Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Wpływ metody ekstrakcji na właściwości ekstraktów bulw karczocha jerozolimskiego (Helianthus tuberosus L.)
The effect of the extraction method on the properties of Jerusalem artichoke tubers extract (Helianthus tuberosus L.)
10.15199/62.2018.11.12
Zofia Nizioł-Łukaszewska
Dominika Furman-Toczek
Martyna Zagórska-Dziok
Tomasz Bujak
nr katalogowy: 117212
10.15199/62.2018.11.12
Streszczenie
W odpowiedzi na wzrastające zapotrzebowanie konsumentów na naturalne składniki preparatów kosmetycznych, producenci poszukują nowych surowców bogatych w związki bioaktywne. Do najbardziej pożądanej grupy należą związki fenolowe, które wykazują szeroki zakres właściwości. W pracy podjęto próbę porównania klasycznych technik ekstrakcji bulw karczocha jerozolimskiego (topinamburu) i wykazania korzyści z zastosowania uzyskanych ekstraktów z Helianthus tuberosus L. jako źródła naturalnych składników produktów kosmetycznych. Ocenie poddano wpływ ekstraktu na wybrane cechy fizyczno-chemiczne oraz użytkowe preparatu kosmetycznego. Uzyskane wyniki wskazują, że otrzymane ekstrakty stanowią źródło cennych składników mających działanie antyoksydacyjne i nie wpływają negatywnie na właściwości użytkowe modelowego żelu myjącego.
Abstract
Phenolic compds. and flavonoids were extd. from fresh or dried artichoke tubers by using either (i) a Soxhlet apparatus (boiling EtOH, 8 h) or (ii) an apparatus with stirrer (500 rpm, EtOH at ambient temp., 8 h). The exts. were analyzed by spectrophotometry to compare the effectiveness of both extn. methods as well as methods for prepg. the raw material. Application of the (i) method for fresh raw materials resulted in obtaining exts. with the highest content of bioactive substances. The antioxidant properties of the tested exts. were also detd. by a redn. of 2,2-diphenyl- 1-picrylohydrazyl radical. Cosmetic gels were tested according to author’s own recipe by using the tested ext. as well as without it to compare foam-foaming properties of the gels. Addn. of the exts. resulted in an increase in foam vol. and stability.
Bibliografia
[1] A.N. Panche, A.D. Diwan, S.R. Chandra, J. Nutr. Sci. 2016, 5, 1. [2] A. Parus, Post Fitoter. 2013, nr 1, 48. [3] O.V. Zillich, U. Schweiggert-Weisz, P. Eisner, M. Kerscher, Int. J. Cosmet. Sci. 2015, 37, 455. [4] K.M. Mariya John, D. Vijayan, R. Raj Kumar, R. Premkumar, Asian J. Plant Sci. 2006, 5, 123. [5] J. Azmir, I.S.M. Zaidul, M.M. Rahman, K.M. Sharif, A. Mohamed, F. Sahena, M.H.A. Jahurul, K. Ghafoor, N.A.N. Norulaini, A.K.M. Omar, J. Food Eng. 2013, 117, 426. [6] V.L. Singleton, R. Orthofer, R.M. Lamuela-Raventos, Meth. Enzymol. 1999, 299, 152. [7] R.G. Woisky, A. Salatino, J. Agric, Res. 1998, 37, 99. [8] W. Brand-Williams, M. Cuvelier, C. Berset, LWT Food Sci. Technol. 1995, 28, 25. [9] PN-ISO 696:1994, Środki powierzchniowo czynne. Oznaczanie zdolności pianotwórczych zmodyfikowaną metodą Ross-Miles’a. [10] M. Tchoné, G. Bärwald, G. Annemüller, L.G. Fleischer, Sci. Aliment. 2006, 26, 394. [11] V. Lattanzio, P.A. Kroon, V. Linsalata, A. Cardinali, J. Funct. Food 2009, 1, nr 2, 131. [12] T. Katsube, H. Tabata, Y. Ohta, Y. Yamasaki, E. Anuurad, K. Shiwaku, Y. Yamane, J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 2391. [13] A. Szajdek, J. Borowska, Żywność Nauka Technol. Jakość 2004, 4, 5. [14] M. Abe, J.F. Scamehorn, Mixed surfactant systems, Marcel Dekker, New York 2005. [15] M. Kjellin, I. Johansson, Surfactants from renewable resources, John Wiley & Sons, West Sussex 2010. [16] H. Bulter, Poucher’s perfumes, cosmetics and soaps, Kluwer Academic Publishers, London 2000. [17] Z. Darelos, L. Thaman, Cosmetic formulation of skin care products, Taylor & Francis Group, New York 2006. [18] P. Elser, H. Maibach, Cosmeceuticals and active cosmetics, Taylor & Francis Group, New York 2005.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH