Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Chemiczne właściwości oleju z nasion tytoniu
Chemical properties of tobacco seed oil
10.15199/62.2018.11.18
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
Marta Krajewska
Dariusz Andrejko
Marek Szmigielski
Kazimierz Zawiślak
Paweł Sobczak
Apoloniusz Berbeć
nr katalogowy: 117218
10.15199/62.2018.11.18
Streszczenie
Badano możliwość wydłużenia trwałości oleju z nasion tytoniu tłoczonego na zimno poprzez zastosowanie dodatku rozmarynu (1%). Olej charakteryzował się wysoką zawartością kwasu linolowego w ogólnej puli kwasów tłuszczowych (75%) i niską zawartością kwasów nasyconych (16%). Świeży produkt spełniał normy jakościowe pod względem wartości liczby kwasowej i nadtlenkowej (odpowiednio 1,10 mg/g i 1,88 mmol/kg), jednak wykazywał małą stabilność oksydatywną (czas indukcji wynosił 2 h). Dodatek rozmarynu wpłynął na zwiększenie wartości liczby kwasowej i nadtlenkowej, a także spowodował wydłużenia czasu indukcji oleju (do 3,2 h) spowalniając jego utlenianie.
Abstract
Cold-pressed tobacco seed oil was stabilized by addn. of rosemary (1%). The oil showed a high content of linoleic acid in the total fatty acid pool (75%) and low content of saturated acids (16%). The fresh product met the quality stds. in terms of the acid value and peroxide no. (1.10 mg/g and 1.88 mmol/kg, resp.) but showed a low oxidative stability. The addn. of rosemary resulted in increasing the acid value and peroxide no. as well as an extension of the induction time (up to 3.2 h) by slowing down its oxidn.
Bibliografia
[1] K. Minkowski, S. Grześkiewicz, M. Jerzewska, M. Ropelewska, Żywność Nauka Technol. Jakość 2010, 6, nr 73, 146. [2] K.E. Rapp, J.T. Skinner, J.S. McHargue, J. Nut. 1946, 31, 273. [3] Y. Abdoh, H. Pirelahi, Nature 1964, 204, 791. [4] S. Berbeć, J. Wiśniewski, Annales Universitatis Mariae Curie- Skłodowska, Sectio E. Agricultura 1993, 48, 31. [5] S. Berbeć, J. Wiśniewski, Roczn. Nauk Roln. Ser. A 1983, 105, nr 4, 161. [6] S. Berbeć, J. Wiśniewski, Zesz. Probl. Post. Roln. 1983, 238, 369. [7] S. Faugno, L. del Piano, M. Crimaldi, G. Ricciardiello, M. Sannino, J. Agric. Eng. 2016, 47, nr 3, 142. [8] P.N. Giannelos, F. Zannikos, S. Stournas, E. Lois, G. Anastopoulos, Ind. Crops Prod. 2002, 16, 1. [9] C. Wojnarowicz, Tłuszcze Jadalne 1974, 17, nr 1, 7. [10] T. Hrycak, C. Różycki, B. Lehnert-Walanus, Biul. Centr. Lab. Przem. Tytoniowego (Biul. CLPT) 1970, 2. [11] J. Wiśniewski, Przegl. Tytoniowy 1996, 1, 5. [12] V. Andrianov, N. Borisjuk, N. Pogrebnyak, A. Brinker, J. Dixon, S. Spitsin, J. Flynn, P. Matyszczuk, K. Andryszak, M. Laurelli, M. Golovkin, Plant Biotechnol. 2010, 8, 277. [13] L.F. Razon, CAB Rev. 2009, 4, nr 056, 1. [14] V.B. Veljkovic, S.H. Lakicevic, O.S. Stamenkovic, Z.B. Todorovic, M.L. Lazic, Fuel 2006, 85, nr 17-18, 2671. [15] M. Niespodziewański, J. Tarkowski, A. Witkowski, Biul. Inf. Przem. Paszowego 1977, 2. [16] R. Ryś, J. Koreleski, J. Kryściak, Inf. PAN 1966, 488. [17] R. Ryś, J. Koreleski, J. Kryściak, Acta Agraria Silvestria, Ser. Zootechnica 1970, 10, nr 1, 33. [18] M. Kachel-Jakubowska, A. Sujak, Acta Agrophys. 2016, 23, nr 4, 583. [19] L. Rezig, M. Chouaibi, K. Msaada, S. Hamdi, Ind. Crops Prod. 2012, 37, nr 1, 82. [20] A. Starek, A. Sagan, B. Kiczorowska, M. Szmigielski, B. Ślaska- Grzywna, D. Andrejko, K. Kozłowicz, A. Blicharz-Kania, M. Krajewska Przem. Chem. 2018, 97, nr 5, 771. [21] M. Wroniak, M. Marcinkowska, K. Ratusz, Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 2010, 553, 227. [22] PN-EN ISO 12966-1:2015-01, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Cz. 1. Przewodnik do nowoczesnej chromatografii gazowej estrów metylowych kwasów tłuszczowych. [23] PN-EN ISO 12966-12:2011, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Cz. 2. Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych. [24] PN-EN ISO 12966-4:2015-07, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Cz. 4. Oznaczanie techniką kapilarnej chromatografii gazowej. [25] PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [26] PN-EN ISO 3960:2017-03, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [27] M. Krajewska, B. Ślaska-Grzywna, M. Szmigielski, Przem. Chem. 2017, 96, nr 10, 2060. [28] K. Minkowski, S. Grześkiewicz, M. Jerzewska, Żywność Nauka Technol. Jakość 2011, 2, nr 75, 124.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH