Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 6
Wpływ nawożenia azotem na właściwości amylograficzne mąki z sorgo
The effect of nitrogen fertilization on amylographic properties of sorghum flour
Magdalena Sobolewska
Anna Jaroszewska
Marek Bury
nr katalogowy: 117560
Streszczenie
Celem pracy było określenie w jakim stopniu wybór zastosowanego nawożenia azotowego i różnych odmian sorgo wpływa na wartość wypiekową mąki sorgo. Ziarno sorga pochodzi ze zbioru z 2018 r. z doświadczenia polowego z Rolniczej Stacji Doświadczalnej Lipniku. Doświadczenie zostało założone jako dwuczynnikowe, gdzie 1 czynnik stanowiły odmiany ziarna sorgo (Aron, Farmsurgo), a 2 zastosowane nawożenie azotowe (0, 60, 80, 120 kg·ha-1). Oczyszczone ziarno sorga zostało zmielone na śrutowniku Pertena typu młotkowego LAB MILL typ 120. Właściwości amylograficzne mąki sorgo oznaczono stosując amylograf Brabendera (Niemcy) zgodnie z metodą PN-EN ISO 7973: 2016-01E. Parametrami uwzględnionymi w badaniu są początek kleikowania (°C), temperatura kleikowania (°C), max kleikowania (AU). Uzyskane wyniki poddane zostały analizie statystycznej, przy pomocy dwuczynnikowej analizy wariancji. Badane próbki pełnoziarnistej mąki sorgo były istotnie zróżnicowane pod względem cech amylograficznych, takich jak: początek kleikowania, temperatura kleikowania i max kleikowania. Zarówno nawożenie azotowe jak i odmiana sorgo, miały istotny wpływ na badane cechy.
Abstract
The aim of the work was to determine to what extent the choice of applied nitrogen fertilization and different sorghum varieties affects the baking value of sorghum flour. The sorghum grain comes from the collection from 2018. from the field experiment from the Agricultural Experimental Station Lipnik. The experiment was set up as a 2 – factorial, where factor 1 were cultivars of sorghum (Aron, Farmsurgo), and 2 factor were the fertilization (0, 60, 80, 120 kg·ha-1). The cleaned sorghum grain was ground on a Lert MILL type 120. The amylographic properties of sorghum flour were determined using a Brabender amylograph (Germany) according to the method of PN-EN ISO 7973: 2016-01E. The parameters included in the study are beginning of gelatinization (°C), gelatinization of gelatinization (°C), gelatinization maximum (AU). The obtained results were subjected to statistical analysis using a two-factor analysis of variance. The tested samples of wholegrain sorghum flour were significantly different in terms of amylographic properties, such as: beginning of gelatinization, gelatinization of gelatinization, gelatinization maximum. Both nitrogen fertilization and the sorghum cultivars had a significant impact on the studied traits.
Słowa kluczowe
sorgo
odmiany
nawożenie azotowe
właściwości amylograficzne
Keywords
sorghum
cultivars
nitrogen fertilization
amylographic properties
Bibliografia
[1] Bujanowicz B., J. Matras, R. Klebaniuk, J. Wojtasik, 2000: Skład mineralny zielonek w zależności od gatunku i fazy wegetacji roślin. Roczniki UMCS, XVIII(33), Lublin. [2] Czubaszek A., Z. Karolini-Skaradzińska, M. Fujarczak, 2011. Wpływ dodatku produktów z owsa na właściwości wypiekowe mieszanek żytnio-owsianych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5(78), 150-162. [3] Dahlberg J., J. Berenji, V. Sikora, D. Latkocić, 2011: Assessing sorghum (Sorghum bicolor (L) Moench) germplasm for new traits: food, fuels and unique uses, Maydica. [4] F rankowski J. 2017. Właściwości odżywcze i lecznicze sorgo (Sorghum Moench). Post Fitoter, 18(3): 209-214. [5] Galbas M., M. Selwet, P. Dullin, F. Porzucek, W. Skrzypczak, 2010. Interakcje występujące pomiędzy mikroorganizmami w kiszonkach z sorgo a bakteriami wyizolowanymi z pysków i odbytów krów. Nauka Przyr. Technol. 4(6), #77. [6] Kozłowski S., W. Zielewicz, A. Potkański, A. Cieślak, M. Szumacher-Strabel. 2009. Effect of chemical composition of sugar sorghum and the cultivation technology on its utilization for silage production. Acta Agron. Hung. 57: 67-78. [7] Kruczek A. 2014a. 2014. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie sorga. Fragm. Agron. 31(2), 34-45. [8] Kruczek A. 2014b. Skład chemiczny sorga cukrowego w zależności od poziomu nawożenia azotem. Przyr. Technol. 8, 3, #37. [9] PN-EN ISO 7973: 2016-01E - Ziarno zbóż i przetwory zbożowe - Oznaczanie lepkości mąki - Metoda z zastosowaniem amylografu. [10] Rachoń L., G. Szumiło. 2009. Comparison of chemical compostition of selected winter wheat species. J. Elementol. 14 (1), 135-146. [11] Simpson B. 2012. Biochemistry and Food Processing. [12] Sowiński J., Ł. Kuta. 2015. Analiza ekonomiczna uprawy sorgo ziarnowego w zależności od technologii zbioru. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej nr 110, 2015: 191-203. [13] Stępniewska S. 2017. Wartość wypiekowa mąki żytniej typ 500 produkowanej w krajowych młynach. Acta Agroph., 2017, 24(2), 341-353. [14] Śliwiński B. J., F. Brzóska, 2006. Historia uprawy sorgo i wartość pokarmowa tej rośliny w uprawie na kiszonkę. Post. Nauk Roln. 1: 25-37. [15] Wolska P., A. Ceglińska, E. Drabarczyk vel Grabarczyk, 2011. Wpływ dodatku mąki i płatków z szarłatu na jakość chleba pszennego. Acta Agrophysica 2011, 17(1), 219-228. [16] Verwimp T., C. M. Courtin, J. A. Delcour, 2012. Rye constituents and their impact on rye processing. In Food Biochemistry and Food Processing, second edition.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117560 "Wpływ nawożenia azotem na..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH