Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 8
Powlekanie żywności proszkami
Coating Food with Powders
10.15199/65.2019.8.7
Agnieszka Marchewka
Ewa Domian
nr katalogowy: 121987
10.15199/65.2019.8.7
Streszczenie
Zastosowanie technologii powlekania żywności proszkami daje producentom możliwość stworzenia szerokiej gamy produktów o różnorodnych smakach i kolorach. Sztandarowym przykładem wykorzystania tej techniki są przekąski z nanoszoną solą lub różnego rodzaju mieszankami przypraw oraz składnikami funkcjonalnymi. W artykule przedstawiono urządzenia technologiczne wykorzystywane w operacji powlekania, takie jak bębny powlekające i przenośniki taśmowe, z uwzględnieniem systemów dozowania proszków. Scharakteryzowano technikę powlekania elektrostatycznego, która wykazuje lepszą wydajność w porównaniu z metodą konwencjonalną. Zwrócono uwagę na właściwości proszków – rozmiar, kształt, sypkość, gęstość i rozpuszczalność – wpływające na skuteczność procesu. Nakreślono problemy występujące podczas powlekania, jak: niewystarczająca adhezja, pylenie, kohezyjność, zapychanie i wzbieranie, oraz zaproponowano sposoby ich rozwiązania.
Abstract
The use of food coating technology for powders gives producers the opportunity to create a wide range of products with a variety of flavors and colors. The flagship example of using this technique are snacks with spread salt or various kinds of spice blends and functional ingredients. The article presents technological devices used in coating operations, such as coating drums and belt conveyors, including powder dosing systems. The electrostatic coating technique, which shows a higher coating efficiency compared to the conventional method, was characterized. Attention is paid to the properties of powders – size, shape, flowability, density and solubility – affecting the efficiency of the process. Problems occurring during coating, such as insufficient adhesion, dustiness, cohesiveness, clogging and surging, as well as methods of solving them are outlined.
Słowa kluczowe
powlekanie proszkowe
suche powlekanie
powlekanie elektrostatyczne
Keywords
powder coating
dry coating
electrostatic coating
Bibliografia
[1] Ainsworth P., A. Plunkett. 2007. "Reducing salt in snack products". W Reducing Salt in Foods, 296-315. England : Woodhead Publishing. [2] Albarracín W., I.C. Sánchez, R. Grau, J.M. Barat. 2011. "Salt in food processing; usage and reduction: a review". International Journal of Food Science & Technology 46 (7) : 1329-1336. [3] Barringer S. 2013. "Coating foods with powders". In Handbook of Food Powders, 625-640. USA : Woodhead Publishing. [4] Biehl H.L., S.A. Barringer. 2004. "Comparison of the effect of powder properties on coating transfer efficiency and dustiness in two non-electrostatic and electrostatic systems". Innovative Food Science and Emerging Technologies 5 (2) : 191-198. [5] Buck V.E., S.A. Barringer. 2007. "Factors dominating adhesion of NaCl onto potato chips". Journal of Food Science 72 (8) : E435-E441. [6] Elayedath S., S.A. Barringer. 2002. "Electrostatic powder coating of shredded cheese with antimycotic and anticaking agents". Innovative Food Science and Emerging Technologies 3 (4) : 385-390. [7] Halim F., S.A. Barringer. 2007. "Electrostatic adhesion in food". Journal of Electrostatics 65 (3) : 168-173. [8] Hanify D.E. 2001. "Snack seasoning application". W Snack Foods Processing, 517-527. Boca Raton : CRC Press. [9] Huang Y., S.A. Barringer. 2012. "Adhesion of food powders with nonelectrostatic and electrostatic coating". Journal of Food Process Engineering 35 (2) : 264-277. [10] Khan M.K.I., M.A. Schutyser, K. Schroën, R.M. Boom. 2012. "Electrostatic powder coating of foods - State of the art and opportunities". Journal of Food Engineering 111 (1) : 1-5. [11] Likitwattanasade T., S.A. Barringer. 2015. "The influence of particle size on separation and dustiness in powder mixtures during nonelectrostatic and electrostatic coating". Journal of Electrostatics 77 : 44-50. [12] Miller M.J., S.A. Barringer. 2002. "Effect of sodium chloride particle size and shape on nonelectrostatic and electrostatic coating of popcorn". Journal of Food Science 67 (1) : 198-20. [13] Prasad L.K., J.W. Mcginity, R.O. Williams. 2016. "Electrostatic powder coating: Principles and pharmaceutical applications". International Journal of Pharmaceutics 505 (1-2) : 289-302. [14] Ratanatriwong P., S. Barringer. 2007. "Particle size, cohesiveness and charging effects on electrostatic and nonelectrostatic powder coating". Journal of Electrostatics 65 (10-11) : 704-708. [15] Ratanatriwong P., S.A. Barringer, J. Delwiche. 2003. "Sensory preference, coating evenness, dustiness, and transfer efficiency of electrostatically coated potato chips". Journal of Food Science 68 (4) : 1542-1547. [16] Ricks N.P., S.A. Barringer, J.J. Fitzpatrick. 2002. "Food powder characteristics important to nonelectrostatic and electrostatic coating and dustiness". Journal of Food Science 67 (6) : 2256-2263. [17] Somboonvechakarn C., S.A. Barringer. 2012. "Effect of particle density and composition on mixtures during nonelectrostatic and electrostatic powder coating". Journal of Food Process Engineering 35 (2) : 236-249. [18] Sułek A., E. Domian. 2012. "Podatność na zbrylanie suszonych rozpyłowo emulsji stabilizowanych białkami mleka". Acta Agrophysica 19(3) : 663-671. [19] Sumawi H., S.A. Barringer. 2005. "Positive vs. negative electrostatic coating using food powders". Journal of Electrostatics 63 (6-10) : 815-821.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121987 "Powlekanie żywności prosz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH