Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 4
Skuteczność miesienia ciasta mącznego
Efficiency of flour dough kneading
10.15199/62.2019.4.16
Józef Sadkiewicz
Andrzej Tomporowski*
Józef Flizikowski
Weronika Kruszelnicka
nr katalogowy: 119572
10.15199/62.2019.4.16
Streszczenie
Miesienie jest jedną z podstawowych operacji w wytwarzaniu ciasta mącznego. Przedstawiono zagadnienia oceny skuteczności miesienia ciasta w miesiarce hydrokinetycznej nowej konstrukcji. Celem opracowania był opis, analiza i ocena skuteczności dozowania wody, mąki i dodatków uszlachetniających w miesieniu ciasta mącznego. Eksperymentalnie wyznaczono jakość produktu, efektywność procesu, nieszkodliwość oddziaływania produktu oraz procesu dozo-mieszania i miesienia, wykorzystując je w funkcji przystosowania dla działań rozwojowych. Uzyskano zmniejszenie jednostkowego zużycia energii oraz zwiększenie wydajności miesienia w porównaniu z rozwiązaniem tradycyjnym.
Abstract
A new working system in a process for flour dough kneading was developed. It contained 16 spray nozzles feeding water under pressure 0.85–0.9 MPa with an angle of a spray cone 59°. The unit energy consumption was reduced by 21.1% and the kneading efficiency was increased by 8.4% compared to the conventional process.
Bibliografia
[1] A. Marczuk, J. Caban, P. Savinykh, N. Turubanov, D. Zyryanov, Eksploatacja Niezawodność 2017, 19, nr 1, 121. [2] J. Sadkiewicz, D. Malinowski, J. Flizikowski, A. Tomporowski, J. Polish CIMEEAC 2017, 12, nr 1, 105. [3] S. Tömösközi, F. Békés, [w:] Encyclopedia of food and health (red. B. Caballero, P.M. Finglas, F. Toldrá), Academic Press, Oxford 2016. [4] I. Davidson, Biscuit, cookie and cracker production, Academic Press, Oxford 2019. [5] A. Tomporowski, J. Flizikowski, M. Opielak, R. Kasner, W. Kruszelnicka, Polish Maritime Res. 2017, 24, nr 4, 93. [6] J. Flizikowski, J. Sadkiewicz, A. Tomporowski, Przem. Chem. 2015, 94, nr 1, 69. [7] A. Tomporowski, J. Flizikowski, Przem. Chem. 2013, 92, nr 4, 498. [8] N.L. Chin, G.M. Campbell, [w:] Using cereal science and technology for the benefit of consumers (red. S.P. Cauvain, S.S. Salmon, L.S. Young), Woodhead Publishing, Cambridge 2005. [9] Z. Mousia, G.M. Campbell, S.S. Pandiella, C. Webb, J. Cereal Sci. 2007, 46, nr 2, 139. [10] M. Sadot, J. Cheio, A. Le-Bail, J. Food Eng. 2017, 195, 150. [11] J. Flizikowski, J. Sadkiewicz, D. Malinowski, A. Tomporowski, W. Kruszelnicka, Ważenie Dozowanie Pakowanie 2018, nr 2, 68. [12] J. Balejko, Inż. Przetwórstwa Spoż. 2017, 4/4, nr 24, 5. [13] J. Gao, S.L.Tay, A.H.S. Koh, W. Zhou, J. Cereal Sci. 2017, 77, 275. [14] X. Xu, Y. Xu, N. Wang, Y. Zhou, J. Cereal Sci. 2018, 81, 76. [15] J. Flizikowski, T. Topoliński, M. Opielak, A. Tomporowski, A. Mroziński, A. Eksploatacja Niezawodność 2015, 17, nr 1, 19. [16] A. Tomporowski, J. Flizikowski, W. Kruszelnicka, Przem. Chem. 2017, 96, nr 8, 1750. [17] J. Flizikowski, I. Piasecka, W. Kruszelnicka, A. Tomporowski, A. Mroziński, Polimery 2018, 63, nr 5, 381. [18] F. Koksel, M.G. Scanlon, J. Cereal Sci. 2018, 79, 86. [19] J. Li, Y. Zhu, M.P. Yadav, J. Li, Food Chem. 2019, 271, 165. [20] B.X. Fu, K. Wang, B. Dupuis, R.D. Cuthbert, J. Cereal Sci. 2017, 76, 99. [21] A. Shehzad, H. Chiron, G. Della Valle, B. Lamrini, D. Lourdin, J. Food Eng. 2012, 110, nr 1, 60. [22] S. Tietze, M. Jekle, T. Becker, J. Food Eng. 2019, 247, 136. [23] S. Mierzejewska, Inż. Przetwórstwa Spoż. 2018, 1(25), 42. [24] A. Tomporowski, J. Flizikowski, J. Wełnowski, Z. Najzarek, T. Topoliński, W. Kruszelnicka, I. Piasecka, S. Śmigiel, Przem. Chem. 2018, 97, nr 10, 1659. [25] W. Kruszelnicka, J. Flizikowski, A. Tomporowski, IOP Conf. Ser.: Mater. Sci. Eng. 2018, 393, 012076. [26] R.E. Dempster, M.C. Olewnik, V.W. Smail, [w:] Using cereal science and technology for the benefit of consumers (red. S.P. Cauvain, S.S. Salmon, L.S. Young), Woodhead Publishing, Cambridge 2005. [27] F. Oestersötebier, P. Traphöner, F. Reinhart, S. Wessels, A. Trächtler, Procedia Technol. 2016, 26, 473. [28] K. Kansou, H. Chiron, G. Della Valle, A. Ndiaye, P. Roussel, Food Res. Intern. 2014, 64, 772. [29] J. Flizikowski, A. Mroziński, A. Tomporowski, AIP Conf. Proc. 2017, 1822, 020006, doi.org/10.1063/1.4977680 [30] J. Sadkiewicz, J. Flizikowski, Inż. Przetwórstwa Spoż. 2015, 2(14), 13.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2019-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH