Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5
Chemiczne właściwości oleju tłoczonego na zimno z nasion sezamu
Chemical properties of cold pressed sesame seed oil
10.15199/62.2018.5.27
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
Marta Krajewska
Agnieszka Sagan
Agnieszka Starek
Agata Blicharz-Kania
Dariusz Andrejko
Beata Zdybel
Dariusz Góral
nr katalogowy: 113872
10.15199/62.2018.5.27
Streszczenie
Badano proces tłoczenia na zimno oleju z nasion sezamu (Sesamum indicum L.). Średnia zawartość wody i tłuszczu w nasionach wynosiła odpowiednio 6,56 i 44,63%. Wyznaczono skuteczność tłoczenia oleju. W wytłoczonym oleju oznaczono liczbę kwasową (LK), liczbę nadtlenkową (LN) oraz stabilność oksydatywną. Otrzymany olej spełniał normy jakościowe pod względem wartości LK i LN, ale charakteryzował się małą stabilnością oksydatywną. Ponadto przeanalizowano skład i zawartość kwasów tłuszczowych. Stosunek kwasów n-6 do n-3 był niekorzystny i wynosił 164,3:1.
Abstract
Sesame (Sesamum indicum L.) seeds were used to produce oil by using the screw press (nozzle 10 mm, temp. 45°C) to det. the pressing capacity as well as the acid no., peroxide value and oxidative stability of the oil. The oil met quality stds. in terms of acid no. and peroxide value but it showed a low oxidn. resistance.
Bibliografia
[1] B. Maniak, B. Zdybel, M. Bogdanowicz, J. Wójcik, Inż. Roln. 2012, 3, 101. [2] W.S. Choo, J. Birch, J.P. Dufour, J. Food Compos. Anal. 2007, 20, 202. [3] A. Koski, S. Pekkarinen, A. Hopia, K. Wähälä, M. Heinonen, Eur. Food Res. Technol. 2003, 217, 110. [4] C.I.G. Tuberoso, A. Kowalczyk, E. Sarritzu, P. Cabras, Food Chem. 2007, 103, 1494. [5] D. Grotto, 101 produktów dla zdrowia i życia, Wydawnictwo Vesper, Poznań 2010. [6] A. Nowak, Post. Fitoterapii 2011, 1, 48. [7] A. Szajdek, J. Borowska, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2004, 4, 5. [8] M. Trańska, S. Czaplicki, J. Bojarska, D. Ogrodowska, Technologia żywności - technologia produktów roślinnych, UWM, Olsztyn 2010. [9] PN-EN ISO 665:2004, Nasiona oleiste. Oznaczanie wilgotności i zawartości substancji lotnych. [10] PN-EN ISO 659:2010, Nasiona oleiste. Oznaczanie zawartości oleju (Metoda odwoławcza). [11] PN-EN ISO 12966-1:2015-01, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Cz. 1. Przewodnik do nowoczesnej chromatografii gazowej estrów metylowych kwasów tłuszczowych. [12] PN-EN ISO 12966-2:2011, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Cz. 2. Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych. [13] PN-EN ISO 12966-4:2015-07, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Cz. 4. Oznaczanie techniką kapilarnej chromatografii gazowej.[14] PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [15] PN-EN ISO 3960:2012, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [16] M. Wroniak, M. Łubian, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2008, 4, 80. [17] M. Wirkowska, J. Bryś, K. Ratusz, B. Kowalski, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2006, 2, 358. [18] PN-ISO 6886:2009, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie stabilności oksydacyjnej (Test przyspieszonego utleniania). [19] J.M. Nzikou, L. Matos, G. Bouanga-Kalou, C.B. Ndangui, N.P.G. Pambou-Tobi, A. Kimbonguila, S. Desobry, Adv. J. Food. Sci. Technol. 2009, 1, 6. [20] M.K.S. El Khier, K.E.A. Ishag, A.E.A. Yagoub, Res. J. Agr. Biol. Sci. 2008, 4, 761. [21] M. Krajewska, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, Przem. Chem. 2015, 94, nr 10, 1714. [22] S.W. Head, A.A. Swetman, T.W. Hammonds, A. Gordon, K.H. Southwell, R.V. Harris, Small Scale Vegetable Oil Extraction 1995, 8, 107. [23] H. Niewiadomski, Technologia tłuszczów jadalnych, WNT, Warszawa 1993. [24] K. Mińkowski, S. Grzeskiewicz, M. Jerzewska, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2011, 18, 124. [25] A. Zielińska, I. Nowak, Chemik 2014, 68, 103. [26] K. Łoźna, A. Kita, M. Styczyńska, J. Biernat, Probl. Hig. Epidemiol. 2012, 93, 871. [27] Ś. Ziemlański, J. Budzyńska-Topolowska, Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1991. [28] M. Białek, J. Rutkowska, Postępy Hig. Med. Dośw. 2015, 69, 892. [29] Codex Alimentarius, FAO/WHO, 2009. Codex standard for named vegetable oils, ALINORM 09/32/17. [30] M. Wroniak, M. Kwiatkowska, K. Krygier, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2006, 2, 46. [31] M. Wroniak, D. Łukasik, Rośliny Oleiste 2007, 28, 303. [32] A. Kamal-Eldin, L.A. Appelqvist, J. Am. Oil.Chem. Soc. 1995, 72, 967. [33] K. Krygier, M. Wroniak, K. Dobczyński, I. Kiełt, S. Grześkiewicz, M. Obiedziński, Rośliny Oleiste 1998, 2, 573.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2018-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH