Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
Pozostałości poprodukcyjne – ważne dodatki prozdrowotne i funkcjonalne do żywności
Post-production residues – important health and functional food additives
10.15199/65.2024.5.4
Aleksandra Rolewicz
Agnieszka Starek-Wójcicka
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 148662
10.15199/65.2024.5.4
Streszczenie
Mając na celu zmniejszenie wpływu na środowisko, a jednocześnie nadanie pozostałościom poprodukcyjnym drugiego życia, w ostatniej dekadzie wzrosło zainteresowanie ponownym wykorzystaniem iuszlachetnieniem ubocznych produktów żywnościowych pochodzących zprzetwórstwa. Pozostałości zprzemysłu owocowo-warzywnego, tj.: skórki, pestki, nasiona są dobrym źródłem białka, polisacharydów, błonnika, aprzede wszystkim fitochemikaliów, które mają działanie przeciwutleniające i chronią ludzkie komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Wykorzystanie tak cennych pozostałości poprodukcyjnych umożliwia poprawę poziomu i warunków życia ludności, ogranicza stosowanie sztucznych dodatków (barwników iprzeciwutleniaczy), eliminuje żywność wysoko przetworzoną, i co najważniejsze zwiększa produkcję wyrobów prozdrowotnych. Odpowiednio spreparowane pozostałości zowoców czy warzyw nadają się idealnie jako dodatki o właściwościach wzbogacających między innymi jogurty, makarony, ciastka, mięso i wyroby pochodzenia zwierzęcego
Abstract
With the goal of reducing environmental impact while giving post-production waste asecond life, interest in reusing and refining food by-products from processing has increased over the last decade. Residues from the fruit and vegetable industry, i.e. peels, pips and seeds, are agood source of protein, polysaccharides, fiber and, above all, phytochemicals that have an antioxidant effect and protect human cells against oxidative damage. The use of such valuable post-production residues makes it possible to improve the standard and living conditions of the population, limits the use of artificial additives (dyes and antioxidants), eliminates highly processed food, and most importantly increases the production of health-promoting products. Properly prepared fruit or vegetable remains are ideal as additives with enriching properties, including yogurts, pasta, cookies, meat and animal products.
Słowa kluczowe
pozostałości poprodukcyjne
zrównoważony rozwój
składniki odżywcze
żywność funkcjonalna
Keywords
post-production residues
sustainable development
nutrients
functional food
Bibliografia
[1] Abdel Fattah A.A., N.R. Abdel-Rahman, M.M. Abd El-Razik, H.B. El-Nashi. 2016. Utilization of pomegranate peels for improving quality attributes of refrigerated beef burger. Current Science International 5: 427-441. [2] Barkhordari P., B. Bazargani-Gilani, B. 2021. Effect of apple peel extract and zein coating enriched with ginger essential oil on the shelf life of chicken thigh meat. Journal of Food Measurement and Characterization 15(3) : 2727-2742. [3] Betrouche A., L. Estivi, D. Colombo, G. Pasini, L. Benatallah, A. Brandolini, A. Hidalgo. 2022. Antioxidant properties of gluten-free pasta enriched with vegetable by-products. Molecules 27(24) : 8993. [4] Bin Mohd Zaini H., M.D. Bin Sintang, Y.N. Dan, N. Ab Wahab, M. Bin Abdul Hamid, W. Pindi, 2019. Effect of addition of banana peel powder (Musa balbisiana) on physicochemical and sensory properties of fish patty. British Food Journal, 121(9) : 2179-2189. [5] Butke W., M. Romeiro, L. Aparecida, F. Do Santos, D. Novello. 2018. Addition of pumpkin skin flour in pizza changes the physicochemical and sensory acceptability of children. International Journal of Development Research 8(07) : 21409-21415. [6] Evanuarini H., A. Susilo, D. Amertaningtyas. 2023. Physico-chemical properties, amino acid and fatty acid profile of chicken patties added with beetroot peel flour as natural colourant. Journal of Food & Nutrition Research 62(2) : 70–176. [7] Garcia M.V., M.S. Milani, E.F. Ries. 2020. Production optimization of passion fruit peel flour and its incorporation into dietary food. Food Science and Technology International, 26(2) : 132-139. [8] Hafez A.M.A.T.A., M.M. Eissawy. 2018. Effect of banana peel extract on sensory and bacteriological quality of marinated beef. Archives of Nutrition and Public Health, 1(1) : 1-11. [9] Hartmann G.L., A.M. Marconato, M.R. Santos, L.A. Do Amaral, E.F. Dos Santos, D. Novello. 2020. Addition of pumpkin peel flour affect physicochemical and sensory characteristics of bovine burger. International Journal of Regulation and Governance, 8(2) :254-263. [10] Jovanović M., M. Petrović, J. Miočinović, S. Zlatanović, J. Laličić Petronijević, D. Mitić-Ćulafić, S. Gorjanović. 2020. Bioactivity and sensory properties of probiotic yogurt fortified with apple pomace flour. Foods 9(6) : 763. [11] Lu Z., J. Wang, R. Gao, F. Ye, G. Zhao. 2019. Sustainable valorisation of tomato pomace: A comprehensive review. Trends in Food Science & Technology 86 :172-187. [12] Mahmoud M.H., A.A. Abou-Arab, F.M. Abu-Salem, F. 2017. Research article quality characteristics of beef burger as influenced by different levels of orange peel powder. American Journal of Food Technology 12:262-270. [13] Popescu L., T. Ceșco, A. Gurev, A. Ghendov-Mosanu, R. Sturza, R. Tarna, 2022. Impact of apple pomace powder on the bioactivity, and the sensory and textural characteristics of yogurt. Foods 11(22) : 3565. [14] Ramirez-Rodrigues M.M., M.L. Plaza, A. Azeredo, M.O. Balaban, M.R. Marshall. 2011. Physicochemical and phytochemical properties of cold and hot water extraction from Hibiscus sabdariffa. Journal of Food Science 76(3) : C428-C435. [15] Rupasinghe H.V., L. Wang, G.M. Huber, N.L. Pitts. 2008. Effect of baking on dietary fibre and phenolics of muffins incorporated with apple skin powder. Food Chemistry 107(3) : 1217-1224. [16] Sobczak P., K. Zawiślak, A. Starek, W. Żukiewicz-Sobczak, A. Sagan, B. Zdybel, D. Andrejko. 2020. Compaction process as a concept of press-cake production from organic waste. Sustainability 12(4) : 1567. [17] Stawicka E. 2017. CSR w kontekście zrównoważonego rozwoju sektora rolno-spożywczego. Turystyka iRozwój Regionalny 8 : 93-104. [18] Trujillo-Mayol I., O. Viegas, M.M.C. Sobral, N. Casas-Forero, N.Fiallos, E. Pastene-Navarrete, I.M. Ferreira. 2022. In vitro gastric bioaccessibility of avocado peel extract in beef and soy-based burgers and its impact on Helicobacter pylori risk factors. Food Chemistry 373 : 131505. [19] Wiśniewska M., T. Grybek, T. 2022. Realizacja celów zrównoważonego rozwoju zperspektywy doświadczeń organizacji łańcucha dostaw żywności. Zarządzanie i Jakość 4(2) : 386-404.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114459 "Znakowanie napojów alkoho..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH