Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
HMO oligosacharydy mleka ludzkiego
HMO, Human Milk Oligosaccharides
10.15199/65.2018.11.7
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 117183
10.15199/65.2018.11.7
Streszczenie
Mleko ludzkie zawiera wiele złożonych białek, lipidów, węglowodanów i innych biologicznie czynnych składników, których skład ilościowy i jakościowy jest wynikiem milionów lat ewolucji. Trzecim najważniejszym składnikiem mleka ludzkiego, po laktozie i lipidach, są oligosacharydy. Składniki te pełnią różne istotne role żywieniowe i zdrowotne, oddziałując na skład oraz aktywność mikroflory zasiedlającej układ pokarmowy, jak również stymulując rozwój mózgu i układu odpornościowego dziecka oraz na bieżąco zapobiegając infekcjom. Dowody naukowe pozytywnego działania HMO, opracowane technologie ich syntezy w skali przemysłowej, jak również pozytywne opinie EFSA i FDA sprawiły, że przemysł spożywczy zaczął interesować się tymi substancjami jako dodatkami nie tylko do środków spożywczych przeznaczonych dla noworodków i niemowląt, ale także żywności funkcjonalnej kierowanej do pozostałych konsumentów.
Abstract
Human milk contains many complex proteins, lipids, carbohydrates, and other biologically active ingredients, whose quantitative and qualitative composition is the result of millions of years of evolution. The oligosaccharides are most important component of human milk, just after lactose and lipids. These components have various important nutritional and health roles, influencing the composition and activity of the microflora that colonizes the digestive tract, as well as stimulating both the development of the brain and immune system of the child and preventing infections. The scientific evidence of the positive properties of HMO, the developed technologies for their synthesis on an industrial scale, as well as the positive opinions of EFSA and FDA have made the food industry become interested in these substances as food additives not only to foods intended for newborns and infants, but also functional foods designed to other consumers.
Słowa kluczowe
mleko
prebiotyki
2’
-O-fukozylolaktoza
lakto-N-neotetrasacharyd
Keywords
milk
prebiotics
2’
-fucosyllactose
lacto-N-neotetraose
Bibliografia
[1] Ackerman D.L., R.S. Doster, J.H. Weitkamp, D.M. Aronoff, J.A. Gaddy, S.D. Townsend. 2017. "Human milk oligosaccharides exhibit antimicrobial and antibiofilm properties against group B Streptococcus". ACS Infectious Diseases 3 : 595-605. [2] Andreas N.J., B. Kampmann, K. Mehring Le-Doare. 2015. "Human breast milk: A review on its composition and bioactivity". Early Human Development 91 (11) : 629-635. [3] Bode L. 2012. "Human milk oligosaccharides: Every baby needs a sugar mama". Glycobiology 22 (9) : 1147-1162. [4] Chaturvedi P., C.D. Warren, M. Altaye, A.L. Morrow, G. Ruiz-Palacios, L.K. Pickering, D.S. Newburg. 2001. "Fucosylated human milk oligosaccharides vary between individuals and over the course of lactation". Glycobiology 11 (5) : 365-372. [5] Chen X. 2015. "Human Milk Oligosaccharides (HMOS): Structure, Function, and Enzyme- -Catalyzed Synthesis". Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry 72 : 113-190. [6] Doherty A.M., C.J. Lodge, S.C. Dharmage, X. Dai, L. Bode, A.J. Lowe. 2018. "Human milk Oligosaccharides and associations with immunemediated Disease and infection in childhood: a Systematic Review". Frontiers in Pediatrics 6 : 91. [7] German J.B., S.L. Freeman, C.B. Lebrilla, D.A. Mills. 2008. "Human milk oligosaccharides: evolution, structures and bioselectivity as substrates for intestinal bacteria. Nestle Nutrition Workshop Series". Paediatric Programme 62 : 205-218. [8] Goehring K.C., A.D. Kennedy, P.A. Prieto, R.H. Buck. 2014. "Direct Evidence for the Presence of Human Milk Oligosaccharides in the Circulation of Breastfed Infants". PLoS ONE 9 (7) : e101692. [9] Jantscher-Krenn E., L. Bode. 2012. "Human milk oligosaccharides and their potential benefits for the breast-fed neonate". Minerva Pediatrica 64 : 83-99. [10] Lis-Kuberka J., M. Orczyk-Pawiłowicz. 2015. "Znaczenie fukozylowanych glikokoniugatów mleka ludzkiego w żywieniu noworodków i niemowląt". Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 69 : 811-829. [11] Puccio G., P. Alliet, C. Cajozzo, E. Janssens, G. Corsello, N. Sprenger, S. Wernimont, D. Egli, L. Gosoniu, P. Steenhout. 2017. "Effects of infant formula with human milk oligosaccharides on growth and morbidity: a randomized multicenter trial". Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 64 : 624-631. [12] Scientific Opinion 2015. "Safety of 2’-O-fucosyllactose as a novel food ingredient pursuant to Regulation (EC) No 258/97". EFSA Journal 2015 13 (7) : 4184. [13] Scientific Opinion 2015. "Statement on the safety of lacto-N-neotetraose and 2’-O-fucosyllactose as novel food ingredients in food supplements for children". EFSA Journal 2015; 13 (11) : 4299. [14] Smilowitz J.T., C.B. Lebrilla, D.A. Mills, J.B. German, S.L. Freeman. 2014. "Breast Milk Oligosaccharides: Structure-Function Relationships in the Neonate". Annual Review of Nutrition 34 : 143-169. [15] Thurl S., M. Munzert, G. Boehm, C. Matthews, B. Stahl. 2017. "Systematic review of the concentrations of oligosaccharides in human milk". Nutrition Reviews 75 (11) : 920-933. [16] Thurl St., M. Munzert, J. Henker, G. Boehm, B. Müller-Werner, J. Jelinek, B. Stahl. 2010. "Variation of human milk oligosaccharides in relation to milk groups and lactational periods". The British Journal of Nutrition 104 (9) : 1261-1271. [17] Wu S., N. Tao, J.B. German, R. Grimm, C.B. Lebrilla. 2010. "Development of an Annotated Library of Neutral Human Milk Oligosaccharides". Journal of Proteome Research 9 : 4138-4151. [18] Xiao L., B. van’t Land, P.A. Engen, A. Naqib, S.J. Green, A. Nato, T. Leusink-Muis, J. Garssen, A. Keshavarzian, B. Stahl, G. Folkerts. 2018. "Human milk oligosaccharides protect against the development of autoimmune diabetes in NOD-mice". Scientific Reports 8 : 3-15. [19] Yang B., H. Chuang, R.-F. Chen. 2012. "Protection from Viral Infections by Human Milk Oligosaccharides: Direct Blockade and Indirect Modulation of Intestinal Ecology and Immune Reactions". Open Glycoscience 5 : 19-25. [20] Yu S., J.‑J. Liu, Y.E. Ju, S. Kwak, K.H. Kim, Y.‑S. Jin. 2018. "Production of a human milk oligosaccharide 2’‑fucosyllactose by metabolically engineered Saccharomyces cerevisiae". Microbial Cell Factories 17 : 101-111.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117183 "HMO oligosacharydy mleka ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH