Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2018 - zeszyt 6
Stabilność antocyjanów w wybranych mrożonych owocach
Stability of anthocyanins in selected frozen friuts
10.15199/8.2018.6.3
Tomasz Pukszta
Anna Platta
nr katalogowy: 117862
10.15199/8.2018.6.3
Streszczenie
W pracy przedstawiono wyniki oceny stabilności barwników antocyjanowych w wybranych mrożonych owocach przechowywanych przez 20 tygodni w temperaturze -5°C, -15°C oraz -25°C. W przechowywanych owocach: aronii, czarnej jagody oraz wiśni, co cztery tygodnie, oznaczano zawartość antocyjanów metodą Fulekiego i Francisa. Przeprowadzone badania pozwoliły stwierdzić, że podczas przechowywania, we wszystkich wariantach doświadczenia, najwyższą stabilnością cechowały się antocyjany w mrożonych owocach aronii, a najniższą – w mrożonych wiśniach.
Abstract
The results of the evaluation of the stability of anthocyanin pigments in selected frozen fruits stored for 20 weeks at a temperature -5°C, -15°C and -25°C. In the stored fruits: chokeberry, blueberry and cherry, in cycles four weeks, determined the contents of anthocyanins by the Fuleki and Francis methods. The obtained results allow to state that during storage, in all variants of the experiment, the highest stability was characterized by anthocyanins in frozen chokeberry fruits and the lowest in frozen cherries.
Słowa kluczowe
antocyjany
stabilność barwników
mrożone owoce
Keywords
anthocyanins
stability of dyes
frozen fruits
Bibliografia
[1] Ancos B., E.M. Gonzalez, M.P. Cano. 2004. “Ellagic acid, vitamin C, and total phenolic contents and radical scavenging capacity affected by freezing and frozen storage in raspberry fruit. Journal of Agricultural and Food Chemistry 48: 4565-4570,. [2] Banaś A, A. Korus. 2016. "Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni". Medycyna Rodzinna 19(3): 158-162. [3] Chaovanalikit A., R.E. Wrolstad: 2004. “Anthocyanin and polyphenolic composition of fresh and processed cherries". Journal of Food Science 1 (69): 73-83. [4] Clifford M.N. 2000. “Anthocyanins - nature, occurrence and dietary burden". Journal of the Science of Food and Agriculture, 80: 1063-1072. [5] Gonzàlez E., A. De Begoňa, M. Cano. 2003. “Relation between bioactive compounds and free radical - scavenging capacity in berry fruits during frozen storage". Journal of the Science of Food and Agriculture 83: 722-726. [6] Gruda Z, J. Postolski. 1999. Zamrażanie żywności. Warszawa: WNT. [7] Kaniewska J., G. Gozdecka, M. Domoradzki i wsp. 2013. "Przydatność przetwórcza i charakterystyka owoców jagody kamczackiej i jej przetworów". Nauki inżynierskie i technologie 4(11): 58-67. [8] Klimczak J., Z. Irzyniec, L. Krala. 2004. "Trwałość barwy jeżyn mrożonych w funkcji temperatury przechowywania". Chłodnictwo 10(XXXIX): 28-32. [9] Kmiecik W., G. Jaworska, A. Budnik. 1995. "Wpływ różnych technik rozmrażania mrożonek z owoców jagodowych na ich jakość". Roczniki PZH 2 (46): 135-143. [10] Krala L., I. Czarnecka-Gałązka, Z. Trzyniec. 2010. "Wrażliwość wiśni mrożonych na fluktuację temperatury składowania". Chłodnictwo 5(XLV): 51-54. [11] Łomnicki A. 2016. Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [12] Michałowski S. (red.). 1995. Technologia chłodnictwa żywności składniki pokarmowe i kontrola ich przemian. Łódź: Politechnika Łódzka. [13] Mitka K, K. Nowak, P. Kowalski. 2003. "Antocyjany - naturalne barwniki środków spożywczych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3: 17-18. [14] Pająk P., T. Fortuna. 2010. "Ocena właściwości fizykochemicznych i jakości sensorycznej wybranych żeli z owocami". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (69): 85- 94. [15] Piątkowska E, A. Kopeć, T. Leszczyńska. 2011. "Antocyjany - charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4 (77): 24-35. [16] Saluk-Juszczak J. 2010. "Antocyjany jako składnik żywności funkcjonalnej stosowanej w profilaktyce chorób układu krążenia". Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 64: 451-458. [17] Ścibisz I., M. Mitek. 2007. "Wpływ procesu mrożenia i zamrażalniczego przechowywania owoców borówki wysokiej na zawartość antocyjanów". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (54): 231-238.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117862 "Stabilność antocyjanów w ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH