Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 8-9
Moda na piwa bez alkoholu
Fashion for Alcohol-free Beer
10.15199/64.2018.8-9.1
Agnieszka Salamon
Urszula Jasińska
Marek Napiórkowski
nr katalogowy: 116200
10.15199/64.2018.8-9.1
Streszczenie
W artykule przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące m.in. definicji prawnej piwa bezalkoholowego, jego właściwości, preferencji konsumenckich związanych z jego spożyciem, technologii produkcji oraz metod oznaczania alkoholu etylowego. Dokonano oceny jakości wybranych próbek piwa i napojów piwnych bezalkoholowych. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono zgodność rzeczywistej i deklarowanej na opakowaniu zawartości alkoholu. Wartość energetyczna analizowanych próbek wyniosła do 35 kcal/100 cm3 (do ok. 150 kJ/100 cm3). Prawie 1/4 napojów charakteryzowała się właściwościami izotonicznymi (270–330 mOsm/kg wody).
Abstract
In this article legal definition of non-alcoholic beer, its properties, consumer preferences related to its consumption, production technologies and methods of ethanol determination were presented. The quality of selected samples of alcohol- free beer and non-alcoholic beer drinks was evaluated. The determined and declared on the packaging alcohol contents in non-alcoholic beers were compatible. The energy value of the analyzed samples was up to 35 kcal/100 cm3 (about 150 kJ/100 cm3). Almost 1/4 of beverages had isotonic properties (270–330 mOsm/kg H2O).
Słowa kluczowe
piwo bezalkoholowe
technologie produkcji
metody oznaczania etanolu
parametry fizykochemiczne
wartość energetyczna
izotoniczność
Keywords
alcohol-free beer
production technologies
methods of ethanol determination
physicochemical parameters
energy value
isotonicity
Bibliografia
[1] Analytica-EBC. 2013. Section 9 Beer. Methods: 9.3.1, 9.3.2. Verlag Hans Carl Getraenke- Fachverlag, Nürnberg. [2] Blanco Carlos A., Cristina Andrés-Iglesias, Olimpio Montero. 2016. "Low-alcohol Beers: Flavor Compounds, Defects, and Improvement Strategies". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 56 : 1379-1388. [3] Brányik Tomáš, Daniel P. Silva, Martin Baszczyňski, Radek Lehnert, João B. Almeid e Silva. 2012. "A review of methods of low alcohol and alcohol-free beer production". Journal of Food Engineering 108 : 493-506. [4] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). 2011. "Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to carbohydrate-electrolyte solutions and reduction in rated perceived exertion/effort during exercise (ID 460, 466, 467, 468), enhancement of water absorption during exercise (ID 314, 315, 316, 317, 319, 322, 325, 332, 408, 465, 473, 1168, 1574, 1593, 1618, 4302, 4309), and maintenance of endurance performance (ID 466, 469) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006". EFSA Journal 9 (6) : 2211. [5] Krennhuber Klaus, Heike Kahr, Alexander Jäger. 2016. "Suitability of Beer as an Alternative to Classical Fitness Drinks". Current Research in Nutrition and Food Science 4 : 26-31. [6] Lozano Tarancon Juan L., Dirk W. Lachenmeier. 2015. "Determination of Osmolality in Beer to Validate Claims of Isotonicity". Beverages 1 : 45-54. [7] MEBAK. 2013. Section 2 Wort and Beer. Methods: 2.7.2, 2.9.6.3, 2.9.7.1, 2.9.7.2, 2.10.1, 2.10.2, 2.17.1, 2.21.1. MEBAK-Wort, Beer, Beer-based Beverages. Freising -Weihenstephan, Chairman Dr. Fritz Jacob. [8] Mojka Katarzyna. 2013. "Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych". Problemy Higieny i Epidemiologii 94 (4) : 722-729. [9] Navrátil Marián, Zoltán Dömény, Ernest Šturdík, Daniela Šmogrovičová, Peter Gemeiner. 2002. "Production of non-alcoholic beer using free and immobilized cells of Saccharomyces cerevisiae deficient in the tricarboxylic acid cycle". Biotechnology Applied Biochemistry 35 : 133-140. [10] Porretta Sebastiano, Gianluca Donadini. 2008. "A Preference Study for No Alcohol Beer in Italy Using Quantitative Concept Analysis". Journal of the Institute of Brewing 114 (4) : 315-321. [11] Ptak-Iglewska Aleksandra. 2018. "Płynie rzeka piwa bez alkoholu". Rzeczpospolita 181. https:// www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/308059936-Plynie-rzeka-piwa-bez-alkoholu.html [12] Puerari Cláudia, Jan Strejc, Angélica C. Souza, Marcel Karabín, Rosane F. Schwan, Tomáš Brányik. 2016. "Optimization of alcohol-free beer production by lager and cachaça yeast strains using response surface methodology". Journal of the Institute of Brewing 122 (1) : 69-75. [13] Salamon Agnieszka. 2016. "Ocena wartości energetycznej piwa i napojów piwnych". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 585 : 141-148. [14] Schmidt-Bretten. 2018. "Pełny smak, zero alkoholu ze Schmidt-Bretten GmbH". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 62 (3) : 6-7. [15] Silva Ana Patricia, Gerry Jager, Hans-Peter Voss, Hannelize van Zyl, Tim Hogg, Manuela Pintado, Cees de Graaf. 2017. "What’s in a name? The effect of congruent and incongruent product names on liking and emotions when consuming beer or non-alcoholic beer in a bar". Food Quality and Preference 55 : 58-66. [16] Sohrabvandi Sarah, Seyyed Hadi Razavi, Seyyed Mohammed Mousavi, Amir Mohammed Mortazavian. 2010. "Characteristics of different brewer’s yeast strains used for non-alcoholic beverage fermentation in media containing different fermentable sugars". Iranian Journal of Biotechnology 8 (3) : 178-185. [17] Sohrabvandi Sarah, Seyyed Mohammed Mousavi, Seyyed Hadi Razavi, Amir Mohammed Mortazavian, Karamathollah Rezaei. 2010. "Alcohol-free Beer: Methods of Production, Sensorial Defects, and Healthful Effects". Food Reviews International 26 : 335-352. [18] Ustawa z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. 1982 Nr 35 poz. 230 z późn. zm.). [19] Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego (ZPPP). 2018. "W koszyku piwosza mniej procentów, więcej jakości. Branża piwowarska podsumowuje 2017 rok". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 62 (3) : 11.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116200 "Moda na piwa bez alkoholu..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-8-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-8-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH