Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Produkty mleczne - najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne
Milk Products - the Most Frequent Microbiological Hazards
10.15199/65.2018.11.6
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
Monika Stasiak
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 117182
10.15199/65.2018.11.6
Streszczenie
Mleko i produkty mleczne są ważnym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka, a także witamin. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne, szczególnie drobnoustrojami patogennymi, występujące w produktach mlecznych stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi. Drobnoustroje chorobotwórcze obecne w mleku mogą być przyczyną pierwotnego lub wtórnego zanieczyszczenia związanego między innymi ze złym stanem zdrowia zwierząt, higieną udoju, warunkami transportu, produkcji i dystrybucji produktów mlecznych. Zagrożenia mikrobiologiczne występujące w mleku i produktach mlecznych są w głównej mierze związane z występowaniem patogenów takich jak: Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Escherichia coli (STEC), Campylobacter spp., Bacillus cereus oraz Cronobacter sakazakii.
Abstract
Milk and dairy products are an important source of easily absorbable calcium, high value protein as well as vitamins. Microbiological contamination, as occurring in the dairy products, especially pathogenic microorganisms poses a threat to human life and health. Pathogens present in milk may be caused by primary or secondary contamination associated with the bad state of animal health, milking hygiene, transport conditions of the raw material and the conditions for processing and production of dairy products. Microbiological hazards in milk and milk products are mainly associated with the occurrence of pathogens such as: Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Escherichia coli (STEC), Campylobacter spp., Bacillus cereus and Cronobacter sakazakii.
Słowa kluczowe
produkty mleczne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
Keywords
milk and milk products
safety criteria
microbiological contamination
pathogens
Bibliografia
[1] Bis H., E. Mędrela-Kuder. 2011. "Czystość mikrobiologiczna mleka i jego produktów dostarczanych przez indywidualnych producentów na plac targowy Stary Kleparz w Krakowie". Hygeia Public Health 46 (1) : 57-63. [2] EFSA i ECDC. 2017. "The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2016". EFSA Journal 15 (12) : 5077 : 1-228. [3] GUS. 2017. "Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2016 r." . Warszawa. [4] Jaradat Z.W., W. Al Mousa, A. Elbetieha, A. Al Nabulsi, B.D. Tall. 2014. "Cronobacter spp. - opportunistic food-borne pathogens. A review of their virulence and environmental- -adaptive traits". Journal of Medical Microbiology 63 (8) : 1023-1037. [5] Jiménez G., M. Urdiain, A. Cifuentes, A. López-López, A.R. Blanch, J. Tamames, P. Kämpfer, A.B. Kolstø, D. Ramón, J.F. Martínez, F.M. Codoñer, R. Rosselló-Móra. 2013. "Description of Bacillus toyonensis sp. nov., a novel species of the Bacillus cereus group, and pairwise genome comparisons of the species of the group by means of ANI calculations". Systematic and Applied Microbiology 36 (6) : 383-391. [6] Maćkiw E., D. Korsak, K. Rzewuska, K. Tomczuk, E. Rożynek. 2012. "Antibiotic resistance in Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from food in Poland". Food Control 23 : 297-301. [7] Nazarowec-White M., J.M. Farber. 1997. "Enterobacter sakazakii: a review". International Journal of Food Microbiology 34 : 103-113. [8] Nero L.A., M.R. de Mattos, A. Barros Mde, M.B. Ortolani, V. Beloti, B.D. Franco. 2008. "Listeria monocytogenes and Salmonella spp. in raw milk produced in Brazil: occurrence and interference of indigenous microbiota in their isolation and development". Zoonoses Public Health 55 : 299-305. [9] Osewska A.M. 2016. "Mleko prosto od krowy? Olsztyńskie targowiska pod lupą". Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 461 : 170-177. [10] RASFF PORTAL: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=Search Form& clean Search =1 [11] Rebagliati V., R. Philippi, M. Rossi, A. Troncoso. 2009. "Prevention of foodborne listeriosis". Indian Journal of Pathology and Microbiology 52 (2) : 145-149. [12] Szczepańska B., M. Andrzejewska, D. Śpica, J. Klawe. 2014. "Campylobacter spp. - niedoceniany w Polsce czynnik etiologiczny zakażeń przewodu pokarmowego". Problemy Higieny i Epidemiologii 95 (3) : 574-579. [13] Ścieżyńska H., E. Maćkiw, Ł. Mąka, K. Pawłowska, M. Modzelewska. 2013. "Enterotoksyny gronkowcowe w żywności". Przemysł Spożywczy 67 (10) : 41-43. [14] Yang S.C., C.H. Lin, I.A. Aljuffali, J.Y. Fang. 2017. "Current pathogenic Escherichia coli foodborne outbreak cases and therapy development". Archives of Microbiology 199 (6) : 811-825. [15] Żakowska Z., H. Stobińska. 2000. "Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym". Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej 239-245.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117182 "Produkty mleczne - najczę..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH