Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2019 - zeszyt 1
Wpływ wybranych czynników na jakość ziarna pszenicy zbieranego w Polsce
The effect of selected factors on the quality of wheat collected in Poland
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 118507
Streszczenie
Jakość ziarna pszenicy uzależniona jest od wielu czynników, m.in. odmiany pszenicy, warunków pogodowych w trakcie wegetacji roślin i zbioru ziarna jak i rejonu uprawy. Celem pracy było określenie zróżnicowania jakości ziarna pszenicy pod względem zawartości białka, ilości glutenu, gęstości ziarna w stanie zsypnym i liczby opadania, w zależności od roku zbioru ziarna oraz rejonu klimatyczno-uprawowego, z którego pochodziły badane próbki ziarna. Analizowano wyniki uzyskane w trakcie oceny wartości technologicznej ziarna pszenicy ze zbiorów z lat 2010-2014, 2016 i 2018. Materiał badawczy stanowiło 3593 próbki ziarna pszenicy. Wykazano, że jakość ziarna pszenicy uprawianego w Polsce w dużej mierze uzależniona jest od rejonu klimatyczno-uprawowego. Ziarno pszenicy z rejonu północno-zachodniego charakteryzowało się przeważnie większą zawartością białka i ilością glutenu oraz gęstością ziarna w stanie zsypnym niż średnie wartości obliczone dla całego kraju. Najmniej korzystnie pod względem wyróżników technologicznych ziarna oceniono ziarno pszenicy z rejonu południowo-wschodniego, które charakteryzowało się niższą zawartością białka i ilością glutenu, mniejszą liczbą opadania i niższą gęstością ziarna w stanie zsypnym niż średnie wartości obliczone dla całego kraju.
Abstract
The quality of wheat grain depends on many factors, i.e. wheat variety, weather conditions during plant vegetation and harvesting as well as the growing area. The purpose of this work was to determine the variation of wheat quality in terms of protein content, gluten content, test weight and falling number, depending on the harvest year and crop area. Wheat grain samples (3593 samples) originated from 2010-2014, 2016 and 2018 cr op year. The results of this work showed that the quality of wheat grain cultivated in Poland is largely dependent on the climate and crop area. Wheat grain from the north-west region was usually characterized by a higher protein content, gluten content and test weight than the average values calculated for the whole country. The least favorable in terms of technological parameters was wheat grain from the south-eastern region, which was characterized by a lower protein content, gluten content, falling number and test weight than the average values calculated for the whole country.
Słowa kluczowe
pszenica
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
Keywords
wheat
growing area
technological value of grain
Bibliografia
[1] Gąsiorowski H. (red.) 2004. Pszenica - chemia i technologia, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Poznań. [2] GUS 2018. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 r. [3] GUS 2018. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2017 r. [4] Jakubczyk T. 1971. Surowce i materiały pomocnicze w przetwórstwie zbożowym. Państwowe Wydawnictwa Szkolnictwa Zawodowego. Warszawa. [5] Jurga R. 1994. Przetwórstwo zbóż. Część 1. WSiP. Warszawa. [6] Rothkaehl J. 2012. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2011 r. Przegl. Zboż.-Młyn. 56, 01: 12-15. [7] Rothkaehl J. 2015. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2014 r. Przegl. Zboż.-Młyn. 59, 03: 2-8. [8] Rothkaehl J. 2015. Ziarno pszenicy - zawartość białka a ilość glutenu. W XXXVI Konferencja w Krynicy Morskiej "Parametry oceny jakości ziarna zbóż i mąki do produkcji wyrobów piekarsko-ciastkarskich", 35-36. [9] Szafrańska A. 2016. Metody oznaczania zawartości białka i wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny’ego. Przegl. Zboż.-Młyn. 60, 03: 30-35. [10] Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE ) 2016/1238 z dnia 18 maja 2016 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE ) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania. [11] Szafrańska A., Rothkaehl J. 2011. Liczba opadania a maksymalna lepkość kleiku skrobiowego mąki pszennej. Przegl. Zboż.- -Młyn. 55(10):6-7.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 118507 "Wpływ wybranych czynników..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2019-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH