Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 9
Wpływ certyfikowanych systemów zarządzania na kształtowanie jakości usług transportowych żywności
The influence of certified management systems on shaping the quality of food transport services
10.15199/48.2018.9.9
Milena BOJANOWSKA
Nikola BARANOWSKA
nr katalogowy: 116050
10.15199/48.2018.9.9
Streszczenie
Celem pracy było określenie wpływu systemowego podejścia do problematyki jakości usług, potwierdzonego przez jednostkę certyfikującą, na rozwiązania techniczne i organizacyjne stosowane przez przedsiębiorstwa transportu żywności. Badania własne przeprowadzone zostały na grupie usługodawców oraz usługobiorców transportu (odpowiednio 18 i 40 podmiotów) metodą kwestionariusza ankietowego. Przeanalizowano znaczenie i efekty wdrażania systemów zarządzania jakością i/lub bezpieczeństwem w transporcie żywności. Stwierdzono pozytywny wpływ nieobligatoryjnych standardów na podejście przewoźników do kształtowania jakości usług transportowych zarówno w aspekcie technicznym (np. modernizacja środków transportu, informatyzacja), jak i funkcjonalnym (np. terminowość, uwzględnianie oczekiwań klientów).
Abstract
The aim of the work is to determine the influence of systemic approach to the issues of services quality, confirmed by the certification body, on the technical and organizational solutions used by food transport companies. The own research was carried out on a group of transportation services providers and recipients (18 and 40 entities respectively), using the questionnaire method. The significance and benefits of quality and/or safety management systems implementation in food transport were analyzed. Positive influence of non-obligatory standards on the carriers’ approach to shaping the transport services quality in the both aspects: the technical (e.g. modernization of transportation means, computerization) and the functional one (e.g. timeliness, taking into a
Słowa kluczowe
bezpieczeństwo żywności
doskonalenie usług transportowych
jakość usług logistycznych
łańcuch chłodniczy
transport towarów szybko psujących się
Keywords
food safety
improvement of transportation services
quality of logistic services
cold chain
perishable goods transport
Bibliografia
[1] Aung Myo Min, Yoon Seok Chang. 2014. “Traceability in a food supply chain: Safety and quality perspectives". Food Control 39: 172-184. DOI: 10.1016/j.foodcont.2013.11.007. [2] Bojanowska Milena. 2007. “Progress in shaping fruit quality in the cold chain". Proceedings of the 9th International Commodity Science Conference (IGWT) ,,Current Trends in Commodity Science". The Poznań University of Economics Publishing House vol. II:710-716. [3] Gajewska Teresa. 2015. Wyznaczenie kryteriów jakości usług logistycznych w zakresie transportu chłodniczego. Kraków: Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej. [4] Gajewska Teresa. 2014. "Ocena przydatności wdrożonych systemów i standardów zarządzania w przedsiębiorstwach świadczących usługi logistyczne w zakresie transportu chłodniczego". Logistyka-nauka 3: 1877-1882. [5] Grönroos Christian. 1984. “A Service Quality Model and Its Marketing Implications". European Journal of Marketing 18 (4): 36-44. DOI: 10.1108/EUM0000000004784. [6] Jedermann Reiner, Ulrike Praeger, Walter Lang. 2017. “Challenges and opportunities in remote monitoring of perishable products". Food Packaging and Shelf Life Vol. 14, Part A: 18-25. DOI: 10.1016/j.fpsl.2017.08.006. [7] Lin Xiao, Rudy Negenborn, Gabriel Lodewijks. 2016. “Towards Quality - aware Control of Perishable Goods in Synchromodal Transport Networks". IFAC-Papers On Line 49-16: 132-137. [8] Matijošius Jonas, Aidas Vasilis Vasiliauskas, Virgilija Vasiliene· -Vasiliauskiene· , Žygintas Krasodomskis. 2016. “The Assessment of Importance of the Factors that Predetermine the Quality of a Service of Transportation by Road Vehicles". Procedia Engineering 134:422-429. DOI: 10.1016/ j.proeng.2016.01.034. [9] Meidute· -Kavaliauskiene· Ieva, Arturas Aranskis, Michail Litvinenko. 2014. “Consumer satisfaction with the quality of logistics services". Procedia - Social and Behavioral Sciences 110:330-340. DOI: 10.1016/j.sbspro.2013.12.877. [10] Nagurney Anna, Sara Saberi, Shivani Shukla, Jonas Floden . 2015. “Supply chain network competition in price and quality with multiple manufacturers and freight service providers". Transportation Research Part E: Logistics and Transportation Review 77:248-267. DOI: 10.1016/ j.tre.2015.03.001. [11] Panozzo Girolamo, Giovanni Cortella. 2008. “Standards for transport of perishable goods are still adequate? Connections between standards and technologies in perishable foodstuffs transport". Trends in Food Science & Technology 19 (8): 432-440. DOI: 10.1016/j.tifs.2008.03.007. [12] Świderski Andrzej. 2011. Modelowanie oceny jakości usług transportowych. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. [13] Tomanek Robert. 2004. Funkcjonowanie transportu. Katowice: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Karola Adamieckiego. [14] Transport of Temperature Sensitive Goods in Europe: Definition, Limitations, Flow Analysis and Case Studies. 2009. Report - project TESS - Intermodal Solutions for Trans- European Temperature-Sensitive Shipments. Stockholm: TFK- TransportForsK AB. [15] Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów (ATP), przyjęta w Genewie dnia 1 września 1970 r. (Dz. U. 2015, poz. 667 tom 1). [16] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 nr 171 poz.1225 z późn. zm.). [17] Walczak Bogusław. 1984. Ekonomiczne znaczenie jakości usług transportowych w przewozach ładunków, Cz. I. Szczecin - Warszawa: Wydawnictwo OBET. [18] Wolniak Radosław. 2014. "Jakość usług przewozowych". Problemy Jakości (4): 21-25.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116050 "Wpływ certyfikowanych sys..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI - e-zeszyt (pdf) 2018-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
31.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH