Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Street food w Afryce
Street Food in Africa
Ewa Czarniecka-Skubina
Michał Wiatrowski
nr katalogowy: 116978
Streszczenie
W pracy przedstawiono gastronomię uliczną w wybranych krajach Afryki, na podstawie literatury i doświadczeń własnych. Gastronomia uliczna jest dla mieszkańców Afryki podstawowym źródłem pozyskania żywności oraz miejscem pracy wielu słabo wykształconych Afrykańczyków. Dla turystów jest natomiast atrakcją turystyczną. Umożliwia poznanie lokalnej kultury i jednocześnie zaspokojenie głodu. Żywność sprzedawana na ulicy może być jednak nieodpowiedniej jakości higienicznej i stanowić potencjalny czynnik wywołujący choroby przenoszone przez żywność, dlatego też należy zwracać uwagę na warunki higieniczne, w jakich jest przygotowywana i sprzedawana.
Abstract
The study presents street food in selected African countries, and it's based on literature and own experiences. Street food is for Africans the basic source of food and the place of work for many poorly educated citizens. For tourists it is a tourist attraction. It allows to learn about local culture and at the same time satisfies hunger. Food sold on the street may have low level of hygienic quality and may be a potential cause of food-borne diseases, that’s why the hygienic conditions in which meals are prepared and sold should be taken into account.
Słowa kluczowe
gastronomia uliczna
Afryka
Keywords
street food
Africa
Bibliografia
[1] Aluko O. O., T. T. Ojeremi, D. A. Olaleke, E. B. Ajidagba. 2014. "Evaluation of food safety and sanitary practices among food vendors at car parks in Ile Ife, southwestern Nigeria". Food Control (40): 165-171. [2] Bhide S. 2013. "World’s Best Cities for the Most Delicious Street Food". May 30: http://www.buzzle.com/articles/worlds-best-cities-for-the-most-delicious -street-food.html. [3] Brehm A., L. Pereira, H. J. Bandelt, M. J. Prata, A. Amorim. 2002. "Mitochondrial portrait of the Cabo Verde archipelago: the Senegambian outpost of Atlantic slave trade". Annals of Human Genetics (66) 1: 49-60. [4] Cano J. M. M., A. Díaz, C. J. Alamilla, D. Caballero, J. Pool. 2014. "Effect of Eating Oreochromis aureus on Biochemical Markers in Young People". Journal of Nutrion & Food Science (4) 4: 283. [5] Forbes. 2012. "The world’s top 10 cities for street food", http://www.forbes. com/pictures /ehlk45fiii/the-worlds-top-10-cities-for-street-food-3, 2012 (02.07.2016) [6] 2004. "Globalization of Food Systems in Developing Countries: Impact on Food Security and Nutrition" (Praca zbiorowa). Food and Nutrition Paper 83:11-12, Rzym: Food and Agriculture Organization of The United Nations. [7] Gupta V., S. M. Downs, S. Ghosh-Jerath, K. Lock, A. Singh. 2016. "Unhealthy fat in street and snack foods in low-socioeconomic settings in India: a case study of the food environments of rural villages and an urban slum". Journal of Nutrition Education and Behaviour 48 (4): 269-279. [8] https://edition.cnn.com/travel/article/ best-cities-street-food/index.html, 2018 (data dostępu: 12.10.2018). [9] Karsavuran Z., B. Ozdemir. 2017. "Understanding Street Food Consumption: a theoretical model including atmosphere and hedonism" [w:] "Proceedings Book II. International Conference on Tourism Dynamics and Trends". Sewilla: Faculty of Tourism and Finance. [10] Moussavi P., K. Liguori, K. Mehta. 2016. "Street Foods in Central Kenya: Actors, Trends, and Opportunities". International Journal for Service Learning in Engineering. Humanitarian Engineering and Social Entrepreneurship 11 (2): 87-100. [11] Muyanja C., L. Nayiga, N. Brenda, G. Nasinyama. 2011. "Practices, knowledge and risk factors of street food vendors in Uganda". Food Control, 22: 1551-1558. [12] Mwangi A. M., A. P. den Hartog, R. K. Mwadime, W. A. Van Staveren, D. W. Foeken. 2002. "Do street food vendors sell a sufficient variety of foods for a healthful diet? The case of Nairobi." Food and Nutrition Bulletin 23 (1): 48-56. [13] Namugumya B. S., C. Muyanja. 2011. "Contribution of street foods to the dietary needs of street food vendors in Kampala, Jinja and Masaka districts, Uganda". Public Health Nutrition 15 (8): 1503-1511. [14] New York Daily News Magazine, 2013. http://www.nydailynews.com/life -style/eats/top-10-cities-best-street-food-article-1.1328571 (data dostępu 25.04.2018). [15] Nonato I. L., L. O. D. A. Minussi, G. B Pascoal, D. A. De-Souza. 2016. "Nutritional issues concerning street foods". Journal of Clinical Nutrition & Dietetic 2 (1). [16] Oguntona C., T. O. Tella. 1999. "Street foods and dietary intakes of Nigerian urban market women". International Journal of Food Sciences and Nutrition 50 (6): 383-390. [17] Rheinländer T., M. Olsen, J. A. Bakang, H. Takyi, F. Konradsen, H. Samuelsen. 2008. "Keeping up appearances: Perceptions of street food safety in urban Kumasi, Ghana". Journal of Urban Health 85 (6): 952-964. [18] Sanni S. A., C. R. B. Oguntona, L. O. Sanni. 1992. "Chemical and Nutritional Composition of Some Common Foods in Abeokuta, Nigeria". Brazilian Archives of Biology and Technology 42, s. 331-338. [19] Sezgin A. C., N. Şanlıer. 2016. "Street food consumption in terms of the food safety and health". Journal of Human Sciences 13 (3): 4072-4083. [20] Steyn N. P., D. Labadarios, J. H. Nel. 2011. "Factors which influence the consumption of street foods and fast foods in South Africa-a national survey". Nutrition Journal 10 (1): 104. [21] Steyn N. P., D. Labadarios. 2011. "Street foods and fast foods: How much do South Africans of different ethnic groups consume?". Ethnicity and Disease 21 (4): 462. [22] Steyn N. P., Z. Mchiza, J. Hill, Y. D. Davids, I. Venter, E. Hinrichsen, M. Opperman, J. Rumbeow, P. Jacobs. 2013. "Nutritional contribution of street foods to the diet of people in developing countries: a systematic review". Public Health Nutrition 17 (6): 1363-1374. [23] Umoh V. J., M. B. Odoba. 1999. "Safety and quality evaluation of street foods solid in Zaria, Nigeria". Food Control 10, s. 9-14. [24] van’t Riet H., A. P. den Hartog, A. M. Mwangi, R. K. Mwadime, D. W. Foeken, W. A. van Staveren. 2001. "The role of street foods in the dietary pattern of two low-income groups in Nairobi". European Journal of Clinical Nutrition 55 (7): 562.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116978 "Street food w Afryce..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH