Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Niska temperatura - sposób na przedłużenie trwałości żywności
Low temperature - a way to extend the durability of food
10.15199/8.2018.4.3
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 115885
10.15199/8.2018.4.3
Streszczenie
W artykule przedstawiono możliwość rozwoju mikroflory w chłodzonej i mrożonej żywności, która często jest postrzegana jako wolna od drobnoustrojów i tym samym uważana za bezpieczną. Omówiono również sposoby adaptowania się drobnoustrojów do bytowania w niekorzystnych pod względem temperatury warunkach otoczenia, które polegają najczęściej na wytwarzaniu przez nie specjalnych białek. Podjęto również próbę krótkiej charakterystyki najważniejszych drobnoustrojów, które wykazują zdolność do wzrostu w niskiej temperaturze i mogą być przyczyną zatruć pokarmowych lub zepsucia żywności.
Abstract
The article presents the possibility of developing microflora in chilled and frozen food, which is often perceived as free of microbes and thus considered safe. Methods of adapting microorganisms to living in unfavorable temperature conditions of the environment, which most often rely on the production of special proteins, are also discussed. An attempt was also made to briefly characterize the most important microorganisms that have the ability to grow at low temperature and can cause food poisoning or spoilage.
Słowa kluczowe
psychrotrofy
psychrofile
chłodzenie
zamrażanie
białka CSP
Keywords
psychrotrophic
psychrophilic
cooling
freezing
CSP proteins
Bibliografia
[1] Bowman J. P. 2002. Psychrophilic bacteria: isolation and characterization. In: Encyclopedia of Environmental Microbiology (vol. 2). Bitton G. A Wiley-Interscience Publication John Wiley&- Sons: 2639-2645. [2] Burbianka M., A. Pliszka, H. Burzyńska 1983. Mikrobiologia żywności. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich: 11-30, 38-48, 60-62. [3] Bystroń J., K. Kosek-Paszkowska, J. Molenda. 2002. "Wpływ warunków środowiskowych na psucie się mięsa". Życie Weterynaryjne 9 (77): 478-480. [4] Collins E. B. 1981. “Heat Resistant Psychrotrophic Microorganisms". Journal of Dairy Science 1 (64): 157-160. [5] Fiedurek J., J. Szczodrak. 2003. "Drobnoustroje zimnolubne i ich enzymy". Postępy Nauk Rolniczych 1 (50): 17-30. [6] Gibowicz A. 2007. "Najlepsze przed". Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 10 (51): 26-27. [7] Grohs B.-M., N. Kliegel, B. Kunz. 2000. "Bakterien wach sen langsamer". Fleischwirtschaft 9 (80): 61-64. [8] Hébraud M., P. Potier. 1999. “Cold Shock Response and Low Temperature Adaptation in Psychrotrophic Bacteria". Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology 1 (2): 211-219. [9] Hilbert F., F. J. M. Smulders. 2000. “Kälte ist kein vollständiger Schutz". Fleischwirtschaft 12 (80): 26-28. [10] Jankowski K. 2007. "Psują wędliny". Magazyn Przemysłu Mięsnego 1-2 (6): 52-53. [11] Kaufman A., M. Turkiewicz. 2004. "Białka szoku zimna mikroorganizmów". Postępy Biochemii 1 (50): 32-44. [12] Kowal K. 2007a. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów. W: Mikrobiologia techniczna (t. 1). Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 149-162. [13] Kowal K. 2007b. Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów. W: Mikrobiologia techniczna (t. 1). Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 168-170. [14] Libudzisz Z. 2006. "Mikroorganizmy w produkcji żywności." Postępy Nauk Rolniczych 5 (53): 21-32. [15] Lücke F.-K. 1995. Microbiological changes during storage and spoilage of meat and meat products. In: Shelf life of meat and meat products. Bauer B., Burt S. ECCEAMST Foundation, Utrecht: 57-74. [16] Müller G. 1990. Podstawy mikrobiologii żywności. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa: 127-142, 175-209, 288-294. [17] Nowak A., E. Ołtuszak-Walczak, T. Świtoniak. 2008. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. W: Mikrobiologia techniczna (t. 2). Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa: 273-284. [18] Nychas G.-J. E., P. N. Skandamis, C. C. Tassou, K. P. Koutsoumanis. 2008. “Meat spoilage during distribution". Meat Science 1-2 (78): 77-89. [19] Praca zbiorowa. 2009. Mikrobiologia żywności. Teoria i ćwiczenia (pod red. M. Wojtatowicz, R. Stempniewicz i B. Żarowskiej). Wydawnictwo UP we Wrocławiu: 40, 78. [20] Ramos J. L., M-T. Gallegos, S. Marqués, M-I. Ramos- González, M. Espinosa-Urgel, A. Segura. 2001. “Responses of Gram-negative bacteria to certain environmental stressors". Current Opinion in Microbiology 2 (4): 166-171. [21] Stobińska H., Z. Żakowska, D. Kołożyn-Krajewska, L. Krala, Z. Libudzisz. 2008. Utrwalanie żywności. W: Mikrobiologia techniczna (t. 2). Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN: 330-338. [22] Turkiewicz M. 2006. Drobnoustroje psychrofilne i ich mikrobiologiczny potencjał. KOSMOS - Problemy Nauk Biologicznych, 4 (55): 307-320. [23] Wailszewska D., T. Maciak, K. Sawicka-Wrzosek. 1999. "Jakość mikrobiologiczna mięsa mielonego badanego w latach 1994-1996". Przemysł Spożywczy 2 (53): 50-52. [24] Weber H. 2002. "Wie Hürden die Produktqualität sichern". Fleischwirtschaft 4 (82): 55-58. [25] Weber H. 2003. “Haltbarkeit und sensorische Qualität von Brühwurst". Fleischwirtschaft 2 (83): 89-93. [26] Zaleski S. J. 1985. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne: 21-25, 34-45, 49-51. [27] Zin M. 2008. Utrwalanie i przechowywanie żywności. Rzeszów: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego: 15-53.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 115885 "Niska temperatura - sposó..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH