Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 8
Próba zastosowania oceny porównawczej produktów handlowych w celu uzyskania lepszej poprawności wyników analizy sensorycznej
The Attempt to Use the Comparative Assessment of Commercial Products for Improving the Accuracy of Sensory Analysis Results
10.15199/65.2019.8.6
Joanna Danielczuk
nr katalogowy: 121986
10.15199/65.2019.8.6
Streszczenie
Przedstawiono próbę zastosowania analizy porównawczej produktów handlowych w celu zminimalizowania liczby wyników fałszywie dodatnich i fałszywie ujemnych, czyli polepszenia poprawności metody. Dla wcześniej zwalidowanej metody sensorycznej w skali 6-punktowej, stosowanej w pomieszczeniu o kontrolowanych warunkach, wykorzystującej przeszkolony zespół oceniających, zaproponowano sposób postępowania mający na celu zwiększenie poprawności wyników. Analiza porównawcza próbek handlowych produktów owocowych i warzywnych może być również pomocna przy ustalaniu bardziej szczegółowej charakterystyki metody, z podaniem nie tylko parametrów dotyczących powtarzalności, lecz również dotyczących czułości i selektywności, tak jak w przypadku innych ilościowych metodach analitycznych
Abstract
The attempt was made to use a comparative analysis of commercial products to minimize number of false-positive and false-negative results, i.e. to improve the method’s correctness. For a previously validated sensory method a procedure was proposed to increase the correctness of the results. Validated sensory method uses trained panel and is carried out in controlled environmental conditions. The method of increasing the correctness of results, shown in article, involves the comparative analysis of commercial samples of fruit and vegetable products can also be useful to minimize the number of false-positive and false-negative results or to improve correct results. A comparative analysis of commercial samples of fruit and vegetable products can also be helpful in determining more detailed characteristics of the method, including not only parameters for repeatability, but also parameters for sensitivity and selectivity, as in other quantitative analytical methods
Słowa kluczowe
metoda sensoryczna
analiza porównawcza
wyniki fałszywie dodatnie i fałszywie ujemne
parametry czułości i selektywności
parametry poprawności
Keywords
sensory method
comparative analysis
false-positive and false-negative results
parameters of sensitivity and selectivity
parameters of corectness
Bibliografia
[1] Babicz-Zielińska E., A. Rybowska, W. Obniska. 2009. "Sensoryczna ocena jakości żywności". Gdynia: Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni. [2] Baryłko-Pikielna N. 1995. "Sensoryczna analiza profilowa i ocena konsumencka w opracowaniu nowych produktów żywnościowych". Materiały Konferencji Food product development - Opracowywanie nowych produktów żywnościowych, Akademia Rolnicza, Poznań, 207-220. [3] Baryłko-Pikielna N., J. Gawęcki. 2007. "Zmysły a jakość żywności i żywienia". Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej. [4] Baryłko-Pikielna N., I. Matuszewska. 2014. "Sensoryczne badania żywności. Podstawy. Metody. Zastosowania". Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. Wyd. II. [5] Czyrko J., D.M. Bruś, P. Olszyńska. 2015. "Walidacja metod sensorycznych do oceny produktów spożywczych". Przemysł Spożywczy 60 (3) : 30-33. [6] Danielczuk J., A.G. Hałasińska, S. Skąpska. 2016. "Opracowanie i walidacja sensorycznej metody skalowania z elementami QDA do oceny jakości produktów owocowych i warzywnych oraz sterowanie jakością otrzymywanych wyników". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (107) : 141-156. [7] Danielczuk J., S. Skąpska, A.G. Hałasińska. 2015. "Metody szkolenia zespołu analizy sensorycznej w aspekcie spełnienia wymogów akredytacji". Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 70 (3) : 99-113. [8] EA-04/9. 2010. Akredytacja laboratoriów badań sensorycznych. [9] ISO 5725-1:2002. Dokładność (poprawność i precyzja) metod pomiarowych i wyników pomiarów. Cz. 6: Stosowanie w praktyce wartości określających dokładność. [10] ISO 4121:2003 Sensory Analysis - Guidelines for the use of quantitative response scales. [11] Jędryka T. 2001. "Metody sensoryczne". Kraków: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie. [12] Meilgaard M.C., G.V. Civille, B.T. Carr. 2006. "Sensory evaluation techniques". England: CRC Press, 4th ed. [13] PN-ISO 3972:2016. Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda sprawdzania wrażliwości smakowej. [14] PN-ISO 5496:1997. Analiza sensoryczna. Metodologia. Wprowadzenie i szkolenie oceniających w wykrywaniu i rozpoznawaniu zapachów. [15] PN-ISO 6658:1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Wytyczne ogólne. [16] PN-EN ISO/IEC 17043:2011. Ocena zgodności. Ogólne wymagania dotyczące badania biegłości. [17] PN-EN ISO 8589:2010. Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne dotyczące projektowania pracowni analizy sensorycznej. [18] PN-EN ISO 13299:2016. Analiza sensoryczna. Metodyka. Ogólne wytyczne ustalania profilu sensorycznego.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121986 "Próba zastosowania oceny ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH