Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
CHŁODNICTWO
|
Rocznik 2018 - zeszyt 3
Łańcuch chłodniczy a zmiany klimatyczne
Cold chain and climate change
10.15199/8.2018.3.1
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Urszula Stęplewska
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 114897
10.15199/8.2018.3.1
Streszczenie
W artykule przestawiono znaczenie łańcucha chłodniczego w produkcji żywności. Zasygnalizowano niebezpieczeństwa związane z niedotrzymaniem parametrów temperaturowych produktów rolno-spożywczych przy wytwarzaniu i transporcie. Omówiono wpływ łańcucha chłodniczego na zmiany klimatyczne oraz zadania, które należy wykonać w celu świadomego i kompleksowego podejścia do ograniczenia jego negatywnego oddziaływania na środowisko naturalne.
Abstract
The importance of the cold chain in food production was presented within this article. The issues connected with the failure to keep the temperature parameters of agri-food products during production and transport were indicated. The impact of the cold chain on climate change and the tasks to be carried out in order to consciously and comprehensively approach the reduction of its negative impact on the natural environment were discussed.
Słowa kluczowe
łańcuch chłodniczy
produkcja żywności
bezpieczeństwo żywności
zmiany klimatu
wpływ na środowisko
Keywords
cold chain
food production
food safety
climate changes
environmental impact
Bibliografia
[1] Adler-Nissena J., Ørnholt Zammita G., Modelling and validation of robust partial thawing of frozen convenience foods during distribution in the cold chain, Procedia - Food Science 1 (2011). [2] Blair T., Speech by the Prime Minister at the launch of the climate group, sustainable development strategy. Norwich, The Stationary Office (2004). [3] Brander K., Impacts of climate change on fisheries. Journal of Marine Systems (2009) [4] Coulomb D., Refrigeration and cold chain serving the global food industry and creating a better future: two key IIR challenges for improved health and environment, Trends in Food Science & Technology 19, 413- 417 (2008). [5] Duda A., Strategia Unii Europejskiej w sprawie ograniczania emisji CO2. Studia Europejskie nr 2, 43 (2008). [6] Evans J.A., Foster A.M., Huet J.-M., Reinholdt L., Fikiin K., Zilio C., Houska M., Landfeld A., Bond C., Scheurs M., van Sambeeck T.W.M., Specific energy consumption values for various refrigerated food cold stores, Energy and Buildings (2013). [7] Evans J.A., Hammonda E.C., Gigiel A.J., Fostera A.M., Reinholdt L., Fikiin K., Zilio C., Assessment of methods to reduce the energy consumption of food cold stores, Applied Thermal Engineering 62 (2014). [8] Flick D., Hoang H.M., Alvarez G., Laguerre O., Combined deterministic and stochastic approaches for modelling the evolution of food products along the cold chain. Part I: Methodology, International journal of refrigeration 35 (2012). [9] Folinas D., Manikas I., Manos B., Traceability data management for food chains, British Food Journal 108(8), 622-633 (2006). [10] Fraser E.D.G., Food system vulnerability: Using past famines to help understand how food systems may adapt to climate change, Ecological Complexity 3, 328-335 (2006). [11] Garnett T., Food and climate change - The world on a plate, CooLogistics conference, city conference centre, London, 1-2 July (2008a). [12] Garnett T., Cooking up a storm - Food, greenhouse gas emissions and our changing climate, UK: Food Climate Research Network, University of Surrey (2008b). [13] Gregory N. G., How climatic changes could affect meat quality, Food Res Int (2009). [14] Hartikainen H., Roininen T., Katajajuuri J.M., Pulkkinen H., Finnish consumer perceptions of carbon footprints and carbon labelling of food products, Journal of Cleaner Production (2013). [15] Hoang H.M., Flick D., Derens E., Alvarez G., Laguerre O., Deterministic and stochastic approaches for modelling the evolution of food products along the cold chain. Part II: A case study, International journal of refrigeration 35 (2012). [16] James S.J., James C. The food cold-chain and climate change, Food Res Int 43, 1944-1956 (2010). [17] Kryża K., Szczepanik G., Błaszkiewicz P.: Technologiczny aspekt zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym. Problemy Jakości. 5, 37-42, (2011). [18] Laguerre O., Hoang H.M., Flick D.,Experimental investigation and modelling in the food cold chain: Thermal and quality evolution, Trends in Food Science & Technology 29 (2013). [19] Likar K., Jevsnik M., Cold chain maintaining in food trade, Food Control 17 (2006). [20] Mercier S., Villeneuve S., Mondor M., Uysal I.: Time-temperature management along the food cold chain: a review of recent developments. Comprehensive reviewsin food science and food safety 16, 647 - 667, (2017). [21] Miraglia M., Marvin H.J.P., Kleter G.A., Battilani P., Brera C., Coni E., et al., "Climate change and food safety: An emerging issue with special focus on Europe", Food and Chemical Toxicology 47, 1009-1021 (2009). [22] Patterson R.R.M., Lima N.. How will climate change affect mycotoxins in food?, Food Res Int (2010). [23] Piekarska J.: Transport żywności - kluczowe ogniwo łańcucha chłodniczego. Gospodarka Mięsna. 5, 18-22, (2012). [24] Schmidhuber J., Tubiello F. N., Global food security under climate change, Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS) 104(50), 19703-19708 (2007). [25] Szulc i in., Zeszyty Naukowe WSZiM Sochaczew (2009).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114897 "Łańcuch chłodniczy a zmia..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
CHŁODNICTWO - e-zeszyt (pdf) 2018-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
CHŁODNICTWO - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
252.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
CHŁODNICTWO - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
CHŁODNICTWO - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
432.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH