Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 6
Dobrze zapakowane
nr katalogowy: 114530
Streszczenie
Opakowania do żywności, to wyroby przemysłowe przeznaczone do umieszczania w nich artykułów spożywczych. Celem ich stosowania jest ochrona żywności przed czynnikami mogącymi powodować pogorszenie jej jakości (światło, dostęp tlenu zanieczyszczenia chemiczne, obecność drobnoustrojów, uszkodzenia mechaniczne). Muszą one zagwarantować bezpieczeństwo zdrowotne przechowywanej żywności i zapewniać ochronę zdrowia konsumentów. Opakowania pełnią też funkcje informacyjną i marketingową. W artykule scharakteryzowano rodzaje opakowań (metalowe, szklane, papierowe, z tworzyw sztucznych) oraz omówiono ich zastosowanie do pakowania żywności. W zależności od rodzaju surowca użytego do ich produkcji, opakowania mają zróżnicowane właściwości i różną przydatność do przechowywania żywności. Służą do pakowania produktów spożywczych, półproduktów oraz dań z barów szybkiej obsługi i serwowanych na wynos (kanapki, zupy, surówki, sałatki, frytki, pizza, smażony kurczak, gotowe zestawy obiadowe, desery). Opakowania stanowią niezbędne wyposażenie zakładów produkujących żywność, sklepów, domów, lokali gastronomicznych oraz firm cateringowych.
Abstract
Food packagings are the industrial products intended to contain food. The purpose of their use is to protect food against factors that may cause the deterioration of its quality (light, oxygen, chemical pollution, the presence of microorganisms, mechanical damage). They must guarantee the health safety of the stored food and ensure the protection of the consumer’s health. Food packagings also play information and marketing functions. In the article were described types of packaging (metal, glass, paper, plastic) and were discussed their use for food packaging. Depending on the type of material used for the production, packagings have different properties and suitability for food storage. They are used for packaging food products, semi-finished products and ready to eat dishes from fast food bars and takeaways (sandwiches, soups, salads, chips, hambergers, pizza, fried chicken, lunch kits, desserts). Packagings are essential equipment for food manufactures, stores, households, restaurants and catering companies.
Słowa kluczowe
opakowania żywności
bezpieczeństwo zdrowotne
materiały opakowaniowe
zastosowanie opakowań.
Keywords
food packagings
health saftey
packing materials
packing use
Bibliografia
[1] Czerniawski B. 2005. "Ocena higieniczno-sanitarna folii z tworzyw sztucznych przewidzianych do kontaktu z żywnością". Opakowania 2: 36-39. [2] Czerniawski B. 2005. "Rynek folii PE w kraju na tle krajowego i europejskiego rynku folii giętkich". Opakowania 6: 6-11. [3] Czerwińska D. 2017. "Zasady żywienia. Część 1 i 2". Wydawnictwo WSiP-Rea, Warszawa. [4] Jakowski S. 2005. "Wytyczne ogólne dotyczące pakowania żywności". Opakowania 9: 10-11. [5] Kaczmarczyk M., K. Samsonowska. 2016. "Jakość zdrowotna materiałów opakowaniowych i opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością." Problemy Jakości 48 (3): 20-24. [6] Kawecka A., A. Cholewa-Wójcik. 2017. "Jakość opakowania jako determinanta bezpieczeństwa żywności w kontekście wymagań społecznych konsumentów." Żywność: Nauka-Technologia-Jakość 3 (112): 138-148. [7] Kondratowicz J., E. Burczyk, J. Zapadka. 2010. "Barwa opakowań jako element marketingu produktów spożywczych". Chłodnictwo 45 (3): 56-59. [8] Michniewicz J. 2001. "Niektóre aspekty doboru opakowań jednostkowych do pakowania żywności". Opakowania 9: 16-20. [9] Panasiewicz M., J. Mazur. 2017. "Nowa generacja opakowań do żywności" Gospodarka Mięsna 04: 20-24. [10] Sykut B., K. Kowalik, P. Droździel. 2013. "Współczesne opakowania dla przemysłu żywnościowego". Nauki Inżynierskie i Technologie 3 (10): 114-122. [11] Świątecka D., H. Podsiadło. 2007. "Wymagania stawiane opakowaniom do produktów spożywczych i metody badania tych opakowań". Opakowania 9: 50-55. [12] Świderski F., B. Waszkiewicz-Robak. 2010. "Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii", Wydawnictwo SGGW, Warszawa. [13] Żakowska H. 2009. "Opakowania z polilaktydu (PLA) do wyrobów przemysłu mleczarskiego". Przemysł Mleczarski 8: 40-42. [14] Żakowska H. 2015. "Opakowania biodegradowalne do żywności". Przemysł Spożywczy 69 (7): 26-30.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114530 "Dobrze zapakowane..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH