Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 7-8
Z tej mąki będzie chleb
There Will Be Some Bread From This Flour
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 121413
Streszczenie
Mąka jest powszechnie wykorzystywana w gastronomii oraz do sporządzania przetworów. Do produkcji mąki wykorzystuje się pszenicę, żyto, owies, jęczmień, kukurydzę, proso, ryż, grykę. Mąka w postaci zawiesiny lub zasmażki stanowi popularny środek zagęszczający potrawy. Mąkę stosuje się do wypieku pieczywa. Do najpopularniejszych mąk chlebowych zalicza się mąki pszenne i mąki żytnie różnego typu. Asortyment pieczywa jest bardzo duży. Mąka pszenna oraz semolina stanowią surowiec do produkcji makaronów. Z mąki można przygotowywać ciasto na pizzę oraz ciasta przeznaczone na pierogi, naleśniki, kopytka, knedle, różne kluski oraz wyroby ciastkarskie. Kasze wytwarza się z gryki, jęczmienia, pszenicy, kukurydzy, owsa i prosa. Kasze mają wysoką wartość odżywczą i wszechstronne zastosowanie kulinarne. Przetwory zbożowe – mąki, pieczywo, makarony, wyroby mączne oraz kasze powinny stanowić niezbędny element racjonalnej diety.
Abstract
The flour is widely used in the gastronomy and food production. For flour production wheat, rye, oats, barley, maize, millet, rice, buckwheat are used. The suspension or roux made from flour are the popular thickening agents. The flour is used to bake bread. The most popular bread flour include wheat flour and rye flour. Assortment of breads is very large. Wheat flour and semolina are raw material for the production of pasta. From flour can be prepared pizza dough and dough for the dumplings, pancakes, various noodles and pastry products. Groats are made from buckwheat, barley, wheat, maize, oats and millet. Groats have high nutritional value and versatile use. Cereal products – flour, bread, pasta, flour products and groats should be an essential part of the rational diet.
Słowa kluczowe
produkty zbożowe
mąka
zagęszczające właściwości mąki
pieczywo
makarony
wyroby mączne
kasze
Keywords
cereals
flour
bread
pasta
pizza dough
thickenig properties of flour
groats
Bibliografia
[1] Bijlwan Monika, Bindu Naik, Deepak Sharma, Ajay Singh, Vijay Kumar. 2019. "Recent developments in dough based bakery products: A mini review." The Pharma Innovation Journal 8 (5): 654-658. [2] Craig Morris F., Maria Itria Ibba. 2018. "Regarding Neapolitan Pizza "Pizza Napoletana"." Cereal Chemistry 95 (3): 365-366. [3] Dziki Dariusz, Janusz Laskowski, Agnieszka Ziegler. 2003. "Wpływ wybranych czynników na cechy kulinarne makaronu". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2, 125-134. [4] Dziki Dariusz, Monika Siastała. 2015. "Ciasto pszenne - wytwarzanie i metody badań". Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 2, 5-9. [5] Konarzewska Małgorzata. 2014. "Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem". Warszawa: Wydawnictwo WSiP. [6] Kozłowska-Strawska Jolanta, Aleksandra Badora, Agnieszka Wodzyńska. 2015. "Wybrane walory odżywcze i prozdrowotne produktów zbożowych". Towaroznawcze Problemy Jakości 3, 39-49. [7] Pielak Marlena, Ewa Ołubiec-Opatowska, Ewa Czarniecka-Skubina, Danuta Jaworska. 2018. "Współczesne trendy w spożyciu wybranych produktów zbożowych". Przemysł Spożywczy 72 (6): 36-39. [8] Rajewska Natalia, Tomasz Lesiów. 2015. "Pieczywo jako żywność funkcjonalna na przykładzie produktu piekarni-cukierni "Adar"." Nauki Inżynierskie i Technologie 4 (19): 68-84. [9] Rybowska Agnieszka. 2015. "Konsument na rynku kasz". Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa I Agrobiznesu Roczniki Naukowe 18 (3): 344-348. [10] Sicignano Angelo, Rossella Di Monaco, Paolo Masi, Silvana Cavella. 2015. "From Raw material to dish: pasta quality step by step". Journal of the Science of Food and Agriculture 95 (13): 2579-2587. [11] Szwedziak Katarzyna, Ewa Polańczyk, Monika Dąbrowska- Molenda, Magdalena Nowaczyk. 2018. "Analiza jakości wybranych typów mąki pszennej ®". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 5-8. [12] Szwedziak Katarzyna, Ewa Polańczyk, Monika Dąbrowska- Molenda, Marta Kocemba. 2016. "Komponowanie składników do wypieku chleba metodą tradycyjną". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 18-23. [13] Świderski Franciszek, Bożena Waszkiewicz-Robak. 2010. "Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii". Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [14] Wójcik Monika, Renata Różyło, Alicja Ziemichód, Grzegorz Łysiak. 2018. "Porównanie właściwości fizycznych pieczywa pszennego z ciasta wytworzonego metodą jedno- i dwufazową z dodatkiem mąki zaparzanej". Acta Agrophysica 25 (2): 185-196. [15] Zdrojewska Izabela, Małgorzata Grembecka, Anna Kusiuk, Edyta Hendożko, Piotr Szefer. 2005. "Makarony z semoliny jako składnik prawidłowej diety". Nowiny Lekarskie 74 (4): 501-504. [16] Zięć Gabriela, Halina Gambuś, Stanisław Kowalski, Bohdan Achrem-Achremowicz. 2011. "Wybrane właściwości fizyczne mąki owsianej oraz jej interakcje z hydrokoloidami w porównaniu z mąkami chlebowymi". Acta Agrophysica 17 (2): 433-447.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121413 "Z tej mąki będzie chleb..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH