Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 9
Pożywne i wygodne
Soups in Gastronomy
nr katalogowy: 115759
Streszczenie
Zupy to potrawy o płynnej lub półpłynnej konsystencji, spożywane na gorąco lub na zimno, zazwyczaj jako danie obiadowe. W skład zup wchodzą wywar, składnik główny, podprawa oraz przyprawy. Do zagęszczania zup stosuje się zawiesiny, zasmażki, żółtka, śmietanę i składniki zawierające skrobię (kasza, ryż, kluski, groch, fasola). W artykule scharakteryzowano różne rodzaje zup, w tym zupy czyste i chłodniki, zupy zagęszczane oraz zupy kremy. W zależności od rodzaju zupy mogą być zimne lub gorące. Omówiono sposoby sporządzania poszczególnych zup. Asortyment zup jest bardzo duży. Można przyrządzać je z warzyw, mięsa, ryb, grzybów, suchych nasion roślin strączkowych, serów, klusek, kasz oraz z owoców i mleka. Zupy mogą mieć formę żywności wygodnej. W tej grupie znajdują się zupy w proszku do gotowania, zupy w proszku instant, buliony, zupy błyskawiczne z makaronem, zupy hermetycznie pakowane i zupy mrożone. Dania te to rozwiązanie dla osób, chcących szybko i łatwo przygotować posiłek.
Abstract
Soups are liquid or semi fluid dishes, consumed hot or cold, usually as dinner dishes. In the composition of the soups come into bouillon, main component, thickener and spices. To thicken soups are used suspension, roux, egg yolks, cream and ingredients containing starch (buckwheat, rice, noodles, peas, beans). In the article were described different types of soups, including clear soups, coolers, thick soups and creams. Depending on the type of soups they can be cold or hot. Preparation ways of the different soups were discussed. Assortment of soups is very large. They can be cooked with vegetables, meat, fish, mushrooms, legumes, cheese, noodles, groats, fruit and milk. The soups can have the form of convenient food. In this group are powdered soups, for cooking, instant powered soups, bouillons, soups with noodles, fresh soups, hermetically packed and frozen soups. Consumption of this products is a solution for people who want to quickly and easily prepare meals.
Słowa kluczowe
zupy
rodzaje
wywar
składnik główny
zagęszczanie
żywność wygodna
Keywords
soups
types
bouillon
main component
thickening
convenient food
Bibliografia
[1] Baeva V., Areseni Martinchik, Olga Makurina, Alexander Baturin. 2011. "Soups in human nutritio". Voprosy pitaniia 80 (6): 59-61. [2] Czarniecka-Skubina Ewa, Maja Lewandowska. 2012. "Wpływ przechowywania zup w termoporcie na ich jakość sensoryczną." Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 2 (2): 5-9. [3] de Ancos Begoña, Concepción Sánchez-Moreno. 2017. "Soups." [w:] "Innovative Technologies in Beverage Processing "Book Editor(s): Ingrid Aguiló- Aguayo, Lucía Plaza. [4] Derbis Anna. 2007. "Sporządzanie i ekspedycja zup oraz sosów. Poradnik dla ucznia." Radom: Wydawnictwo Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy. [5] Edelson Mat, Rebecca Katz. 2017. "Zdrowe zupy". Warszawa: Wydawnictwo M. [6] Górska-Warsewicz Hanna. 2008. "Najczęściej wybierane marki na rynku żywności mrożonej". Przemysł Spożywczy 62 (12): 38-41. dokończenie ze str. 15 [7] Krełowska-Kułas Maria. 2005. "Badanie preferencji konsumenckich żywności wygodnej". Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie 678, 141-148. [8] "Kuchnia polska". Praca zbiorowa. 2005. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne. [9] Kudełka Wanda. 2007. "Jakość sensoryczna wybranych grup żywności wygodnej." Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie 743, 121-133. [10] Kumpulainen Tommi EM, Mari A. Sandell, Anu I. Hopia. 2018. "Effect of component quality on sensory characteristics of a fish soup." Food Science & Nutrition 1-9. [11] Mojka Katarzyna. 2012. "Wybrane produkty żywności wygodnej - ocena preferencji i częstotliwości ich spożycia wśród studentów." Problemy Higieny i Epidemiologii 93(4): 828-833. [12] "Przygotowywanie i wydawanie zup oraz sosów. Poradnik dla ucznia."2010. Olsztyn: Wydawnictwo Fundacja "Wspieranie i Promocja Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach". [13] Stefaniak Monika. 2006. "Kolekcja kuchnia polska. Zupy." Kielce: Wydawnictwo O-press sp. z o.o. [14] "Zupy i dodatki. Kolekcja kuchni włoskiej." 2007. Warszawa: Wydawnictwo KDC.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 115759 "Pożywne i wygodne..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH