Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 12
Czy należy bać się glutenu?
nr katalogowy: 117492
Od kilku lat zmniejsza się spożycie pieczywa i produktów zbożowych, mimo że powinny być one głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest wzrastająca liczba osób cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe.Szybkie tempo życia, zanieczyszczenie środowiska oraz nadmierna higienizacja przyczyniają się do rosnącej częstotliwości występowania chorób autoimmunologicznych. Choroby te są (w przebiegu) dość podobne do procesów alergicznych, jednak w ich przypadku nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego skierowana jest przeciw komórkom własnym organizmu. Jedną z jednostek autoimmunologicznych jest celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, która prowadzi do zmian w budowie błony śluzowej jelita cienkiego pod wpływem spożycia produktów zawierających gluten [Lange, 2009]. Dieta bezglutenowa robi obecnie zawrotną karierę, dlatego przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię lub alergię na gluten. Swoją decyzję o eliminacji glutenu uzasadniają tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii albo poprawiła stan cery. Wynika to z zastąpienia produktów zbożowych owocami i warzywami oraz dobrej zmiany nawyków żywieniowych, co w początkowym etapie skutkuje spadkiem masy ciała i widocznymi zmianami w wyglądzie. Nie ma to jednak nic wspólnego z wpływem glutenu na zdrowy organizm. Skąd wzięło się przekonanie, że gluten szkodzi wszystkim i czy naprawdę warto z niego zrezygnować? Definicje i rola glutenu FAO/WHO określiło gluten jako frakcję białka występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, ich pochodnych oraz odmianach mieszańcowych (na przykład pszenżycie), które jest nierozpuszczalne w wodzie i 0,5 M NaCl [Badiu e.a. 2014]. Definicja glutenu jest różna, w zależności od dziedziny naukowej. W technologii piekarskiej określa on kompleks uzyskany po dodaniu wody do mąki pszennej, wyrobieniu ciasta oraz wypłukaniu z niego skrobi[...]
Bibliografia
[1] Badiu E., I. Aprodu, I. Banu. 2014. "Trends in the development of gluten-free bakery products". Food Technol. 38 (1): 21-36. [2] Besierski J.R., O. Rosell, R. Rose i wsp. 2011. "Quantifications of fructans, galacto-oligosacharides and other short-chain carbohydrates in processed grains and cereals". J. Hum. Nutr. Diet 24 (2): 154-176. [3] Blomfeldt T.O., R. Kuktaite, E. Johansson, M.S. Hedenqvist. 2011. "Mechanical properties and network structure of wheat gluten forms". Biomacromolecules 12: 1702-1715. [4] Darewicz M., J. Dziuba. 2007. "Dietozależny charakter enteropatii pokarmowych na przykładzie celiakii". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (50): 5-15. [5] Darewicz M., J. Dziuba, L. Jaszczak. 2011. "Celiakia - aspekty molekularne, technologiczne, dietetyczne". Przemysł Spożywczy 65 (1): 29-32. [6] Inonata N. 2009. "Wheat allergy". Cur. Opin. Aller. Clin. Immunol. 9: 238-243. [7] Lange E. 2009. "Celiakia nowe perspektywy w zapobieganiu i leczeniu". Przegląd Piekarski i Cukierniczy 8, 8-9. [8] Ludvigsson J.F., D.A. Leffler, J.C. Bai i wsp. 2013. "The Oslo definitions for celiac disease and related terms". Gut. 62 (1): 43-52. [9] Przetaczek-Rożnowska I., E. Bubis. 2016. "Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię". Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 65(1): 127-140. [10] Rosell C. M., F. Barro, C. Sousa, M.C. Mena. 2014. "Cereals for developing gluten-free products and analytical tools for gluten detection". J. Cereal Sci. 59, 354-364. [11] Shepherd S.J., M.C. Lomer, P.R. Gibson. 2013. "Short chain carbohydrates and functional gastrointestinal disorders". Am. J. Gastroenterol. 108 (5): 707-717. [12] Stępień M., P. Bogdański. 2013. "Nadwrażliwość na gluten - fakty i kontrowersje". Forum Zaburzeń Metabolicznych 4 (4): 183-191. [13] Stus M., 2011. "Wyroby bezglutenowe - problem z bezpieczeństwem". Przegląd Piekarski i Cukierniczy 8, 10-13. [14] Swora E., H. Stankowiak-Kulpa, M. Mazur, 2009. "Dieta bezglutenowa w chorobie trzewnej". Nowiny Lekarskie 78, 324-329. [15] Wieser H. 2007. "Chemistry of gluten proteins". Food microbial. 24 (2): 115-119. [16] Wolska P., A. Ceglińska, A. Dubicka. 2010. "Produkcja pieczywa na żurkach ze zbóż bezglutenowych". Żywność 5 (72): 104-111. [17] Volta U., G. Caio, F. Tovoli F, R. De Gorgio. 2013. "Non celiac gluten sensitivity: question still be answered despite increasing awereness". Cellular and Mollecular Immunology 10: 383-392. [18] Volta U., F. Tovoli, R. Cicola i wsp. 2012. "Serological test in gluten sensitivity". J. Clin. Gastroenetrol. 46: 680-685.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117492 "Czy należy bać się gluten..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH