Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 10
Woda w żywieniu człowieka dylematy konsumentów
Water in Human Nutrition - Consumers Dilemmas
10.15199/65.2019.10.6
Klaudia Wiśniewska
Diana Wolańska-Buzalska
Katarzyna Okręglicka
nr katalogowy: 123070
10.15199/65.2019.10.6
Streszczenie
Odpowiednie ilości spożywanej wody w stosunku do zapotrzebowania jest niezbędne do zachowania prawidłowego stanu zdrowia. Mimo obecności licznych programów edukacyjnych i coraz większej świadomości Polaków dotyczącej znaczenia i roli wody oraz jej regularnego spożycia Polacy nadal spożywają niewystarczającą ilość wody w stosunku do zapotrzebowania, a rodzaj spożywanych płynów jest w nieprawidłowych proporcjach. Ponadto obserwuje się wiele niejasności na poziomie konsumenckim związanych z samym spożyciem płynów. Celem artykułu jest przedstawienie aktualnych danych na temat spożycia napojów przez Polaków oraz wyjaśnienie najczęściej pojawiających się wątpliwości w tym zakresie. Poddane analizie dylematy dotyczą przede wszystkim rodzaju wybieranej wody i jej jakości (gazowana czy niegazowana, z kranu czy z butelki), czasu spożycia względem posiłku oraz ryzyka zdrowotnego związanego z nadmiernym spożyciem płynów.
Abstract
Adequate water intake in relation to the body’s requirements is necessary to maintain good health. Despite numerous educational programs and the growing awareness of Poles regarding the importance and role of water and its regular consumption, Poles still consume insufficient amount of water in relation to the body’s demands, and the type of fluids consumed are in the incorrect proportions. In addition, there are also many consumers dilemmas. The purpose of this article is to present current data consumption of fluids by Poles and to clarify the most common doubts. The analyzed dilemmas primarily concern on the type of chosen water and its quality (sparkling or still, tap or bottle), time of consumption relative to the meal, and health risk associated with fluid overconsumption.
Słowa kluczowe
woda
spożycie wody
spożycie płynów
nawodnienie
Keywords
water
water intake
fluid intake
hydration
Bibliografia
[1] Borszewska-Kornacka M., J. Rachtan-Janicka, A. Wesołowska, P. Socha, M. Wielgoś, M. Żukowska- -Rubik, B. Pawlus. 2013. „Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji”. Standardy Medyczne Pediatria 10 (2013) : 265-279. [2] Cuomo R., G. Sarnelli, M.F. Savarese, M. Buyckx. 2009. „Carbonated beverages and gastrointestinal system: Between myth and reality”. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 19 (10) : 683-9. [3] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). 2010. „Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water”. EFSA Journal 8 : 1459. [4] Etale A., M. Jobin, M. Siegrist. 2018. „Tap versus bottled water consumption: The influence of social norms, affect and image on consumer choice”. Appetite 121 : 138-146. [5] Fundacja Centrum Badania Opinii Społecznej. 2014. „Komunikat z badań CBOS – zachowania żywieniowe Polaków”. Warszawa: CBOS. [6] Gangadharan A., S.E. Choi, A. Hassan, N.M. Ayoub, G. Durante, S. Balwani, Y.H. Kim, A. Pecora, A. Goy, K.S. Suh. 2017. „Protein calorie malnutrition, nutritional intervention and personalized cancer care”. Oncotarget 8 (14) : 24009-24030. [7] Główny Inspektorat Sanitarny 2016. „Jakość wody przeznaczonej do spożycia w 2016 roku”. [8] Główny Urząd Statystyczny. 2018. „Mały rocznik statystyczny Polski 2018”. Warszawa: GUS. [9] Główny Urząd Statystyczny. 2019. „Polska w liczbach 2019”. Warszawa: GUS. [10] Guelinckx I., C. Ferreira-Pêgo, L.A. Moreno, S.A. Kavouras, J. Gandy, H. Martinez, S. Bardosono, M. Abdollahi, E. Nasseri, A. Jarosz, G.M.E. Carmuega, N. Babio, J. Salas-Salvadó. 2015. „Intake of water and different beverages in adults across 13 countries”. European Journal of Nutrition 54 (Suppl 2) : 45-55. [11] Instytut Żywności i Żywienia. 2016. „Badania konsumenckie w związku z realizacją Projektu (SPPW) KIK/34 Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej – raport badawczy. Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej”. Warszawa: 4P Research Mix dla Instytutu Żywności i Żywienia (dane niepublikowane). [12] Jarosz M. 2016. „Dietetyka – żywność, żywienie w prewencji i leczeniu”. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa. [13] Jarosz M. 2017. „Normy żywieniowe dla populacji Polski”. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia. [14] Johnson T., L. Gerson, T. Hershcovici, C. Stave, R. Fass. 2010. „Systematic review: the effects of carbonated beverages on gastro-oesophageal reflux disease”. Alimentary Pharmacology & Therapeutics 31 : 607-614. [15] Kalantar-Zadeh K., M.K. Nguyen, R. Chang, I. Kurtz. 2006. „Fatal hyponatremia in a young woman after ecstasy ingestion”. Nature Clinical Practice Nephrology 2 : 283-288. [16] Kłos L. 2016. „Spożycie wody butelkowanej w Polsce i jej wpływ na środowisko przyrodnicze”. Barometr Regionalny 14 (1) : 111-117. [17] Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN oraz Polskiego Towarzystwa Nauk żywieniowych. 2017. „Stanowisko zespołu ekspertów: Rola prawidłowego nawodnienia w zdrowym żywieniu oraz pożądane zmiany zwyczajów Polaków dotyczących spożycia płynów.” Żywienie Człowieka i Metabolizm XLIV (4) : 182-185. [18] Lavdaniti M. 2014. „A nursing perspective of nutrition in cancer patients undergoing chemotherapy”. Progress in Health Sciences 4 (2) : 131-134. [19] Malisova O., A. Athanasatou, A. Pepa, M. Husemann, K. Domnik, H. Braun, R. Mora-Rodriguez, J.F. Ortega, V.E. Fernandez-Elias, M. Kapsokefalou. 2016. „Water Intake and Hydration Indices in Healthy European Adults: The European Hydration Research Study (EHRS)”. Nutrients 8 (4) : 204. [20] Najwyższa Izba Kontroli. 2018. Utrzymanie i eksploatacja sieci wodociągowych w miastach. NIK, Warszawa. [21] Okręglicka K., K. Wiśniewska, A. Jarosz. 2017. „Konsekwencje nadmiernego spożycia płynów – przewodnienie”. Polish Journal of Sports Medicine/Medycyna Sportowa 33 (3) : 167-176. [22] Parretti H.M., P. Aveyard, A. Blannin, S.J. Clifford, S.J. Coleman, A. Roalfe, A.J. Daley. 2015. „Efficacy of water preloading before main meals as a strategy for weight loss in primary care patients with obesity: RCT”. Obesity (Silver Spring) 23 (9) : 1785-91. [23] Radzka E., J. Jankowska. 2015. „System zarządzania jakością wody pitnej w Polsce”. [24] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz. U. 2011 nr 85 poz. 466). [25] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 2294). [26] Snyder-Marlow G., D. Taylor, J. Lenhard. 2010. „Nutritional Care for Patients Undergoing Laparoscopic Sleeve Gastrectomy for Weight Loss” Journal of the American Dietetic Association 110 (4) : 600-607. [27] Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25.08.2006 z późniejszymi uzupełnieniami (Dz. U. z 2018 poz. 1541). [28] Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2017 r., poz. 1261 z późn. zm. [29] Verbalis J.G., S.R. Goldsmith, A. Greenberg, R.W. Schrier, R.H. Sterns, A. Greenberg. 2007. „Hyponatremia Treatment Guidelines 2007: Expert Panel Recommendations”. The American Journal of Medicine 120 (11A) : S1-S21. [30] Wanot B. 2018. „Kontrola jakości wody”. Technologia Wody 2 (58) : 52-55. [31] Weker H, M. Więch. 2013. „Woda w żywieniu najmłodszych dzieci – jej znaczenie i kryteria wyboru”. Problemy Higieny i Epidemiologii 94 (4) : 766-768. [32] Wiśniewska K., E. Kurowska, K. Okręglicka. 2014. „Wpływ spożycia wody na masę ciała”. Wiadomości Lekarskie 65 (2) :119-123.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123070 "Woda w żywieniu człowieka..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH