Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 7
Metody oznaczania barwników naturalnych w produktach spożywczych
Methods for the determination of natural dyes in food products
10.15199/62.2019.7.23
Małgorzata Krępska
Jolanta Jagiełło
Magdalena Lasoń-Rydel
Katarzyna Sieczyńska
Joanna Rutowicz
nr katalogowy: 121320
10.15199/62.2019.7.23
Streszczenie
Barwniki naturalne to jedna z głównych grup barwników stosowanych w procesie barwienia żywności. Są one obecnie coraz częściej używane ze względu na to, że wiele państw zakazało stosowania niektórych barwników syntetycznych. Większa liczba oraz różnorodność produktów barwionych barwnikami naturalnymi zwiększa liczbę analiz zawartych w nich barwników. Przedstawiono najważniejsze metody oznaczania barwników naturalnych w produktach spożywczych, biorąc pod uwagę zarówno właściwości tych barwników, jak i różnorodność matryc.
Abstract
A review, with 49 refs., of procedures for sampling natural dyes for anal. by thin-layer chromatog., visible spectroscopy and high-performance liq. chromatog.
Bibliografia
[1] A. Downham, P. Collins, Inter. J. Food Sci. Technol. 2000, 35, 5. [2] W. Przystaś, E. Zabłocka-Godlewska, E. Grabińska-Sota, Przem. Chem. 2008, 87, 551. [3] B. Bateman, J.O. Warner, E. Hutchinson, T. Dean, P. Rowlandson, C. Gant, J. Grundy, C. Fitzgerald, J. Stevenson, Arch. Dis. Child. 2004, 89, 506. [4] M. Stasiewicz, Przem. Chem. 2009, 88, 1516. [5] G. Chitanaya Lakshmi, Res. J. Chem. Sci. 2014, 4, 87. [6] Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and the Council of 16 December 2008 on food additives. [7] Commision Regulation (EU) No 1129/2011 of 11 November 2011 amending Annex to Regulation(EC) No. 1333/2008 of the European Parliament and of the Council by establishing a Union List of food additives. [8] Code of federal Regulations, Title 21, Parts 73 and 74, 2012. [9] Food safety National Standards of China (GB 2760-2011), 2011. [10] The Japan Food Chemical Research Foundation. List of designated food additives, 2015. [11] Australia New Zeeland Food Standards Code-Standard 1.3.1-Food Additives, 2014. [12] P. Coultate, Food. The chemistry of its components, RSC Publishing, 2009. [13] F. Delgado-Vargas, A.R. Jiménez, O. Paredes-López, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2000, 40, 173. [14] F. Delgado-Vargas, O. Paredes-López, Natural colorants for food and nutraceutical uses, CRC Press, 2003. [15] Commision Regulation (EU) No. 231/2012 laying down specifications for food additives listed in Annexes II and III to Regulation (EC) No. 1333/2008 of the European Parliament and of the council. [16] Y. Chen, Z. Guo, X. Wang, C. Qiu, J. Chromatogr. A. 2008, 1184, 191. [17] W. Yang, J Wang, X. Li, Z. Du, J. Chromatogr. A. 2011, 1218, 1423. [18] Ch. Long, Z. Mai, X. Yang , B. Zhu, X. Xu, X. Huang, Food Chem. 2011, 126, 1324. [19] F. Ivani de Andrade, M.I. Florindo Guedes, I.G. Pinto Vieira, F.N. Pereira Mendes, P.A. Salmito Rodrigues, C.S. Costa Maia, M.M. Marques Ávila, L. Matos Ribeiro, Food Chem. 2014, 157, 193. [20] F. Soponar, A. Catalin Mot, S. Costel, J. Chromatogr. A. 2008, 1188, 295. [21] L. Zhang, X. Lin, J. Food Chromatogr. 2006, 1109, 273. [22] A.H. El-Sheikh, J.A. Sweileh, Y. S. Al-Degs, Dyes Pigm. 2013, 97, 330. [23] B. Schoefs, J. Chromatogr. A. 2004, 1054, 217. [24] Y. Shen, X. Zhang, W. Prinyawiwatkul, Z. Xu, Food Chem. 2014, 157, 553. [25] A. Pupin, M.J. Dennis, M.C.F. Toledo, Food Chem. 1999, 64, 269. [26] S. Luterotti, K. Markovic, M. Franco, D. Bicanic, A. Madzgolf, K. Kljak, Food Chem. 2003, 140, 390. [27] E. Biehler, F. Mayer, L. Hoffmann, E. Krause, T. Bohn, J. Food Sci. 2010, 75, 55. [28] F.E. Lancaster, S.F. Lawrence, J. Chromatogr. A. 1996, 732, 394. [29] H. Noppe, S. Abuin Martinez, K. Verheyden, J. Van Loco, R. Companyó Beltran, H.F. De Brabander, Food Addit. Contam. 2009, 26, 17. [30] A. Bareth, Eur. Food Res. Technol. 2002, 215, 359. [31] M. Mayeaux, Z. Xu, J. M. King, W. Prinywiwatkul, J. Food Sci. 2006, 71, 461. [32] A.R Davis, Postharvest Biol. Technol. 2003, 28, 425. [33] L.M. Alda, I. Gogoasa, D.M. Bordean, I. Gergen, S. Alda, C. Moldovan, L. Nita, J. Agroaliment. Processes Technol. 2009, 15, 540. [34] J.H. Lee, M.G. Choung, Food Chem. 2011, 124, 1217. [35] L. Péret-Almeida, A. Cherubino, R.J. Alves, L. Dufossé, M. Glória, Food Res. Int. 2005, 38, 1039. [36] M. Gonzalez, M. Gallego, M. Valcarcel, J. Agric. Food Chem. 2003, 51, 2121. [37] M. Gonzalez, M. Gallego, M .Valcarcel, Anal. Chem. 2003, 75, 685. [38] L. Merino, U. Edberg, H. Tidriks, J. AOAC Intern. 1997, 80, 1044. [39] F. Gosetti, V. Chiuminanto, E. Mazzucco, E. Mastroianni, E. Marengo, Food Chem. 2015, 167, 454. [40] M.J .Scooter, Food Addit. Contam. 2005, 22, 1163. [41] J.P. Goiffon, P. P. Mouly, E.M. Goydou, Anal. Chim. Acta 1999, 382, 39. [42] G.A.B. Canuto, D.R. Oliveira, L.S.M. Da Conceicao, J.P.S. Farah, M.F.M.Tavares, Food Chem. 2016, 192, 566. [43] S. Pascual, C. Santos-Buelga, J. Rivas Gonzalo, J. Agric. Food Chem. 2002, 82, 1003. [44] F.C. Stintzing, J. Trichterborn, R. Carle, Food Chem. 2006, 94, 296. [45] A. Spórna-Kucab, S. Wybraniec, Przem. Chem. 2016, 95, 1904. [46] A. Spórna-Kucab, S. Ignatova, I. Gerrard, S. Wybraniec. J. Chromatogr. B. 2013, 941, 54. [47] T. Watanabe, S. Terabe, J. Chromatogr. A. 2000, 880, 311. [48] H. Huang, Y.Ch. Shih, Y.C. Chen, J. Chromatogr. A. 2002, 959, 317. [49] U.T. Yilmaz, F. Ergun, H. Yilmaz, J. Food Drug Anal. 2014, 22, 329.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2019-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH