Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Akryloamid w żywności dla dzieci jako realne zagrożenie dla zdrowia
Acrylamide in children food as a real thread to health
10.15199/62.2018.11.22
Sylwia Zimny
Agnieszka Piekara
Monika Kaczmarczyk
Małgorzata Krzywonos
nr katalogowy: 117222
10.15199/62.2018.11.22
Streszczenie
Opisano występowanie akryloamidu w żywności oraz mechanizmy jego powstawania. Przedstawiono szkodliwy wypływ akryloamidu, konsekwencje zdrowotne związane z jego spożywaniem oraz szacowane spożycie ze szczególnym uwzględnieniem dzieci. Wskazano sposoby przetwarzania żywności pod kątem możliwości ograniczania zachodzenia reakcji Maillarda i unikania tworzenia szkodliwych jej produktów, w tym akryloamidu ze szczególnym uwzględnieniem żywności dla małych dzieci.
Abstract
A review, with 50 refs., of issues related to the formation of acrylamide during processing and storage of food as well as methods used to reduce its content in children food.
Bibliografia
[1] M. Jestoi, T. Järvinen, E. Järvenpää, H. Tapanainen, S. Virtanen, K. Peltonen, Food Chem. 2009, 117, 522. [2] G. Daniali, S. Jinap, P. Hajeb, M. Sanny, C.P. Tan, Food Chem. 2016, 212, 244. [3] D.S. Mottram, B.L. Wedzicha, A.T. Dodson, Nature 2002, 419, 448. [4] E. Sicinska, Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2009, 53, 34. [5] E. Capuano, V. Fogliano, [w:] Encyclopedia of food and health (red. B.M. Caballero, P. Finglas, F. Toldrá), Elsevier, Amsterdam 2016, 24-29. [6] G.E.Z. Naous, A. Merhi, M.I. Abboud, M. Mroueh, R.I. Taleb, Chemosphere 2018, 208, 352. [7] T. Schettgen, B. Kütting, M. Hornig, M.W. Beckmann, T. Weiss, H. Drexler, J. Angerer, Int. Arch. Occup. Environ. Health 2004, 77, 213. [8] M. Sansano, A. Heredia, I. Peinado, A. Andrés, Food Chem. 2017, 237, 58. [9] E. Dybing, P.B. Farmer, M. Andersen, T.R. Fennell, S.P.D. Lalljie, D.J.G. Müller, S. Olin, B.J. Petersen, J. Schlatter, G. Scholz, J.A. Scimeca, N. Slimani, M. Törnqvist, S. Tuijtelaars, P. Verger, Food Chem. Toxicol. 2005, 43, 365. [10] F. Sörgel, R. Weissenbacher, M. Kinzig-Schippers, A. Hofmann, M. Illauer, A. Skott, C. Landersdorfer, Chemotheraphy 2002, 48, 267. [11] H.M. Meltzer, P. Brandtzæg, H. K. Knutsen, B.F. Løland, J.Ø. Odland, J.U. Skåre, L.E. Torheim, Benefit and risk assessment of breastmilk for infant health in Norway. Opinion of the Steering Committee of the Norwegian Scientific Committee for Food Safety. VKM Report, 2013. [12] M. Semla-Kurzawa, Wpływ akryloamidu, kationów magnezu i cynku na parametry morfologiczne krwi oraz status antyoksydacyjny w wybranych narządach myszy, praca doktorska, UP, Kraków 2018. [13] J. Hogervorst, Ref. Mod. Food Sci. 2018, https://doi.org/10.1016/B978- 0-08-100596-5.21820-9. [14] M.A. Friedman, L.H. Dulak, M.A. Stedham, Fundam. Appl. Toxicol. 1995, 27, 95. [15] K. Johnson, S. Gorzinski, K. Bodnar, R. Campbell, C. Wolf, M. Friedman, R. Mast, Toxicol. Appl. Pharmacol. 1986, 85, 154. [16] R.J. Bull, M. Robinson, R.D. Laurie, G.D. Stoner, E. Greisiger, J.R. Meier, J. Stober, Cancer Res. 1984, 441, 107. [17] A. Křížková, F. Vožeh, Behav. Brain Res. 2004, 150, 65. [18] P. Sobotka, Plzeňský Lékařský Sborník 2015, 81, 33. [19] A. Raoufi, K. Jamshidi, Toxicol. Lett. 2013, 221, 59. [20] Q. Wei, J. Li, X. Li, L. Zhang, F. Shi, Reprod. Toxicol. 2014, 46, 121. [21] L. Abramsson-Zetterberg, Food Chem. Toxicol. 2018, 121, 151. [22] H. Mojska, Secular trends in food acrylamide, Elsevier, 2016. [23] Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności, Dz.U. UE, L 31 z 1.2.2002. [24] H. Mojska, I. Gielecińska, K. Stoś, Food Chem. Toxicol. 2012, 50, 2722. [25] Government of Canada, Furan. Chemical Contaminants. Food Safety. Health, Canada 2016, http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/chem-chim/ food-aliment/furan/index-eng.php, dostęp 17 maja 2017 r. [26] V. Gökmen, Acrylamide in food: analysis, content and potential health effects, Academic Press, London 2015. [27] FoodDrink Europe, Acrylamide toolbox 2013, Brussels 2013. [28] G. Daniali, S. Jinap, N.L. Hanifah, P. Hajeb, Food Control 2013, 32, 386. [29] C. Rannou, D. Laroque, E. Renault, C. Prost, T. Sérot, Food Res. Int. 2016, 90, 154. [30] R.V. Mahajan, S. Saran, K. Kameswaran, V. Kumar, R.K. Saxena, Bioresour. Technol. 2012, 125, 11. [31] C. Jin, X. Wu, Y. Zhang, Food Res. Int. 2013, 51, 611. [32] M. Biedermann, A. Noti, S. Beidermann-Brem, V. Mozzetti, K. Grob, Mitt. Lebensm. Hyg. 2002, 93, 668. [33] J. Bassama, P. Brat, P. Bohuon, R. Boulanger, Z. Günata, Food Chem. 2010, 123, 558. [34] A. Becalski, B.P.-Y. Lau, D. Lewis, S.W. Seaman, J. Agric. Food Chem. 2003, 51, 802. [35] R.V. Hedegaard, K. Granby, H. Frandsen, J. Thygesen, L.H. Skibsted, Eur. Food Res. Technol. 2008, 227, 519. [36] A. Limacher, J. Kerler, B. Conde-Petit, I. Blank, Food Additi. Contam. 2007, 24, 122. [37] Y. Yuan, C. Shu, B. Zhou, X. Qi, J. Xiang, Food Res. Int. 2011, 44, 449. [38] M. Mulla, V.R. Bharadwaj, U. Annapure, R.S. Singhal, LWT-Food Sci. Technol. 2011, 44, 1643. [39] D. Wong, K.-W. Cheng, M. Wang, Food Chem. 2012, 133, 760. [40] H.G. Akıllıoglu, V. Gökmen, Food Res. Int. 2014, 61, 252. [41] P. Rydberg, S. Eriksson, E. Tareke, P. Karlsson, L. Ehrenberg, M. Törnqvist, J. Agric. Food Chem. 2003, 51, 7012. [42] R. Salazar, G. Arámbula-Villa, P.A. Vázquez-Landaverde, F.J. Hidalgo, R. Zamora, Food Chem. 2012, 135, 2293. [43] C. Delgado-Andrade, I. Seiquer, A. Haro, R. Castellano, M.P. Navarro, Food Chem. 2010, 122, 145. [44] G.Z. Liao, G.Y. Wang, X.L. Xu, G.H. Zhou, Meat Sci. 2010, 85, 149. [45] A.J.B. Trevisan, D. de Almeida Lima, G.R. Sampaio, R.A.M. Soares, D.H. Markowicz Bastos, Food Chem. 2016, 196, 161. [46] E. Persson, G. Graziani, R. Ferracane, V. Fogliano, K. Skog, Food Chem. Toxicol. 2003, 41, 1587. [47] J. Michalak, E. Gujska, M. Czarnowska-Kujawska, F. Nowak, J. Food Compos. Anal. 2017, 56, 134. [48] T.-Y. Chen, H.-M. Luo, P.-H. Hsu, W.-C. Sung, J. Food Drug Anal. 2016, 24, 164. [49] Praca zbiorowa, Advances in potato chemistry and technology (red. J. Singh, L. Kaur), Academic Press, 2016. [50] A. Żbikowska, M. Kowalska, K. Żbikowska, K. Marciniak-Łukasiak, Przem. Spoż. 2018, 72, nr 2, 30.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH