Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2019 - zeszyt 3
Produkcja i spożycie mięsa a zrównoważony rozwój
Meat production and consumption versus sustainable development
10.15199/2.2019.3.2
Janusz R. Mroczek
Mariusz Rudy
Renata Stanisławczyk
nr katalogowy: 119041
10.15199/2.2019.3.2
Streszczenie
Mięso od najdawniejszych czasów traktowane jest jako istotny pokarm, świadczący o dobrobycie i zamożności społeczeństwa. Ze względu na zawartość pełnowartościowego białka o korzystnych dla organizmu człowieka proporcjach aminokwasów, pełni ono istotną rolę w gospodarce żywnościowej. Globalny rozwój gospodarczy prowadzi do wzrostu zamożności, wyższego popytu na żywność oraz zmian we wzorcach konsumpcji żywności, w których zaczyna dominować spożycie mięsa i jego przetworów. Pokrycie zapotrzebowania na mięso dla dynamicznie rozwijającej się populacji ludzkiej jest motorem intensyfikacji produkcji zwierzęcej, co pociąga za sobą wzrost pogłowia zwierząt i zwiększenie ich presji na środowisko, głównie w wyniku nadmiernej emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.
Abstract
Meat has, for ages, been treated as a food linked with prestige, indicating affluence and wealth of the society. Containing highly nutritious proteins, with proportions of amino acids beneficial for human organism, it plays an important role in food economy. The global economic development leads to increased affluence, higher demand for food and changes in models of food consumption, with growing intake of meat and its products. The necessity to satisfy the demand for meat in the dynamically growing human population is a driving factor for intensifying livestock production, which consequently leads to increasing livestock populations and related environmental pressure, mainly resulting from excessive emission of greenhouse gases into the atmosphere.
Słowa kluczowe
produkcja mięsa
emisja gazów cieplarnianych
zrównoważony rozwój
Keywords
meat production
greenhouse gas emissions
sustainable development
Bibliografia
[1] Barszczewski J., A. Kiliszczyk, T. Sakowski, E. Metera. 2010. Rozpraszanie związków azotu i fosforu z produkcji zwierzęcej. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, t. 10, 3 : 19-31. [2] Bartnikowska E., K. Zawadzka, M. Szymańska. 2002. Wartość odżywcza mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu. Przemysł Spożywczy, 7: 17-20. [3] Bendyk E. 2008. Dieta naturalna. Polityka, 44: 76-78. [4] Bombik T. 2004. Powstawanie amoniaku i źródła jego emisji w produkcji zwierzęcej. Przegląd Hodowlany, 7: 24-27. [5] Doroszewski P., M. Grabowicz, J. Kaszkowiak, S. Borowski. 2015. Bezpieczeństwo klimatu a emisja gazów cieplarnianych przez inwentarz żywy. Logistyka, 5: 765-773. [6] Erd J., L. Tymczyna. 1998. Antropogeniczne źródła amoniaku w atmosferze. Ekoinżyneria, 30 : 27-31. [7] Knowloton K.F., S. Radcliffe, C.L. Novak, D.A. Emmerson. 2004. Animal management to reduce phosphorus looses to the environment. Journal of Animal Science, 82: 173-195. [8] Kwasek M. 2013. Tendencje w spożyciu mięsa na świecie. Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy 6 : 265-284. [9] MacRae J., L. O’Reilly, P. Morgan. 2005. Desirable characteristic of animal products from a human health perspective. Livestock Production Science 94: 95-103. [10] Mielcarek P. 2012. Weryfikacja wartości współczynników emisji amoniaku i gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej. Inżynieria Rolnicza, 4 (139): 267-276. [11] Mroczek J.R. 2012. Hazards for the Natural Environment Originating from Intensive Animal Production. [w:] Practical Application of Environmental Reserch (red. J. Kostecka, J. Kaniuczak). Internetowa Promocja Nauki. Wyd. Uniwersytet Rzeszowski: 115-124. [12] Olendrzyński K., B. Dębski, J. Skośkiewicz, I. Kargulewicz, J. Cieślińska, J. Fudała, S. Hławiczka, M. Cenowski. 2005. Inwentaryzacja emisji do powietrza SO2, NO2, NH3, CO, pyłów, metali ciężkich, NMLZO i TZO w Polsce za rok 2003. Instytut Ochrony Środowiska. Krajowe Centrum Inwentaryzacji Emisji- -Warszawa: 22-23. [13] Pawlak J. 2008. Technologia produkcji zwierzęcej a środowisko naturalne. Problemy Inżynierii Rolniczej, 4 : 85-91. [14] Podkówka Z., W. Podkówka. 2011. Emisja gazów cieplarnianych przez krowy. Przegląd Hodowlany, 3: 171-176. [15] Podkówka Z., W. Podkówka, B. Čermák. 2012. Emisja gazów cieplarnianych przez świnie. Przegląd Hodowlany, 3-4: 14-15. [16] Vitousek P.M., R.W. Howarth. 1991. Nitrogen limitation on land and in the sea: how can it occur? Biogeochemistry, 13: 87-115. [17] Wojnar J., B. Kasprzyk. 2014. Tendencje i prognozy w spożyciu mięsa w Polsce w latach 1989-2016. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, t. 16, z. 4: 335-340. [18] Wskaźnik zrównoważonego rozwoju Polski 2011 GUS Katowice. http://www.stat.gov.pl/ gus/5840_12144_PLK_HTLM. [data wejścia 12.06.2017]. [19] Zin M. 2016. Wpływ spożycia tłuszczów na zdrowie. [w:] Żywienie a zdrowie (red. M. Zin, M. Rudy). Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Podkarpacki Oddział Wojewódzki w Rzeszowie. Rzeszów: 199- 209. [20] Zin M., J.R. Mroczek. 2016. Porównanie dokładności pomiarów zawartości tłuszczu w mięsie wieprzowym dokonanych różnymi analizatorami. Gospodarka Mięsna, 8: 52-57.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119041 "Produkcja i spożycie mięs..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - e-zeszyt (pdf) 2019-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH