Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 3
Analiza stosowanych metod oceny dostawców współpracujących z zakładami branży mięsnej
Supplier’s Assessment Methods for Analysis Conducted Among Meat Industry Suppliers
10.15199/65.2019.3.7
Katarzyna Jakubowska-Gawlik
Joanna Trafiałek
nr katalogowy: 119418
10.15199/65.2019.3.7
Streszczenie
Artykuł przybliża tematykę oceny dostawców. Jego celem była identyfikacja metod oceny dostawców współpracujących z zakładami branży mięsnej. Próbę badawczą stanowiło 115 zakładów dostarczających surowce i materiały do kontaktu z żywnością, jak: producenci dodatków spożywczych, opakowań, osłonek i jelit. Z przeprowadzonych badań wynika, że zakłady dokonywały oceny dostawców jeden raz w ciągu roku. Najczęściej stosowaną metodą był audyt dostawcy, chociaż niektóre firmy zadeklarowały, że w celu oceny dostawcy wykorzystują łącznie dwie lub trzy metody, np. audyt dostawcy oraz analizę reklamacji lub zapisów przyjęcia surowców. Kwalifikowanie dostawców uwzględnia spełnienie wymagań prawa żywnościowego oraz wybranych elementów systemów zarządzania jakością lub/i bezpieczeństwem żywności. Przykładem może być przeprowadzanie audytu wewnętrznego oraz audytu certyfikacyjnego w ciągu ostatniego roku lub stosowanie procedur zapobiegania chemicznemu i fizycznego zanieczyszczeniu produktów.
Abstract
The article introduces a supplier's assessment subject. The aim of the study was to identify the methods of supplier's assessment among meat industry suppliers. The investigated group was 115 plants meat producers’ suppliers of raw materials and packaging dedicated to food contact: food additives, films, natural and artificial casings. Based on researches it can admit that the supplier’s assessment has been carried out once a year. The most frequently method chosen by producers was an audit performed at a supplier’s plant, although some companies declared that they usually use a combination of two or three methods for one supplier, for instance, supplier’s audit and complaint analysis or raw materials quality approval list. Supplier’s approval process includes compliance with the food law requirements and selected elements of quality management systems and/or food safety management systems. The internal or certification audit conducted during the last year and following procedures to prevent chemical and physical products contamination can be an example.
Słowa kluczowe
dostawcy
żywność
jakość
ocena
Keywords
suppliers
food
quality
evaluation
Bibliografia
[1] Amid A., S.H. Ghodsypour, C. O’Brien. 2006. "Fuzzy multiobjective linear model for supplier selection in a supply chain". International Journal of Production Economics 104 (2) : 394-407. [2] Ayhan M.B., H.S. Kilic. 2015. "A two stage approach for supplier selection problem in multi item/ multi- -supplier environment with quantity discounts". Computers & Industrial Engineering 85 : 1-12. [3] Burke G., J.E. Carrillo, A.J. Vakharia. 2007. "Single versus multiple supplier sourcing strategies". European Journal of Operational Research 182 (1) : 95-112. [4] Cárdenas-Barrón L.E., J.L. González-Velarde, G. Treviño-Garza. 2015. "A new approach to solve the multi- product multi-period inventory lot sizing with supplier selection problem". Computers & Operations Research 64.: 225-232. [5] Costantino N., R. Pellegrino. 2010. "Choosing between single and multiple sourcing based on supplier default risk: a real options approach". Journal of Purchasing and Supply Management 16 (1) : 27-40. [6] Ghodsypour S.H., C. O’Brien. 1998. "A decision support system for supplier selection using an integrated analytic hierarchy process and linear programming". International Journal of Production Economics 56-57 (20) : 199-212. [7] Linthorst M., J. Telgen. 2007. Public Purchasing Future: Buying from Multiple Sources. Advancing Public Procurement: Innovation and Knowledge-Sharing. Florida: Wydawnictwo Academics Press, Boca Raton. [8] Meena P.L., S.P. Sarmah, A. Sarkar. 2011. "Sourcing decisions under risks of catastrophic event disruptions". Transportation Research Part E 47 (6) : 1058-1074. [9] Moritz S., R. Pibernik. 2008. "The optimal number of suppliers in the presence of volume discounts and different compensation potentials - an analytical and numerical analysis". Wiesbaden: Wydawnictwo European Business School Research. [10] Norma ISO 9001:2015 - Systemy zarządzania jakością - Wymagania (Quality management systems - Requirements). [11] Rozporządzenie 852/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych. [12] Ruiz-Torres A., F. Mahmoodi, A. Zeng. 2013. "Supplier selection model with contingency planning for supplier failures". Computers & Industrial Engineering 66 (2) : 374-382. [13] Urbaniak M. 2014. "Okresowa ocena dostawców jako narzędzie ograniczania poziomu ryzyka związanego z zakupami". Logistyka 3 : 7283-7287. [14] Wallace C.A, W.H. Sperber, S.E. Mortimore. 2011. Food Safety for the 21st Century: Managing HACCP and Food Safety Throughout the Global Supply Chain. Oxford: Wydawnictwo Wiley - Blackwell. [15] Wang J., R. Zhao, W. Tang. 2008. "Fuzzy Programming Models for Vendor Selection Problem in a Supply Chain". Tsinghua Science & Technology 13 (1) : 106-111. [16] Zieliński K. 2013. "Wybór i ocena dostawców na przykładzie małego przedsiębiorstwa produkcyjnego". Logistyka 5 : 217-220.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119418 "Analiza stosowanych metod..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH