Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 3
Pestycydy jako źródło zagrożenia środowiskowego dla owadów zapylających. Edukacja ekologiczna
Pesticides as the source of the environment risk for pollinating insects. Ecological education
10.15199/62.2021.3.9
Jolanta Bąk-Badowska
Ilona Żeber-Dzikowska
Barbara Gworek
Jarosław Szajner
Bożena Wójtowicz
Irena Suwara
Jarosław Chmielewski
nr katalogowy: 130839
10.15199/62.2021.3.9
Streszczenie
Owady zapylające, wśród nich pszczoły, są bardzo ważnym ogniwem w procesie produkcji żywności. Szacunki wykazują, że dokonują one ponad 80% zapyleń roślin uprawnych. Ochrona upraw przed chwastami i różnego rodzaju chorobami prowadzona jest od kilkudziesięciu lat z wykorzystaniem coraz to nowszych substancji chemicznych, a także z wykorzystaniem metod integrowanych. Przedstawione w niniejszym opracowaniu wyniki prowadzonych na świecie badań naukowych wskazują na zdecydowanie negatywny wpływ pestycydów na rozwój i przeżywalność pszczołowatych. Wykazano, że wpływają one na zmniejszenie, a nawet zanik populacji tych pożytecznych owadów, co w konsekwencji powoduje straty w gospodarce żywnościowej. Znalezienie równowagi między koniecznością ochrony upraw a dobrostanem owadów zapylających staje się dzisiaj pilnym i koniecznym wyzwaniem dla nauki.
Abstract
A review, with 82 refs., of pesticides and their effects on the bees.
Bibliografia
[1] Materiały pokonferencyjne. Spała – Świnia Góra 27–28 sierpnia 2008 (red. W. Skowronek), 23. [2] N.M. Williams, E.E. Crone, T. Roulston i in., Biol. Conserv. 2010, 143, nr 10, 2280. [3] P.G. Kevan, T.P. Phillips, Conserv. Ecol. 2001, 5, nr 1, 8. [4] D. Goulson, M.E. Hanley, B. Darvill i in., Biol. Conserv. 2005, 122, nr 1, 1. [5] M. Spivak, E. Mader, M. Vaughan, N. Euliss, Environ. Sci. Technol. 2011, 45, nr 1, 34. [6] M. Kucharczyk, M. Krzywonos, J. Błaszczyk i in., Prace Nauk. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 2017, nr 494, 123. [7] J. Chmielewski, D. Gorczyca, U. Dawid i in., Przem. Chem. 2016, 95, nr 3, 370. [8] M.A. Beketov, M. Liess, Environ. Toxicol. Chem. 2008, 27, nr 2, 461. [9] D. Goulson, J. Appl. Ecol. 2013, 50, nr 4, 977. [10] M. Rundlöf, G.K. Andersson, R. Bommarco i in., Nature 2015, 521, nr 7550, 77. [11] B.A. Woodcock, N.J.B. Isaac, J.M. Bullock i in., Nat. Commun. 2016, 7, nr 12459, 1. [12] C.A. Johansen, D.F. Mayer, Pollinator protection. A bee and pesticide handbook, Wicwas Press, Cheshire, CT, USA, 1990, 212. [13] J. Weick, R.S. Thorn, J. Econ. Entomol. 2002, 95, nr 2, 227. [14] J. Boczek, Post. Nauk Rol. 2007, nr 2, 47. [15] P. Migdał, A. Roman, E. Popiela-Pleban i in., Przem. Chem. 2016, 95, nr 8, 1599. [16] A. Decourtye, J. Devillers, E. Genecque i in., Arch. Environ. Contam. Toxicol. 2005,48, nr 2, 242. [17] C. Alaux, J.-L. Brunet, C. Dussaubat i in., Environ. Microbiol. 2010, 12, nr 3, 774. [18] B. Shricker, W.P. Stephen, J. Apic. Res. 1974, 9, 141. [ 19] J. Kowalska, D. Drożdżyński, Proceedings of ECOpole 2009, 3, nr 1, 71. [20] T. Kiljanek, A. Niewiadowska, S. Semeniuk i in., J. Chromatogr. 2016, 1435, 100. [21] S.Suchail, D.Guez, L.P. Belzunces, Environ. Toxicol. Chem. 2000, 19, 1901. [22] P. Medrzycki, R. Montanari, L. Bortolotti i in., Bull. Insectology 2003, 56, nr 1, 59. [23] E.C. Yang, Y.C. Chuang, Y.L. Chen i in., J. Econ. Entomol. 2008, 101, nr 6, 1743. [24] M. Henry, M. Beguin, F. Requier i in., Science 2012, 336, nr 6079, 348. [25] Ch. Lu, K.M. Warchol, R.A. Callahan, Bull. Insectology 2012, 65, nr 1, 99. [26] Ch. Lu, K.M. Warchol, R.A. Callahan, Bull. Insectology 2014, 67, nr 1, 125. [27] M. Tomizawa, J. Pestic. Sci. 2004, 29, nr 3, 177. [28] C.W. Schneider, J. Tautz, B. Grünewald, S. Fuchs, PLOS ONE 2012, 7, nr 1, e:30023. [29] J. Pistorius, A. Wehner, M. Kriszan i in., Bull. Insectology 2015, 68, nr 2, 161. [30] C.H. Krupke, G.J. Hunt, B.D. Eitzer i in., PLOS ONE 2012, 7, nr 1, e29268. [31] K. Kodaka, K. Kinoshita, T. Wakita i in., Mat. Brighton Crop Protection Conf. – Pests and Diseases, t. 1, 1998, 21. [32] S.C. Tomlin, The pesticide manual, British Crop Protection Council, Alton 2000. [33] N. Desneux, A. Decourtye, J.-M. Delpuech, Annu. Rev. Entomol. 2007, 52, 81. [34] S. Mazur, H. Tracz, B. Głowacka, A. Byk, Sprawozdanie końcowe z realizacji tematu badawczego pt. „Ocena wpływu insektycydów stosowanych w zabiegach agrolotniczych na owady nie będące celem zwalczania” wykonanego na zlecenie Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych w ramach umowy nr EO-2717-36/12 z dnia 11.12.2012 r., Warszawa 2015. [35] D.P. Kreutzweiser, T.A. Thompson, Ecotoxicol. Environ. Saf. 2009, 72, nr 4, 1053. [36] Y. Cheng, Z.-P. Shi, L.-B. Jiang i in., Pestic. Biochem. Physiol. 2012, 102, nr 3, 213. [37] N. Simon-Delso, V. Amaral-Rogers, L.P. Belzunces i in., Environ. Sci. Pollut. Res. Int. 2015, 22, 5. [38] J.M. Bonmatin, C. Giorio, V. Girolami i in., Environ. Sci. Pollut. Res. Int. 2015, 22, nr 1, 35. [39] J.N. Tasei, G. Ripault, E. Rivault, J. Econ. Entomol. 2001, 94, nr 3, 623. [40] P. Whitehorn, S. O’Connor, F.L. Wackers i in., Science 2012, 336 (6079), 351. [41] E.A.D. Mitchell, B. Mulhauser, M. Mulot i in., Science 2017, 358, 109. [42] H.C.J. Godfray, T. Blacquière, L.M. Field i in., Proc. Biol. Sci. 2014, 281, 1786. [43] European Food Safety Authority, EFSA 2013, 11, 3066. [44] Raport Greenpeace, Badanie obecności pestycydów w kwiatostanach rzepaku, Warszawa 2020, https://www.greenpeace.org/static/planet4-poland-stateless/2020/05/31a6ff45-gp_raport_rzepakowy_onli- ne_18_05.pdf, dostęp 10 listopada 2020 r. [45] F. Sgolastra, P. Medrzycki, L. Bortolotti i in., Pest. Manag. Sci. 2017, 73, nr 6, 1236. [46] D. Spurgeon, H. Hesketh, E. Lahive i in., EFSA supporting publication 2016:EN-1076. [47] T.J. Wood, D. Goulson, Environ. Sci. Pollut. Res. 2017, 24, 17285. [48] M.L. Hladik, M. Vandever, K.L. Smalling, Sci. Total Environ. 2016, 542, 469. [49] A.C. Chiaia-Hernández, A. Keller, D. Waechter i in., Environ. Sci. Technol. 2017, 51, 1. [50] A. Masia, K. Vasquez, J. Campo i in., J. Chromatogr. A 2015, 1378, 19. [51] N.D. Jablonowski, A. Schaffer, P. Burauel, Environ. Sci. Pollut. Res. 2011, 18, 328. [52] C. Gonçalves, M.F. Alpendurada, Talanta 2005, 65, 1179. [53] P. Laitinen, K. Siimes, L. Eronen i in., Pest. Manag. Sci. 2006, 62, 473. [54] S. Sanchez-Gonzalez, E. Pose-Juan, E. Herrero-Hernandez i in., Int. J. Environ. Anal. Chem. 2013, 93, 1585. [55] A.S. Huseth, R.L. Groves, PlOS One 2014, 9, nr 5. [56] A. Knaebel, S. Stehle, R.B. Schaefer i in., Environ. Sci. Technol. 2012, 46, 8397. [57] S. Stehle, A. Knaebel, R. Schulz, Environ. Monit. Assess. 2013, 185, 6295. [58] M.E. Conti, F. Botré, Environ. Monit. Assess. 2001, 69, nr 3, 267. [59] J.J.M. van der Steen, J. Kraker, T. Grotenhuis, Environ. Monit. Assess. 2012, 184, nr 7, 4119. [60] A. Roman, B. Madras-Majewska, E. Popiela-Pleban, J. Apic. Sci. 2011, 55, nr 2, 97. [61] A. Roman, Pol. J. Environ. Stud. 2009, 18, nr 2, 2652. [62] A.Roman ,E.Popiela-Pleban, P.Migdał, Przem. Chem. 2016, 95, nr 1, 125. [63] P. Skubida, Pszczelarz Polski 2007, 5, nr 127, 10. [64] Ustawa z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin, Dz. U. 2013, poz. 455. [65] G. Pruszyński, Nowy Raport Rolny 2011, nr 4, 8. [66] L. Tuszyńska, Edukacja ekologiczna dla nauczycieli i studentów, Wyższa Szkoła Pedagogiczna Towarzystwa Wiedzy Powszechnej, Warszawa 2006, 18. [67] M. Kaliński, Edukacja Dialog 1995, nr 6, 69. [68] S. Pruszyński, S. Wolny, Przewodnik dobrej praktyki ochrony roślin, Wyd. Inst. Ochr. Roślin, Poznań 2007, 80. [69] https://www.policja.pl/pol/aktualnosci/188476,59-latek-zatrul-srodkami-chemicznymi-60-rodzin-pszczelich.html, dostęp 18 listopada 2020 r. [70] https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-07-16/otrul-112-kg-pszczol-sasiedzki-konflikt/, dostęp 18 listopada 2020 r. [71] https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/2381/kolejne_otrucia_ pszczol-_pszczelarze_wina_obarczaja_rolnikow_2020.html, dostęp 18 listopada 2020 r. [72] http://radiopoznan.fm/informacje/pozostale/setki-tysiecy-martwych-pszczol-to-jest-typowe-zatrucie, dostęp 18 listopada 2020 r. [73] J. Sandner, Probl. Ekorozwoju/Problems Sustainable Development 2007, 2, nr 2, 101. [74] W. Theiss, Mała ojczyzna. Kultura. Edukacja. Rozwój lokalny, Wydawnictwo Akademickie „Żak”, Warszawa 2001. [75] A. Ruszkowski, B. Jabłoński, Rośliny pokarmowe pszczół, Polski Klub Ekologiczny, Kraków 2000. [76] K. Zimniewicz, Zarządzanie polskimi parkami krajobrazowymi: próba diagnozy, Wyd. AE, Poznań 2005. [77] W. Sobczyk, Teoretyczna i eksperymentalna analiza edukacji ekologicznej młodzieży, Wydawnictwa Naukowe Akademii Pedagogicznej, Kraków 2003. [78] T. Burger, Świadomość ekologiczna społeczeństwa polskiego, Instytut Gospodarki Przestrzennej i Mieszkalnictwa, Warszawa 2005. [79] A. Papuziński, Probl. Ekorozwoju/Problems Sustainable Development 2006, 1, nr 2, 25. [80] E. Białek, Probl. Ekorozwoju/Problems Sustainable Development 2007, 2, nr 1, 67. [81] B. Wójtowicz, J. Chmielewski, B. Gworek i in., Przem. Chem. 2017, 96, nr 11, 2196. [82] I. Żeber-Dzikowska, J. Chmielewski, M. Wojciechowska, Environ. Prot. Natural Resources/Ochr. Środ. Zasobów Naturalnych 2016, 27, nr 2, 44.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2021-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH