Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 6
Dobrowolne systemy jakości - znaczący trend w prawie żywnościowym
Voluntary quality systems - significant trend in food law
10.15199/48.2018.6.2
Monika ŻUCHOWSKA-GRZYWACZ
nr katalogowy: 114111
10.15199/48.2018.6.2
Streszczenie
Niniejsze opracowanie jest prezentacją podstawowych założeń wybranych dobrowolnych systemów jakościowych na płaszczyźnie międzynarodowej, unijnej i krajowej. Stanowią one obecnie jedną z najbardziej dynamicznych sfer rozwoju prywatnego prawa żywnościowego. Celem opracowania jest określenie znaczenia, jakie mają systemy jakości dla przepisów prawa oraz przeanalizowanie korzyści i problemów wynikających dla konsumentów i przedsiębiorców. W opracowaniu wykorzystana została metoda analizy treści i analizy dokumentów, pozwalająca wykazać wieloaspektowość omawianej kwestii i jej istotne znaczenie z punktu widzenia zarówno krajowej, jak i międzynarodowej praktyki gospodarczej. Powołano się na akty prawne, periodyki i monografie. Wykorzystane zostały informacje udostępnione przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, organizacje zrzeszające przedsiębiorców, konsumentów, organizacje społeczne oraz dane umieszczone na oficjalnych stronach organizacji certyfikujących. W zakresie metod posłużono się założeniami komparatystyki prawniczej, porównując wybrane systemy jakości.
Abstract
This study is a presentation of the basic assumptions of selected voluntary quality systems at the international, EU and national level. They are currently one of the most dynamic areas of private food law development. The aim of the study is to show the importance of quality systems for the law and to analyze the benefits and problems arising for consumers and entrepreneurs. The study uses the method of content analysis and document analysis, which allows to show the multifaceted nature of the discussed issue and its significance from the point of view of both domestic and international economic practice. References were made to legal acts, periodicals and monographs. The information provided by the Ministry of Agriculture and Rural Development, organizations associating entrepreneurs, consumers, social organizations and data on official websites of certification organizations were used. Methods of legal comparative studies were used in the field of methods by comparing selected quality systems.
Słowa kluczowe
jakość
systemy jakości
żywność
prawo żywnościowe
samoregulacja
Keywords
quality
quality systems
food
food law
self-regulation
Bibliografia
[1] Bielawa Anna. 2011. "Postrzeganie i rozumienie jakości - przegląd definicji jakości". Studia i Prace WNEiZ (21): 143-152. [2] Castro Daniel. 2011. Benefits and Limitations of Industry Self-Regulation for Online Behavioral Advertising, http:// www.itif.org/files/2011-self-regulation-online-behavioraladvertising. pdf (dostęp 3.03.2018). [3] PN-EN ISO 9000:2015. 2016. Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia. Warszawa: PKN. [4] Jeznach Maria. 2007. Międzynarodowe standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w branży rolno-spożywczej. W Rolnictwo i gospodarka żywnościowa Polski w ramach Unii Europejskiej. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [5] Korzycka Małgorzata, Paweł Wojciechowski. 2017. System prawa żywnościowego. Warszawa: Wolters Kluwer Polska S.A. [6] Kowalski Stanisław. 2004. Systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym. Kraków: Wyższa Szkoła Ekonomii i Informatyki w Krakowie. [7] Krupa Jan. 2007. Wybrane systemy zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia. W Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu. Rzeszów: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego. [8] Muelen van der Bernd (red.). 2011. Private Food Law. Wageningen: Wageningen Academic Publishers. [9] PN-EN ISO 22000:2006. 2016. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania każdej organizacji w łańcuchu producentów żywności. Warszawa: PKN. [10] Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Dz.U. 2001 nr 5 poz. 44. [11] Wysokińska-Senkus Aneta. 2009. System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie. Wybrane problemy (red. Toruński J.). Siedlce: Wydawnictwo AP. [12] Wysokińska-Senkus Aneta. 2008. Systemy ISO i HACCP w praktyce polskich przedsiębiorstw. Wydawnictwo UP. [13] http://www.biocert.pl/jakosc-tradycja/opis-systemu/ (dostęp: 2.03.2018). [14] http://www.bsigroup.pl (dostęp 6.03.2018). [15] http://www.haccp-polska.pl (dostęp 2.03.2018). [16] https://www.ifscertification.com/index.php/en/?SID=e891 dfe5e89734e48bd06f9017e8c93d&page=home&content =public_content&desc=home&language=english (dostęp 3.03.2018). [17] http://www.ijhar-s.gov.pl/index.php/chroniona-nazwa- -pochodzenia.html (dostęp 07.03.2018). [18] http://www.malongroup.pl/ (dostęp 5.03.2018). [19] http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Rolnictwoekologiczne (dostęp 8.03.2018). [20] http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Krajowesystemy- jakosci-zywnosci (dostęp 8.03.2018). [21] https://www.ppg24.pl/stosowanie-systemow-jakosci-wbranzy- zywnosciowej,459.html (dostęp 8.03.2018). [22] http://www.pzpbm.pl/QMP (dostęp 8.03.2018). [23] http://wieprzowinapqs.pl/wieprzowina-pqs/jakosc (dostęp 8.03.2018).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114111 "Dobrowolne systemy jakośc..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
31.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH