Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 10
Wpływ ozonowania wody na zawartość bioaktywnych związków fenolowych i okres przydatności do spożycia świeżej kolendry (Coriandrum sativum L.)
Effect of water ozonation on the content of bioactive phenolic compounds and shelf-life of fresh coriander (Coriandrum sativum L.)
10.15199/62.2019.10.7
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Halina Buczkowska
Sebastian Balant
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
nr katalogowy: 122834
10.15199/62.2019.10.7
Streszczenie
Świeże liście kolendry poddano działaniu ozonowanej wody (stężenie ozonu 5, 10 lub 15 ppm), a następnie oceniono pod względem mikrobiologicznym, sensorycznym (kolor, smak, struktura) i chemicznym (zawartość chlorofilu, karotenoidów, witaminy C, polifenoli i flawonoidów) bezpośrednio po ozonowaniu oraz po przechowywaniu przez 3, 6 lub 9 dni. Zawartość chlorofilu, karotenoidów i witaminy C zmniejszała się w czasie przechowywania, podczas gdy zawartość polifenoli zwiększała się wyraźnie. Aktywność przeciwutleniająca liści pozostała niezmieniona.
Abstract
Leaves of fresh coriander (Coriandrum sativum L.) were treated with 5, 10 or 15 ppm solns. of O3 and then subjected to microbiol., sensory (color, taste, texture) and chem. (content of chlorophyll, carotenoids, vitamin C, polyphenols and flavonoids) assessment after 0, 3, 6, and 9 days of storage. Content of the chlorophyll, carotenoids and vitamin C decreased during storage, while content of polyphenols increased noticeably. Antioxidant activity remained unchanged.
Bibliografia
[1] M. Al-Dabbas, A. Shaderma, T.M. AL-Antary, Life Sci. J. 2014, 11, nr 2, 68. [2] L. Skog, C. Chu, Can. J. Plant Sci. 2001, 81, nr 4, 773. [3] G. Perrone, G. Mulè, A. Susca, Appl. Environ. Microbiol. 2006, 72, 680. [4] V.H. Tournas, Crit. Rev. Microbiol. 2005, 31, 33. [5] A. Najda, K. Klimek, S. Balant, G. Maj, W. Piekarski, P. Krzaczek, Przem. Chem. 2018, 97, nr 7, 1055. [6] G. Romanazzi, A. Lichter, F. Mlikota Gabler, J.L. Smilanick, Postharvest Biol. Technol. 2012, 63, 141. [7] M. Glowacz, R. Colgan, D. Rees, J. Sci. Food Agric. 2015, 95, 662. [8] W.K. Yeoh, A. Ali, C.F. Forney, Postharvest Biol. Technol. 2014, 89, 56. [9] U. Bajwa, K. Sandhu, J. Food Sci. Technol. 2011, 10, 499. [10] G. Savi, K. Piacentini, V. Scussel, J. Stored Prod. Res. 2015, 61, 65. [11] F.M. Trombete, O. Freitas-Silva, T. Saldanha, A.A. Venâncio, M.F. Fraga, Int. J. Food Res. 2016, 23, nr 6, 2545. [12] A. Najda, J. Dyduch, K. Świca, M. Kapłan, R. Papliński, M. Sachadyn- -Król, K. Klimek, Food Sci. Technol. Res. 2015, 21, nr 1, 67. [13] J.B. Harborne, Phytochemical methods, a guide to modern techniques of plant analysis, Chapman and Hall, London, UK, 1973, 33. [14] G. Mradu, S. Saumyakanti, M. Sohini, A. Mukherjee, Int. J. Pharmacog. Phytochem. Res. 2012, 43, nr 3, 162. [15] A. Najda, Zmienność ontogenetyczna mięty (Mentha species) czynnikiem warunkującym zawartość składników bioaktywnych w surowcu, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Rozprawa habilitacyjna, 2017. [16] D.R. Gutiérrez, A.R. Chaves, S.C. Rodriguez, J. Food Process. Preserv. 2016, 00, 1. [17] G.B. Martínez-Hernández, F. Artés-Hernández, P.A. Gómez, A.C. Formica, F. Artés, Postharvest Biol. Technol. 2013, 76, 125. [18] D.R. Gutiérrez, S.C. Rodríguez, Int. J. New Technol. Res. 2017, 03, 62. [19] M.K. Ong, A. Ali, P.G. Alderson, C.F. Forney, Sci. Hort. 2014, 179, 163. [20] H. Karaca, Y.S. Velioglu, Postharvest Biol. Technol. 2014, 88, 46. [21] D.R. Gutiérrez, S.C. Rodríguez, Amer. J. Food Sci. Technol. 2019, 7, nr 3, 71. [22] E. Peykanpour, A.M. Ghehsareh, J. Fallahzade, M. Najarian, Plant Soil Environ. 2016, 62, nr 8, 361. [23] R. Botondi, R. Moscetti, R. Massantini, J. Food Process. Preserv. 2016, 53, 2352. [24] C. Liu, T. Ma, W. Hu, M. Tian, L. Sun, Int. J. Food Sci. Technol. 2016, 51, 1099. [25] M. Alothman, B. Kaur, A. Fazilah, R. Bhat, A.A. Karim, Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 2010, 11, 666. [26] M. Sachadyn-Król, M. Materska, B. Chilczuk, M. Karaś, A. Jakubczyk, I. Perucka, I. Jackowska, Food Chem. 2016, 211, 59. [27] ISO-4833-2:2013, Microbiology of the food chain. Horizontal method for the enumeration of microorganisms. Part 2. Colony count at 30 degrees C by the surface plating technique. [28] PN-ISO 11035:1999, Analiza sensoryczna. Identyfikacja i wybór deskryptorów do ustalania profilu sensorycznego z użyciem metod wielowymiarowych. [29] PN-ISO 6658:1998, Analiza sensoryczna. Metodologia. Wytyczne ogólne. [30] A. Najda, Plonowanie i ocena fitochemiczna roślin w różnych fazach wzrostu dwu odmian selera naciowego (Apium graveolens L. var. dulce Mill./Pers.). Rozprawa doktorska, 2004. [31] H.K. Lichtenthaler, A.R. Wellburn, Biochem. Soc. T. 1983, 11, 591. [32] T. Swain, W.E. Hillis, J. Sci. Food Agric. 1959, 10, 63. [33] Farmakopea Polska VI, Wyd. PTF-arm, Warszawa 2002. [34] J.H. Chen, C.T. Ho, J. Agric. Food Chem. 1997, 45, 2374. [35] H. Olmez, M.Y. Akbas, J. Food Eng. 2009, 90, 487. [36] S. Horvitz, M.J. Cantalejo, ISHS Acta Horticulturae 2008, 877, 583. [37] O. Kenny, D. O’Beirne, Int. J. Food Sci. Technol. 2009, 44, 1146. [38] D. Beltrán, M.V. Selma, A. Marin, M.I. Gil, J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 5654. [39] M.C.N. Nunes, L.P. Emond, J. Food Quality 1999, 22, 353. [40] M. Jemni, P.A. Gómez, M. Souza, N. Chaira, A. Ferchichi, M. Otón, F. Artés, LWT-Food Sci. Technol. 2014, 59, nr 2, 649. [41] L. Rodoni, N. Casadei, A. Concellon, A.R. Chaves Alicia, A.R. Vicente, J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 594. [42] L. Zhang, Z. Lu, Z. Yu, X. Gao, Food Control. 2005, 16, 279. [43] Z. Zhao, G. Xu, Z. Han, Q. Li, Y. Chen, D. Li, J. Food Qual. 2013, 36, 190.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2019-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH