Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
|
Rocznik 2019 - zeszyt 11
Analiza numeryczna procesu przepychania rury na zimno z zastosowaniem trzpienia
Numerical Analysis of Cold Open Die Extrusion of Tubes with Mandrel
10.15199/24.2019.11.1
Łukasz WÓJCIK
Grzegorz WINIARSKI
Tomasz BULZAK
Mirosław SZALA
nr katalogowy: 123454
10.15199/24.2019.11.1
Streszczenie
W artykule przedstawiono wyniki badań numerycznych procesu przepychania z trzpieniem rury na zimno ze stali jakościowej w gatunku 42CrMo4. Do obliczeń wykorzystano program komputerowy DEFORM 2D/3D wykorzystujący metodę obliczeń MES. Rurę o średnicy zewnętrznej 35 mm i grubości ścianki 2,6 mm kształtowano w narzędziach o czterech różnych kątach stożka roboczego zapewniających trzy różne redukcje grubości ścianki wsadu. Badania zrealizowano w dwóch etapach, w których wyznaczono optymalny kąt stożka roboczego matrycy oraz określono wpływ wielkości zgniotu na przebieg procesu. W ramach wyników przedstawiono parametry siłowe procesu, rozkłady naprężeń, odkształceń i temperatur w uzyskanych wyrobach. Na podstawie badań stwierdzono, że optymalny kąt stożka roboczego wynosi 15º.
Abstract
The article presents the results of the numerical investigation of the process of cold open die extrusion of tubes with mandrel made of steel in the 42CrMo4 grade. For the calculations, DEFORM 2D/3D software was used. This software is based on the finite elements method. A tube with the outer diameter 35 mm and wall thickness of 2.6 mm was formed in four tools with four different working cone angles, ensuring three different reductions of the thickness of the billet wall. The research was conducted in two stages, where the optimum working cone angle of the die and the influence of the degree of cold work on the process were determined. Within the results, the following values were presented: force parameters of the process and distributions of stress, strain and temperatures in the obtained products. Upon examination it was stated that the optimum working cone angle equals 15º.
Słowa kluczowe
przepychanie na zimno
elementy drążone
MES
Keywords
cold open die extrusion
hollow parts
FEM
Bibliografia
[1] Jarosław Bartnicki. 2014. Studium przepychania obrotowego. Lublin: Politechnika Lubelska. [2] Stanisław Erbel, Kazimierz Kuczyński. 1983. Wybrane zagadnienia kształtowania brył. Warszawa: SIMP. [3] Zbigniew Gronostajski, Zbigniew Pater, Łukasz Madej, Andrzej Gontarz, Łukaszw Lisiecki, Aneta Łukaszek-Sołek, Janusz Łuksza, Sebastian Mróz, Zbigniew Muskalski, W.Muzykiewicz, Mieczysław Pietrzyk, Romana E. Śliwa, Janusz Tomczak, Sylwia Wiewiórowska, Grzegorz Winiarski, Józef Zasadziński, Stanisław Ziółkiewicz. 2019. "Recent development trends in metal forming". Archives of civil and Mechanical Enineering vol. 19, 3: 898-941. [4] Karthik Srinivasan, Polapally Venugopal. 1997. "Adiabatic and friction heating on the open die extrusion of solid and hollow bodies". Journal of Materials Processing Technology 70: 170-177. [5] Karthik Srinivasan, Polapally Venugopal. 2004. "Direct and inverted open die extrusion (ODE) of rods and tubes". Journal of Materials Processing Technology 153-154:765-770. [6] Li Yongyi, Zhao Shengdun, Fan Shuqin, Yan Guanhai. (2013). "Study on the material characteristic and proces parameter of the open-die warm extrusion proces of spline shaft eith 42CrMo steel", Journal of alloys and compounds 571: 15-20.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123454 "Analiza numeryczna proces..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - e-zeszyt (pdf) 2019-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
400.00 zł
Do koszyka
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - papierowa prenumerata roczna
540.00 zł brutto
500.00 zł netto
40.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - pakowanie i wysyłka
14.00 zł brutto
11.38 zł netto
2.62 zł VAT
(stawka VAT 23%)
554.00 zł
Do koszyka
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
600.00 zł brutto
555.56 zł netto
44.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
600.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH