Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2019 - zeszyt 12
Wegetarianizm - sposób odżywienia się czy coś więcej?
Vegetarianism - an approach to nutrition or something more?
10.15199/2.2019.12.2
Janusz R. Mroczek
Karolina Mroczek
nr katalogowy: 123869
10.15199/2.2019.12.2
Streszczenie
Wegetarianizm polega na ograniczeniu jadłospisu wyłącznie do pokarmów pochodzenia roślinnego, przygotowywanych na bazie roślin zbożowych, strączkowych, oleistych, warzyw, owoców i grzybów. Jako sposób odżywiania się znany był od zarania cywilizacji ludzkiej, jednak dużą popularność zdobył dopiero w ubiegłym stuleciu. Uznawany jest powszechnie za zdrową dietę i dla wielu osób stanowi jeden z istotniejszych filarów proekologicznej filozofii życiowej. Wegetarianie z reguły prowadzą zdrowy styl życia, a co za tym idzie oprócz mięsa unikają także alkoholu i tytoniu oraz dbają o kondycję przez aktywność fizyczną. Powodów prowadzenia wegetariańskiego stylu życia jest wiele, ale najważniejsze wydają się być względy etyczne, ekologiczne oraz zdrowotne. Warto się zatem zastanowić, czy wegetarianizm to tylko dieta, moda czy może filozofia życia?
Abstract
Vegetarianism is a practice which involves limiting one's menu only to foods originating from plants, i.e. mainly based on cereals, legumes, oilseeds, vegetables, fruits and mushrooms. As a dietary approach it has been known from the beginnings of the human civilisation, however it significantly gained in popularity only in the previous century. It is commonly believed to be a healthy diet, and many individuals recognise the approach as one of the essential pillars of ecology-oriented philosophy of life. As a rule, vegetarians lead healthy life-styles, which means that besides meat products they also avoid drinking and smoking, and work on their fitness by doing exercise. There are many reasons for adopting vegetarian lifestyles, but it seems the most important are ethical, ecological and health-related aspects. Hence, it is a worthwhile question whether vegetarianism is only a diet, a trend or perhaps a philosophy of life.
Słowa kluczowe
wegetarianizm
zrównoważony rozwój
ekologia
etyk
Keywords
vegetarianism
sustainable development
ecology
ethics
Bibliografia
1. Barszczewski J., A. Kaliszczyk, T. Sakowski, E. Metera. 2010. Rozpraszanie związków azotu i fosforu z produkcji zwierzęcej. Woda - Środowisko - Obszary Wiejskie, 10 (3): 19-32. 2. Craig W. J., A. R. Mangels. 2009. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association, 109 (7): 1266-1282. 3. Dasa A. 1993. Kuchnia Kriszny ̶ indyjskie potrawy wegetariańskie. Wyd. Bhaktivedanta Book Trust: 17-18. 4. Hill M. J. 1971. Bacteria and the aetiology of cancer of the large bowel. Lancet, 1: 95-100. 5. Krupiński J., J. O. Horbańczuk, R. Kołacz, Z. Litwińczuk, J. Niemiec, A. Zięcik. 2011. Strategiczne kierunki rozwoju produkcji zwierzęcej uwarunkowane oczekiwaniem społecznym, ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt. Polish Journal of Agronomy, 7: 59-67. 6. Krzęcio-Nieczyporuk E., K. Antosik. 2015. Spożycie wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego a zachorowalność na choroby cywilizacyjne. Przegląd Hodowlany, 6: 8-12. 7. Kuśmierczyk B. 2004. Współczesna myśl wegetarianizmu ma Zachodzie. Humanistyka i Przyrodoznawstwo, 10: 127-137. 8. Loring B., A. Robertson. 2014. Otyłość i nierówności. Praktyczne aspekty przeciwdziałania nierównościom związanym z nadwagą, https://docplayer. pl/19441041-Otylosc-i-nierownosci.html (dostęp: 16. 08. 2019). 9. Mathijs E. 2015. Exploring future patterns of meat consumption. Meat Science, 109: 112-116. 10. Migdał W. 2007. Spożycie mięsa a choroby cywilizacyjne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (55): 48-61. 11. Mroczek J.R., M. Rudy, R. Stanisławczyk. 2019. Produkcja i spożycie mięsa a zrównoważony rozwój. Aura, 3: 8-10. 12. Pyrzyńska E. 2013. Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania - postawy i zachowania wegetarian w Polsce. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Towaroznawstwo, 906: 27-36 13. Reguła J. 2013. Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4 (3): 115-121. 14. Rohrmann S., K. Overvad, H. B. Bueno de Mesquita, M. U. Jakobsen, R. Egeberg, A. Tjønne-Land, L. Nailler, M. C. Boutron-Ruault, F. Clavel-Chapelon, V. Krogh i współ. 2013. Meat consumption and mortality-results from the European prospective investigation into cancer and nutrition, https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/ 10.1186/1741-7015-11-63 (dostęp: 16. 08. 2019). 15. Ruini L.F., R. Ciati, C. A. Pratesi, M. Massimo, L. Principato, E. Vannuzzi. 2015. Working toward healthy and sustainable diets: the Double Pyramid Model developed by the Barilla Center for Food and Nutrition to raise awareness about the environmental and nutritional impact of foods. Frontiers in Nutrition, 2: 9-16. 16. Saja K. 2011. Minimalizacja cierpienia zwierząt a wegetarianizm. Etyka Praktyczna, 1: 63-76. 17. Saja K. 2013. Minimalizacja cierpienia zwierząt a wegetarianizm. Analiza i Egzystencja, 22: 67-83. 18. Sinha R., A. J. Cross, B. I. Graubard, M. F. Leitzmann, A. Schatzkin. 2009. Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people. Archives of Internal Medicine, 169: 562-571. 19. Skowroński A. 2006. Zrównoważony rozwój perspektywą dalszego postępu cywilizacyjnego. Problemy Ekorozwoju, 2 (1): 47-57. 20. Śliwińska A., M. Olszówka, M. Pieszko. 2014. Ocena wiedzy na temat diet wegetariańskich wśród populacji trójmiejskiej. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 86: 133-146.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123869 "Wegetarianizm - sposób od..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2019-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH