przeglądowa". Agronomy Science 73 (3) : 83-95. [13] Parus Anna. 2013. ,,Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasów fenolowych" Postępy Fitoterapii 1: 50-52. [14] Reinke Ryan, Peter King, Joseph Victoria, et. al. 2002. " Dicaffeoyltartaric acid analogues inhibit human immunodeficiency virus type 1 (HIV-1) integrase and HIV-1 replication at nontoxic concentrations" Journal of Medicinal Chemistry 45: 3669-368. [15] Ripoll Christophe, Barbara Schmidt, Nebojosa Ilić. et al. 2007. " Anti-inflammatory effects of a sesquiterpene lactone extract from chicory (Cichorium intybus L.) roots". Natural Product Communications 2 (7) : 717-722. [16] Saeed Muhammad, Mohamed Abd El-Hack, Mohmoud Alagawany, et. al. 2017. ,,Chicory (Cichorium Intybus) herb: chemical composition,pharmacology, nutritional and healtical applications". International Journal of Pharmacology 13(4) : 351-360. [17] Shaikh Tauseef, Rukhsana A. Rub, Swamiappan Sasikumar. 2016. ,,Antimicrobial screening of Cichorium intybus seed extracts". Arabian Journal of Chemistry 9 : 1569-1573. [18] Shoaiba Muhammad, Aamir Shehzada, Mukama Omar, et. al. 2016. " Inulin: properties, health benefits and food applications". Carbohydrate Polymers 147 : 444-454. [19] Turner Nancy, Joanna Lupton. 2011. " Dietary fiber. Advances in Nutrition". An International Review Journal 2 (2) : 151-152. [20] Woerdenbag Herman, Irmgard Merfort, Claus M. Paßreiter, et al. 1994. " Cytotoxicity of flavonoids and sesquiterpene lactones from Arnica species against the GLC4 and the COLO320 cell lines". Planta Medica 60 (5) : 434-437. [21] Venkatesan Ramu, Lalita Subedi, Yeou Kim Sun. et. al. 2016. " Lactucopicrin ameliorates oxidative stress mediated by scopolamineinduced neurotoxicity through activation of the NRF2 pathway". Neurochemistry International 99 : 133-146.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123887 "Składniki bioaktywne poch..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH