Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 9
Street food w Europie
Title: Street Food in Europe
Ewa Czarniecka-Skubina
Michał Wiatrowski
nr katalogowy: 115758
Streszczenie
Dotychczas street food najbardziej popularny był w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej, obecnie zaczyna być znany również w Europie. Pierwotnie powstał w celu serwowania żywności fast food, gotowej do spożycia dla pracowników, którzy w przerwie na lunch potrzebowali zjeść szybko i niedrogo. Obecnie korzystają z niego również turyści i mieszkańcy dużych miast. Żywność uliczna sprzedawana jest w food truckach, mobilnych kioskach i stoiskach. Popularność street food wynika z ich mobilności, a przez to dobrej lokalizacji, niskiej ceny i szybkości przygotowania.
Abstract
To this day the street food was most popular in Asia, Africa and the Latin America, and now it is also known in Europe. Initially the concept aimed at serving fast, ready-to-eat food for workers who needed to eat rapidly and cheaply during their break, but right now it is also used by the tourists and people live in big cities. Street food is sold in food trucks, mobile kiosks and stands. The street food popularity stems from their mobility and thus good place, attractive price and short preparations’ time.
Słowa kluczowe
gastronomia uliczna
Europa
Keywords
street food
Europe
Bibliografia
[1] Anthonioz V. 2007. "This is France - French Gastronomy. French Accent." The Magazine of Learn French at Home 2007, 9. [2] Anses: French agency for food, environmental and occupational health & Safety. 2014. "French cuisine, risk assessment and communication." Raport BrF. [3] Au N., R. Law. 2002. "Categorical classification of tourism dining." Annals of Tourism Research 29 (3): 819-833. [4] Bhide S. 2013. World’s Best Cities for the Most Delicious Street Food, May 30 http://www.buzzle.com/articles/worlds-best-cities-for-the-most-delicious- street-food.html. [5] Ekanem E. O.1998. "The street food trade in Africa: safety and socio-environmental issues." Food Control 9 (4): 211-215. [6] Fisher C. 2014. The World’s Best Cities for Street Food, https://www.foodandwine. com/slideshows/worlds-best-cities-for-street-food. [7] Forbes. 2012. The world’s top 10 cities for street food, https://www.forbes. com/pictures/ehlk45fiii/the-worlds-top-10-cities-for-street-food-3/ (02.07.2016). [8] Griffin S. 2017. Best 23 cities for street food from Miami to Tokyo, https:// edition.cnn.com/travel/article/best-cities-street-food/index.html, (08.08.2018). [9] Heelan Ch.A. 2014. The World’s Best Street Food: 12 Top Cities, https://www. frommers.com/slideshows/818551-the-world-s-best-street-food-12-top-cities. [10] Iriguler F., B. Ozturk. 2016. "Street Food as a Gastronomic Tool in Turkey." International Gastronomic Tourism Congress Proceedings, s. 49-64. [11] Kowalczyk A. 2014. "Od street food do food districts - usługi gastronomiczne i turystyka kulinarna w przestrzeni miasta." Turystyka Kulinarna 9: 6-31. [12] Kraig B., Sen C.T. 2013. "Street Food around the World. An Encyclopedia of Food and Culture". Santa Barbara: ABC-CLIO. [13] Agriculture and Agri-Food Canada. 2012. "The French Consumer Behaviour, Attitudes and Perceptions toward Food Products". [14] New York Daily News, 2013: Top 10 cities with the best street food, Friday, April 26, 2013, http://www.nydailynews.com/life-style/eats/top-10-cities-beststreet- food-article-1.1328571 (02.07.2014). [15] Privitera D., F.S. Nesci. 2015. "Globalization vs. local. The role of street food in the urban food system." Procedia Economics and Finance 22: 716-722. [16] Pyo S.S., M. Uysal, R. McLella. "A linear expenditure model for tourism demand." Annals of tourism research 18 (3): 443-454. [17] Rheinländer T., M. Olsen, J.A Bakang, H. Takyi, F. Konradsen, H. Samuelsen. 2008. "Keeping up appearances: Perceptions of street food safety in urban Kumasi, Ghana." Journal of Urban Health 85 (6): 952-964. [18] Tinker I. 2003. "Street Foods: Traditional Microenterprise in a Modernizing World." International Journal of Politics, Culture and Society, vol. 16 (3). [19] Umoh V.J., M.B. Odoba. 1999. "Safety and quality evaluation of street foods solid in Zaria, Nigeria" Food Control 10: 9-14. [20] WHO, World Health Organization. 1996. "Essential safety requirements for street vended foods." Geneva: Food Safety Unit Division of Food and Nutrition, World Health Organization.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 115758 "Street food w Europie..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH