Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5
Metody analizy żywności - klasyka i nowoczesność
Methods of food analysis - classic and modern
10.15199/8.2018.5.2
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 116990
10.15199/8.2018.5.2
Streszczenie
W artykule przedstawiono wybrane metody analizy żywności, rozpoczynając od klasycznego miareczkowania, a kończąc na komputerowej analizie obrazu. Omówiono również metody chromatograficzne wykorzystywane w analizach środków spożywczych, takie jak wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) czy połączenie chromatografii gazowej ze spektrometrią mas (GC-MS). Wskazano także możliwości wykorzystania metod termicznych analizy żywności, ze szczególnym uwzględnieniem różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC)
Abstract
The article presents selected methods of food analysis, beginning with the classical titration and ending with computer image analysis. The chromatographic methods used in the analysis of foodstuffs, such as high performance liquid chromatography (HPLC) or the combination of gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS) were also discussed. The possibilities of using methods thermal methods of food analysis, with particular emphasis on differential scanning calorimetry (DSC) have also been indicated
Słowa kluczowe
analiza żywności
HPLC
GC-MS
DSC
miareczkowanie
Keywords
food analysis
HPLC
GC-MS
DSC
titration
Bibliografia
[1] Aitken A. 2005: Identification of proteins by MALDI-TOF MS. W: The proteomics protocols handbook (pod red. J. M. Walker), Humana Press Inc., Totowa, NC: 319-324. [2] Anderson S. 2007: “Determination of fat, moisture, and protein in meat and meat products by using the FOSS FoodScanTM near-infrared spectrophotometer with FOSS artificial neural network calibration model and associated database: collaborative study". Journal of AOAC International 90 (4): 1073-1083. [3] Azarko J., U. Wendt 2011: "Identyfikacja drobnoustrojów - porównanie metody biochemicznej i spektrometrii masowej". Diagnostyka Laboratoryjna 47 (4): 409-417. [4] Chmiel M., K. Dasiewicz, M. Słowiński. 2010. "Ocena jakości drobnego mięsa wołowego metodą komputerowej analizy obrazu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 6 (73): 219-227. [5] Dasiewicz K., A. Pisula, M. Słowiński, A. Noga. 2008. "Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do szacowania jakości peklowanego drobnego mięsa wieprzowego klasy II". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (59): 52-60. [6] Jankiewicz M., Z. Kędzior. 2003. Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii. Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu: 155-252, 253-324. [7] Kardas M., E. Grochowska-Niedworok. 2009. "Różnicowa kalorymetria skaningowa jako metoda termoanalityczna stosowana w farmacji i analizie żywności". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLII (2): 224-230. [8] Kumirska J., M., Gołębiowski, M.Paszkiewicz, A. Bychowska. 2010. Skrypt z ochrony środowiska. Analiza żywności. Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego: 114-161. [9] Półtorak A., J. Gębski, J. Wyrwisz, M. Zalewska, J. Łopacka, U. Ulanicka, K. Żontała, A. Stelmasiak, M. Moczkowska, A. Wierzbicka. 2013. "Wykorzystanie komputerowej analizy obrazu do oceny wybranych wyróżników jakości mięsa wołowego". Inżyniera Rolnicza 1 (141) T.1: 197-206. [10] Praca zbiorowa 2001. Analiza miareczkowa. W: Chemia medyczna (pod red. I. Żak). Katowice: Wydawnictwo Śląskiej Akademii Medycznej,: 75-94. [11] Praca zbiorowa 2007. Chemia żywności 3. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności (pod red. Z. E. Sikorskiego). Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne: 226-235. [12] Praca zbiorowa 2009. Wybrane zagadnienia z analizy żywności (pod red. M. Obiedzińskiego). Warszawa: Wydawnictwo SGGW: 77-129, 209-221. [13] Przetaczek-Rożnowska I., M. Rosiak. 2011. "Wykrywanie zafałszowań żywności". Przemysł Spożywczy 65 (02): 20-24. [14] Ślęzak M., G. Czub, M. Światek, R. Niżnikowski, K. Głowacz. 2013: "Wykorzystanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS) w ocenie składu chemicznego mięsa jagnięcego". Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 9 (3): 69-76. [15] Ulanowska A., G. Strączyński. 2012. "Nowe perspektywy w analizie żywności". LAB (04): 31-34. [16] Wójciuk K. 2013: "Miareczkowanie - praktyczne wykorzystanie i znaczenie metody". http://laboratoria. net/artykul/18130.html. [17] Żontała K., J. Łopacka, A. Lipińska, U. Rafalska. 2015. "Metody termicznej analizy żywności ze szczególnym uwzględnieniem różnicowej kalorymetrii skaningowej". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego (2): 97-104.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116990 "Metody analizy żywności -..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2018-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH