Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 10
Jakość fizykochemiczna i mikrobiologiczna lodów oferowanych na rynku
Physicochemical and Microbiological Quality of Ice Cream Offered on the Market
10.15199/65.2018.10.3
Jolanta Król
Aneta Karasińska
Aneta Brodziak
Joanna Barłowska
Monika Kędzierska-Matysek
nr katalogowy: 116667
10.15199/65.2018.10.3
Streszczenie
W Polsce od kilku lat utrzymuje się tendencja wzrostowa spożycia lodów, zwłaszcza w sezonie letnim, co związane jest z dużą sezonowością zarówno produkcji, jak i konsumpcji lodów. Napowietrzanie lodów oraz ich podatność na topnienie powoduje, że produkty te są szczególnie wrażliwe na wahania temperatur, a ze względu na swój skład chemiczny stanowią doskonałą pożywkę dla rozwoju niepożądanej mikroflory. Celem pracy była ocena jakości fizykochemicznej i mikrobiologicznej lodów spożywczych i tradycyjnych dostępnych na rynku radomskim. Do badań pobierano próbki lodów oferowanych przez regionalną lodziarnię jako wyrób własny (tradycyjny) oraz od producentów ogólnopolskich (Nestle, Algida i Zielona Budka) – lody przemysłowe. Łącznie pobrano 40 próbek lodów. Próby pobierano w sezonie letnim (lipiec-sierpień) i zimowym (grudzień-styczeń).W każdej próbie lodów oznaczono zawartość tłuszczu, białka, suchej masy, kwasowość (pH i °SH) i puszystość. Prowadzono również oznaczenia, w kierunku wykrywania bakterii chorobotwórczych z rodzaju Salmonella i Listeria monocytogenes oraz liczby Enterobacteriaceae. Lody producentów regionalnych charakteryzowały się ogólnie niską jakością. Aż 75% prób nie spełniało wymagań mikrobiologicznych pod względem liczby Enterobacteriaceae, co świadczy o nieprzestrzeganiu higieny podczas ich produkcji, zwłaszcza w sezonie letnim. Istotnie większym napowietrzeniem charakteryzowały się lody przemysłowe (98,12%), zawierając w swoim składzie więcej suchej masy i tłuszczu w stosunku do lodów tradycyjnych. Ani lody tradycyjne, ani przemysłowe nie przekraczały normy pod względem puszystości
Abstract
For several years, there has been an upward trend in the consumption of ice cream in Poland, especially in the summer season. It is related to the high seasonality of both ice cream production and consumption. Aeration of ice cream and their susceptibility to melting cause that these products are particularly sensitive to temperature fluctuations, and because of their chemical composition, they are an excellent medium for the development of undesirable microflora. The aim of the study was to assess the physicochemical and microbiological quality of ice cream, including industrial and traditional ones, available on the Radom market. Ice cream samples offered by a regional ice cream as an own product (traditional), and distributed by the nationwide producers (Nestle, Algida and Zielona Budka) – industrial ice cream were collected for the research. A total of 40 ice cream samples were collected. The samples were collected in the summer season (July-August) and winter season (December-January). The contents of fat, total protein, dry matter, acidity (pH and °SH) and fluffiness were determined in each sample of ice cream. In accordance with the applicable standards, the detection of pathogenic bacteria from the genus Salmonella and Listeria monocytogenes, and determination of the number of Enterobacteriaceae were also carried out. The ice cream from regional producers was generally of low quality. As many as 75% of the samples did not meet the microbiological requirements in terms of the number of Enterobacteriaceae. It indicates a failure to comply with hygiene during their production, especially in the summer season. Significantly greater aeration was characteristic for the industrial ice cream (98.12%), containing more dry matter and fat compared to the traditional products. Both traditional and industrial ice cream did not exceed the standard in terms of fluffiness.
Słowa kluczowe
lody
jakość
producenci
sezon produkcji
Keywords
ice cream
quality
producers
production season
Bibliografia
[1] Adapa S., S. Dingeldein, K. A. Schmidt, T. J. Herald. 2000. "Rheological properties of ice cream mixes and frozen ice creams containing fat and fat replacers". Journal of Dairy Science 83: 2224-2229. [2] Bulwarska M., A. Florowska. 2011. "Lody z dodatkami prozdrowotnymi". Przemysł Spożywczy 9: 22-24. [3] Clarke Ch. 2012. "Ice cream ingredients". W The science of ice cream, 69-93. Royal Society of Chemistry Publishing, Cambridge, GB. [4] Deosarkar S., C.D. Khedkar, S.D. Kalyankar, A.R. Sarode. 2016. "Ice cream: Uses and method of manufacture". W The encyclopedia of food and health, 391-397. Caballero B., P. M. Finglas, F. Toldra (eds). Academic Press, Elsevier, Oxford. [5] Dzwolak W., S. Ziajka (red). 1998. Produkcja deserów mrożonych. Warszawa: Wydawnictwo Hoża. [6] Florowska A., E. Wójcik, T. Florowski, E. Dłużewska. 2013. "Wpływ dodatku preparatów błonnikowych na wybrane wyróżniki jakości lodów". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 574: 11-18. [7] IDFA - International Dairy Foods Association. Doi: http://www.idfa.org. [8] IERiGŻ-PIB. 2017. Rynek mleka - stan i perspektywy. Analizy rynkowe - październik 2017. Warszawa: Wydawnictwo Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego. [9] Jasińska M., J. Trzciński, I. Dmytrów, A. Mituniewicz-Małek. 2012. "Koncentraty białek serwatkowych i preparaty serwatkowo-tłuszczowe jako zamienniki mleka w proszku w lodach nisko zamrożonych". Acta Agrophysica 19 (1): 37-50. [10] Kamińska A., V. Gaukel. 2009. "Kontrola wzrostu kryształów w lodach spożywczych". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (62): 57-64. [11] Kilara A., R. C. Chandan. 2009. "Ice cream and frozen desserts". W Dairy Processing and Quality Assurance, 357-386. R. C. Chandan (ed.). Wiley-Blackwel, Ames, Iowa, USA. [12] Kobyłko E. 2013. "Uwarunkowania technologiczne i techniczne produkcji lodów spożywczych". Acta Scientiarum Polonorum - Technica Agraria 12 (3-4): 27-37. [13] Kukułowicz A., D. Dera. 2017. "Postrzeganie pałeczek Salmonella przez wybraną grupę respondentów". Medycyna Środowiskowa 20 (2): 32-38. [14] Maternia K., K. Dudzik, D. Kalicka, M. Buniowska, A. Znamirowska. 2017. "Probiotyczne lody mleczne z magnezem". Książka abstraktów - I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów Nauk Przyrodniczych "Człowiek - Żywność - Środowisko", 29. [15] Palka A., P. Palich. 2012. "Rozwój rynku lodów w Polsce. Wybrane aspekty oceny jakości żywności". Radom: Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji-PIB, 96-105. [16] Palka A., P. Palich. 2008. "Wpływ fluktuacji temperatury przechowywania na wybrane cechy jakościowe lodów". Acta Agrophysica 12 (3): 755-765. [17] Palka A., P. Palich. 2009. "Zmiany zawartości wody i jej wpływ na cechy organoleptyczne lodów w czasie przechowywania". Acta Agrophysica 14 (3): 701-713. [18] PN-A-86431:1999. Mleko i przetwory mleczne. Lody. Wymagania i badania. [19] PN-EN ISO 11290-2:2000/A1:2005. Mikrobiologia łańcucha żywnościowego - Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. - Część 2: Metoda oznaczania liczby. [20] PN-ISO 21528-2:2005. Mikrobiologia łańcucha żywnościowego - Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae - Część 2: Metoda liczenia kolonii. [21] PN-EN ISO 6579-1:2017-04. Mikrobiologia łańcucha żywnościowego - Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella - Część 1: Wykrywanie Salmonella spp. [22] Polak E., H. Kałuziak. 2000. "Lody wybrane zagadnienia". Przemysł Spożywczy 54 (4): 33-35. [23] Polak E. 2005. "Od czego zależy jakość lodów?" Przegląd Piekarski i Cukierniczy 5: 78-81. [24] Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. Dz. U. L 338/1 z dnia 22.12.2005. [25] Śliwińska A., T. Lesiów. 2013. "Lody jako żywność funkcjonalna - badania konsumenckie". Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (8): 65-78. [26] Sofjan R. P., R. W. Hartel. 2004. “Effects of overrun on structural and physical characteristics of ice cream". International Dairy Journal 14: 255-262. [27] GIS. 2017. Stan sanitarny kraju w roku. Warszawa. Doi: www.gis.gov.pl. [28] Soukoulis C., J. D. Fisk, T. Bohn. 2014. “Ice cream as a vehicle for incorporating healthpromoting ingredients: Conceptualization and overview of quality and storage stability". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 13 (4): 627-655. [29] Stankiewicz J., E. Cyrkon. 2015. "Jakość mikrobiologiczna lodów rzemieślniczych pochodzących z rynku Trójmiasta". Problemy Higieny i Epidemiologii 96 (3): 645-647. [30] Szajner P. 2012. "Rynek lodów w Polsce". Przegląd Mleczarski 11: 44-47. [31] Szczepańska B., K. Pappelbaum, M. Szady-Grad, M. Andrzejewska, D. Śpica, J. Klawe, J. Kasprzak. 2011. "Jakość mikrobiologiczna wybranych produktów spożywczych w województwie kujawsko-pomorskim". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (4): 939-943.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116667 "Jakość fizykochemiczna i ..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH