Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 7
Charakterystyka żywności ekologicznej pochodzenia zwierzęcego i czynników jej wyboru przez konsumentów
Characteristics of Organic Food of Animal Origin and Factors of Its Choice by Consumers
10.15199/65.2019.7.7
Halina Makała
nr katalogowy: 121442
10.15199/65.2019.7.7
Streszczenie
W artykule przedstawiono założenia funkcjonowania i zadania rolnictwa ekologicznego oraz wymagania dotyczące żywności ekologicznej. Opisano czynniki warunkujące jakość produktu ekologicznego oraz system kontroli i certyfikacji żywności ekologicznej. Omówiono znakowanie dla tej kategorii produktów. Porównano mięso i przetwory mięsne pochodzące z hodowli ekologicznej i konwencjonalnej w świetle wyników badań dostępnych w literaturze. Opisano preferencje i czynniki wyboru żywności ekologicznej przez konsumentów. Stwierdzono, że mięso i przetwory mięsne uzyskane z chowu ekologicznego budza coraz większe zainteresowanie i wśród konsumentów. System ekologicznego gospodarowania daje możliwość pozyskiwania wielu różnorodnych biologicznie i bezpiecznych zdrowotnie produktów. Pod tym względem rolnictwo ekologiczne stanowi najpoważniejsze źródło naturalnej żywności funkcjonalnej.
Abstract
Presented are the assumptions of the functioning and tasks of organic farming and the requirements for organic food. The factors determining the quality of the organic product and the system of control and certification of organic food are described. The labeling for this product category is discussed. Meat and meat products from organic and conventional breeding were compared with the research results available in literature. The preferences and factors for selecting organic food by consumers are described. It was found that meat and meat products obtained from organic farming find growing interest and buyers among conscious consumers. The eco-management system provides the opportunity to acquire a wide range of biologically and health-safe products. In this respect, organic farming is the most important source of natural functional food.
Słowa kluczowe
żywność ekologiczna
konwencjonalna
jakość mięsa i ekologicznych wyrobów mięsnych
Keywords
ecological
conventional food
quality of meat and organic meat products
Bibliografia
[1] Brągiel E., B. Ślusarczyk. 2017. "Tendencje na europejskim rynku żywności ekologicznej". Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 17, 32 (3) : 29-38. [2] Castellini C., C. Mugnai, A. Dal Bosco. 2002. "Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality". Meat Science 60 : 219-225. [3] Grela E.R., E. Kowalczuk. 2009. "Zawartość składników odżywczych i profil kwasów tłuszczowych mięsa i wybranych wędlin z ekologicznej produkcji świń". Żywność. Nauka Technologia. Jakość 4 (65) : 34-40. [4] Gadomska J., T. Sadowski, M. Buczkowska. 2014 "Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu". Problemy Higieny i Epidemiologii 95 (3) : 556-560. [5] Goronowicz E. 2009. "Ocena jakości mięsa kurcząt brojlerów i jaj oraz analiza efektywności ich pozyskiwania w aspekcie rolnictwa ekologicznego. Sprawozdanie z prowadzenia w 2009 r. badań podstawowych na rzecz rolnictwa ekologicznego". Kraków: Instytut Zootechniki - PIB. [6] Hansen L.L., C. Claudi-Magnussen, S.K. Jensen, H. J. Andersen. 2006: "Effect of organic pig production systems on performance and meat quality". Meat Science 74 : 605-615. [7] Högberg A., J. Pickova, J. Babol, K. Andersson, P.C. Dutta. 2002. "Muscle lipids, vitamins E and A, and lipid oxidation as affected by diet and RN genotype in female and castrated male Hampshire crossbreed pigs". Meat Science 60 : 411-420. [8] Kilar M., J. Kilar, M. Ruda. 2016. "Rolnictwo ekologiczne jako źródło żywności funkcjonalnej". W Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka, 195-204. Kraków: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. [9] Kilcher L., H. Willer, B. Huber, C. Frieden, R. Schmutz, O. Schmid. 2011. "The Organic Market in Europe". 3rd edition, SIPPO. Frick: Zürich and FiBL. [10] Komorowska D. 2012. "Rozwój produkcji ekologicznej i rynku żywności ekologicznej na świecie". Roczniki Naukowe 16 (6) : 254-262. [11] Kosson R. 2010. "Żywność ekologiczna według kodeksu żywnościowego - Codex Alimentarius". Nowości Warzywnicze 50 : 29-36. [12] Łuczka-Bakuła W. 2007. "Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju". Warszawa: PWE. [13] Łukasiński W. 2008. "Zarządzanie jakością produktu ekologicznego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (56) : 146-153. [14] Nestorowicz R, B. Pilarczyk (red). 2010. "Marketing ekologicznych produktów żywnościowych". Warszawa: Wolters Kluwer, 38-70. [15] Miśniakiewicz M.R., G. Suwała. 2006. "Żywność ekologiczna w świadomości Polaków". Zeszyty Naukowe AE w Krakowie 705 : 57-75. Żywność ekologiczna PRZEMYSŁ SPOZYWCZY tom 73 l lipiec 2019 [16] Olsson V., K. Andersson, I. Hansson, K. Lundström. 2003. "Differences in meat quality be-tween organically and conventionally produced pigs". Meat Science 64 : 287-297. [17] Pilarski S., M. Grzybowska, M. Brzeziński. 2003. "Rynek żywności ekologicznej". Łomża: Wyd. Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży. [18] Pomykała D. 2009. "Praktyczny przewodnik ekologicznej produkcji zwierzęcej". Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu, Radom. [19] Praca zbiorowa. 2017. "Żywność ekologiczna w Polsce". IMAS International Sp. z o.o. [20] Praca zbiorowa pod red. M. Kwasek. 2013. "Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. Żywność ekologiczna - regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji". Wyd. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB. 21. [21] Praca zbiorowa pod red. Z. Dolatowskiego. 2011. "Ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów. Sprawozdanie z badan podstawowych na rzecz rolnictwa ekologicznego w roku 2011. [22] Praca zbiorowa pod red. Z. Dolatowskiego. 2017. "Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów oraz jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Sprawozdanie z badań podstawowych na rzecz rolnictwa ekologicznego w roku 2017". [23] Rembiałkowska E., M. Badowski. 2010. "Mięso z produkcji ekologicznej". Gospodarka Mięsna 8 : 16-19. [24] Rembiałkowska E., A. Załęcka. 2013. "Jakość ekologicznych surowców roślinnych w badaniach analitycznych". W Żywność ekologiczna, red. J. Tyburski, 63-81. UWM w Olsztynie. [25] Rozporządzenie Rady EWG nr 834/2007/WE z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Dz. U. UE z 2007, nr 189, poz. 1, z późn. zm. [26] Rozporządzenie Komisji (WE) nr. 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli zmienione przez Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1254/2008 z dnia 15 grudnia 2008 r. i Rozporządzenie Komisji (WE) nr. 710/2009 z dnia 5 sierpnia 2009 r. [27] Salejda A.M., G. Krasnowska. 2014. "Ocena wybranych wyróżników jakości oraz analiza spożycia ekologicznych przetworów mięsnych. Nauka Przyroda Technologie 8 (1 #7) : 1-12. [28] Staniak S. 2014. "Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego". Polish Journal of Agronomy 19 : 25-35. [29] Stefańska M. 2010. "Preferencje konsumentów w zakresie wyboru miejsca nabywania żywności ekologicznej. Tendencje zachowań konsumenckich na regionalnym rynku". Uniwersytet Szczeciński, Problemy zarządzania, finansów i marketingu ZN 609, 16 : 215-227. [30] Wojciechowska-Solis J., A. Soroka. 2016. "Kryteria zakupu żywności ekologicznej przez polskich konsumentów w odniesieniu do konsumpcji światowej". Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 16, 31 (2) : 353-362. [31] Wójciak K.M. 2012. "Jakość mięsa i wyrobów mięsnych produkowanych metodami ekologicznymi". Nauka Przyroda Technologie 6 (1) : #3. [32] Zabrocki R., I. Liedtke. 2010. "Postawy z zachowania młodych konsumentów polskich i niemieckich na rynku żywności ekologicznej". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu 16 (609) : 203-213.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121442 "Charakterystyka żywności ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH