Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 10
Właściwości surowców do produkcji mąk niekonwencjonalnych
Properties of Raw Materials for The Production of Unconventional Flour
10.15199/65.2019.10.4
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Anna Żbikowska
Iwona Szymańska
Katarzyna Żbikowska
nr katalogowy: 123066
10.15199/65.2019.10.4
Streszczenie
W artykule przedstawiono charakterystykę surowców, które są bazą tzw. mąk niekonwencjonalnych. Zapotrzebowanie na nowe produkty bezglutenowe, żywność dla dzieci czy żywność dietetyczną przyczyniło się do projektowania receptur bazujących na surowcach niekonwencjonalnych. Producenci dążą do częściowego lub całkowitego zastąpienia w składzie recepturowym produktów mąki pszennej mąkami alternatywnymi. Wśród surowców do produkcji mąk niekonwencjonalnych wymienia się m.in.: migdały, orzeszki ziemne, konopie siewne, kokos, topinambur, ciecierzycę, dynię oraz sezam. Mąki z tych surowców mogą zawierać dużo składników mineralnych (np. Fe, Zn, Ca, Mg), witamin (np. A, C, B6, B12), aminokwasów egzogennych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy (np. tokoferole, resweratrol, związki fenolowe). W związku z tym spożywanie produktów z udziałem mąk niekonwencjonalnych może wywierać korzystny wpływ na zdrowie, np. poprzez działanie przeciwdrobnoustrojowe, antykancerogenne, hipocholesterolemiczne czy hipoglikemiczne.
Abstract
The aim of review was to highlight the characteristics of raw materials, which are source of unconventional flour. The demand for new gluten-free products, baby food or dietetic food has contributed to the design of recipes based on unconventional raw materials. Manufacturers strive for partial or total replacement of wheat flour in the recipe composition with alternative flour. Among unconventional flour raw materials, there are: almonds, peanuts, true hemp, coconut, Jerusalem artichoke, chickpeas, pumpkin and sesame. These flours may contain a lot of minerals (e.g. Fe, Zn, Ca, Mg), vitamins (e.g. A, C, B6, B12), essential amino acids, essential fatty acids and antioxidants (e.g. tocopherols, resveratrol, phenolic compounds). Therefore, the consumption of alternative- -flour-based products may have a beneficial influence on health, e.g. by antimicrobial, anticarcinogenic, hypocholesterolemic or hypoglycemic effects
Bibliografia
[1] Abbas S., M.K. Sharif, F.H. Shah, R. Ejaz. 2016. "Preparation of Sesame Flour Supplemented High Protein and Energy Food Bars". Pakistan Journal of Scientific and Industrial Research. Series B: Biological Sciences 59 (1) : 20-32. [2] Abdel-Hamid N.M., M.H. Nazmy, A. Wahid, E.M. Abdel-Moniem. 2015. "Jerusalem artichoke attenuates experimental hepatic fibrosis via modulation of apoptotic signaling and fibrogenic activity". Biochemistry and Biotechnology Research 3 : 43-50. [3] Achremowicz B., A. Ceglińska, M. Darmetko, T. Haber, J. Jankowska, P. Karpiński, B. Obiedziński, R. Tarasiewicz. 2017. "Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwości ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 97-109. [4] Alajaji A.S., A.T. El-Adawy. 2006. "Nutritional composition of chickpea (Cicer arietinum L.) as affected by microwave cooking and other traditional cooking methods". Journal of Food Composition and Analysis 19 : 806-812. [5] Andersen A.A., J.E. Greaves. 1942. "D-lactic acid fermentation of Jerusalem artichokes". Industrial and Engineering Chemistry Research 24 (12) : 1522-6. [6] Antoniewska A., A. Adamska, J. Rutkowska, M. Zielińska. 2017. "Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka". Problemy Higieny i Epidemiologii 98 (1) : 17-22. [7] Arab E.A.A., I.M.F. Helmy, G.F. Bareh. 2010. "Nutritional Evaluation and Functional Properties of Chickpea (Cicer arietinum L.) Flour and the Improvement of Spaghetti Produced from its". Journal of American Science 6 (10), 1055-1072. [8] Bhagwat S., D.B. Haytowitz, J.M. Holden. 2013. "USDA database for the flavonoid content of selected foods. Release 3.1". Beltsville, Maryland: U.S. Department of Agriculture. [9] Ciurzyńska A., A. Lenart, P. Kawka. 2013. "Wpływ temperatury liofilizacji metod suszenia na wybrane właściwości suszonej dyni". Acta Agrophysica 20 (1) : 39-51. [10] Cottage V. 2017. "By 2017-end, Nearly 454.9 Thousand Tonnes of Coconut Flour is Expected to be Consumed Globally". PR Newswire. [11] Czerwińska D. 2010. "Charakterystyka i zastosowanie mąki z nasion roślin oleistych". Przegląd Zbożowo- -Młynarski 7 : 16-17. [12] Czerwińska D. 2011. "Wykorzystanie mąk z migdałów, orzechów i pestek dyni w cukiernictwie". Cukiernictwo i Piekarstwo 11 : 60-62. [13] De Santis D., M.T. Frangipane. 2018. "Evaluation of chemical composition and sensory profile in Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) tubers: The effect of clones and cooking conditions". International Journal of Gastronomy and Food Science 11 : 25-30. [14] Dimić E., R. Romanić, V. Vujasinović 2009. "Essential fatty acids, nutritive value and oxidative stability of cold pressed hempseed (Cannabis sativa L.) oil from different varieties". Acta Alimentaria 38 : 229-236. [15] Elleuch M., S. Besbes, O. Roiseux, C. Blecker, H. Attia, 2007. "Quality characteristics of sesame seeds and by-products". Food Chemistry 103 : 641-650. [16] Gedrovica I., D. Karklina. 2009. "Characteristics of cakes enriched with Jerusalem artichoke powder". Cheminė Technologija, 3 (52) : 50-55. [17] Gondek E., J. Gauze, E. Jakubczyk, M. Janczar-Smuga, D. Nowak, M. Stasiak, A. Kamińska-Dwórznicka, K. Samborska. 2017. "Wysokobłonnikowe przekąski zbożowo-warzywne - analiza wybranych właściwości fizycznych i funkcjonalnych". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 590 : 15-27. [18] Grundy M.M.L., K. Lapsley, P.R. Ellis. 2016. "A review of the impact of processing on nutrient bioaccessibility and digestion of almonds". International Journal of Food Science and Technology 51 : 1937-1946. [19] Gunathilake K.D.P.P, Abeyrathne Y.M.R.K. 2008. "Incorporation of coconut flour into wheat flour noodles and evaluation of its rheological nutritional and sensory characteristics". Journal of Food Processing and Preservation 32 (1) : 133-142. [20] Hashemi N., S.A. Mortazavi, E. Milani, F. Tabatabayi . 2016. "Microstructural and textural properties of puffed snack prepared from partially deffated almond powder and corn flour". Journal of Food Processing and Preservation 41 (5) : 1-12. [21] Hrušková M., I. Švec . 2015. "Cookie making potential of composite flour containing wheat, barley and hemp". Czech Journal Food Science 33 : 545-555. [22] Hu J.F., S.Y. Qiu. 2009. "Research process in ethanol production by the fermentation of Jerusalem artichoke". Liq.-Mark. Science and Technology 182 : 100-104. [23] Iombor T.T., M.I. Onah, A.T. Girgih. 2016. "Evaluation of the Nutritional Quality and Consumer Acceptability of Wheat-Sesame (Triticum aestivum-Sesame indicum) Composite Bread Blends". Journal of Nutritional Health and Food Science 4 (3) : 1-7. [24] Jurga R. 2010. "Klasyfikacja i charakterystyka głównych grup wyrobów makaronowych w USA i krajach azjatyckich". Przegląd Zbożowo-Młynarski 54 (5) : 6-10. [25] Karaman S., S. Karasu, F. Tornuk, O. Toker, U. Geçgel, O. Sagdic . 2015. "Recovery potential of cold press byproducts obtained from the edible oil industry: Physicochemical, bioactive, and antimicrobial properties". Journal of Agricultural and Food Chemistry 63 : 2305-2313. [26] Kaur M., N. Singh. 2005. "Studies on functional, thermal and pasting properties of flours from different chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars". Food Chemistry 91 : 403-411. [27] Lamdande A.G., M. Prakash, K.S.M.S. Raghavarao. 2018. "Storage study and quality evaluation of fresh coconut grating". Journal of Food Processing and Preservation 42 : 1-14. [28] Mahajan A., S. Dua. 2002. "Salts and pH induced changes in functional properties of Amaranth (Amaranthus tricolour L.) seed meal". Cereal Chemistry 79 (6) : 834-837. Surowce do produkcji mąk niekonwencjonalnych tom 73 l październik 2019 PRZEMYSŁ SPOZYWCZY 29 [29] Maicaurkaew S., S. Jogloy, B.R. Hamaker, S. Ningsanond. 2017. "Fructan: fructan 1-fructosyltransferase and inulin hydrolase activities relating to inulin and soluble sugars in Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus Linn.) tubers during storage". Journal of Food Science and Technology 54 (3) : 698-706. [30] Mikulec A., S. Kowalski, B. Łapczyńska-Kordon. 2017. "Wpływ zastosowania różnych mąk na wybrane cechy jakościowe ciastek kruchych". Acta Agrophysica 24 (1) : 101-110. [31] Nagendra P.M.N., K.R. Sanjay, S.P. Deepika, V. Neha, K. Ruchika, S.S. Nanjunda. 2012. "A Review on Nutritional and Nutraceutical Properties of Sesame". Journal of Nutrition and Food Sciences 2 (2) : 1-6. [32] Ogungbenle H.N., F. Onoge. 2014. "Nutrient composition and functional properties of raw, defatted and protein concentrate of sesame (Sesamum indicum) flour". European Journal of Biotechnology and Bioscience 2 (4) : 37-43. [33] Pęksa A., A. Kita, A. Tajner-Czopek, E. Rytel, J. Miedzianka. 2015. "Jakość chrupek kukurydzianych wzbogaconych dodatkiem mąki z amarantusa, topinamburu i miąższu dyni". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 48 (3) : 490-495. [34] Rabadán A., M. Álvarez-Orti, R. Gómez, A. Pardo-Giménez, J.E. Pardo. 2017. "Suitability of Spanish almond cultivars for the industrial production of almond oil and defatted flour". Scientia Horticulturae 225 : 539-546. [35] Radočaj O., E. Dimić, R. Tsao 2014. "Effects of hemp (Cannabis sativa L.) seed oil press-cake and decaffeinated green tea leaves (Camellia sinensis) on functional characteristics of glutenfree crackers". Journal of Food Science 79 : C318-C325. [36] Roncero J.M., M. Álvarez-Ortí, A. Pardo-Giménez, R. Gómez, A. Rabadán, J.E. Pardo. 2016. "Virgin almond oil: Extraction methods and composition". Grasas y Aceites 67 (3) : 1-9. [37] Sarkis J.R., A.P. Correa, I. Michel, A.C.I. Brandeli, I.C. Tessaro. 2014. "Evaluation of the phenolic content and antioxidant activity of different seed and nut cakes from the edible oil industry". Journal of the American Oil Chemists’ Society 91 : 1773-1782. [38] Seth K., A. Kochhar. 2017. "Formulation and nutritional evaluation of baked products supplemented with partially defatted peanut flour". Nutrition and Food Science 47 (6) : 808-816. [39] Singh S., I. Singh, K. Kapoor, P.M. Gaur, S.K. Chaturvedi, N.P. Singh, J.S. Sandhu. 2014. "Chickpea. Broadening the Genetic Base of Grain Legumes". India: Springer. [40] Siudem P., I. Wawer, K. Paradowska. 2015. "Konopie i kannabinoidy". Farmacja Współczesna 8 : 1-8. [41] Skiba D., B. Sawicka. 2016. Możliwość wykorzystania bulw Helianthus tuberosus w produkcji żywności. W Bioprodukty - pozyskiwanie, właściwości i zastosowanie w produkcji żywności, 47-55. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. [42] Sujirtha N., T. Mahendran 2015. "Use of Defatted Coconut Flour as a Source of Protein and Dietary Fibre in Wheat Biscuits". International Journal of Innovative Research in Science, Engineering and Technology 4 (8) : 7344-7352. [43] Wallace T.C., R. Murray, K.M. Zelman. 2016. "The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus". Nutrients 766 (8) : 1-10.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123066 "Właściwości surowców do p..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY - e-zeszyt (pdf) 2016-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
21.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH