Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5
Wiedza konsumentów o aloesie i produktach aloesowych
Consumers’ Knowledge of Aloe and Aloe Products
10.15199/65.2018.5.5
Anita Kukułowicz
nr katalogowy: 113839
10.15199/65.2018.5.5
Streszczenie
Aloe vera ma najwyższą spośród wszystkich gatunków aloesu aktywność biologiczną. Miazga i sok uzyskane z jego liści przetwarzane są na szeroką skalę na całym świecie. Respondenci, pomimo że deklarowali stosowanie produktów aloesowych, wykazali się skromną wiedzą o składnikach biologicznie aktywnych w nim zawartych. Największą wiedzę na temat acemannanu wzmacniającego odporność i regenerującego komórki miały osoby deklarujące wykształcenie wyższe oraz należące do grupy wiekowej powyżej 56 lat. Najwięcej informacji o drażniących właściwościach antrachinonów miało niespełna 12% respondentów, natomiast ponad 30% badanych wiedziało, że podczas stosowania aloesu mogą wystąpić reakcje alergiczne. Najbardziej różnicującymi zmiennymi okazały się wykształcenie, a następnie wiek.
Abstract
Aloe vera is the species with the highest biological activity. Pulp and the juice obtained from its leaves are processed on a large scale all over the world. The respondents, although they declared to use aloe products, appeared to have insufficient knowledge of biologically active components present in aloe. The highest knowledge about the acemannan and its ability to strengthen the immune system and to regenerate cells was possessed by the people who declared to have higher education and were above the age of 56. Less than 12% of the respondents were aware of the irritating properties of anthraquinone, while over 30% of the polled knew that when applying Aloe Vera, allergic reactions may occur. The most discriminative variables were education and then, age.
Słowa kluczowe
Aloe vera
produkty aloesowe
wiedza
zachowania żywieniowe
Keywords
Aloe vera
aloe products
knowledge
nutritional behavior
Bibliografia
[1] Ahlawat Kulveer Singh, Bhupender Singh Khatkar. 2011. "Processing, food applications and safety of Aloe vera products: a review". Journal of Food Science and Technology 48 (5) : 525-533. [2] Aloes jak go stosować? 2013. http://www.superflavon.pl/aloes_jak_go_stosowac.html [3] Boniakowska Izabela, Marta Burzyńska, Joanna Jeleń, Monika Magnuszewska. 2016. "Produkty naturalne dobroczynne i cenne dla kosmetologii: miód i produkty pszczele, czekolada, owoce granatu i winogron oraz aloes". Studenckie Zeszyty Naukowe. Kosmetologia 1 (1) : 6-27.[4] Christaki Efterpi V., Panagiota C. Florou-Paneri. 2010. "Aloe vera: A plant for many uses". Journal of Food, Agriculture & Environment 8 (2) : 245-249. [5] Cieślik Ewa, Kinga Turcza. 2015. "Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.)". Postępy Fitoterapii 2 (16) : 117-124. [6] Di Scala Karina, Antonio Vega-Gálvez, Kong Ah-Hen, Yissleen Nuñez-Mancilla, Gipsy Tabilo-Munizaga, Mario Pérez-Won, Claudia Giovagnoli. 2013. "Chemical and physical properties of Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) gel stored after high hydrostatic pressure processing". Food Science and Technology (Campinas) 33 (1) : 52-59. [7] Hamman Josias H. 2008. "Composition and Applications of Aloe vera Leaf Gel". Molecules 13 : 1599-1616. [8] Javed Shabnam, Rahman Atta-Ur. 2014. "Aloe vera Gel in Food, Health Products, and Cosmetics Industry". Studies in Natural Products Chemistry 41 : 261-285. [9] Kang Nam E, Ju Hyeon Kim, Yeon Kyoung Lee, Hye Young Lee, Woo Kyoung Kim. 2011. "A study of consumers’ perceptions and prediction of consumption patterns for generic health functional foods". Nutrition Research and Practice 5 (4) : 313-321. [10] Risk profile Aloe Vera Page, CAS No. 85507-69-3. 1. Version date: 13 May 2013, https:// //www.mattilsynet.no/.../risk_profile_aloe.../Risk%20Profile. [11] Sharma Priyanka, Amit C. Kharkwal, Harsha Kharkwal, M.Z. Abdin, Ajit Varma. 2014. "A Review on Pharmacological Properties of Aloe vera". International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research 29 (2) : 31-37. [12] Sobotta Łukasz, Jadwiga Mielcarek, Stanisław Sobiak, Marcin Wierzchowski. 2010. "Antrachinony - małe cząsteczki, duże nadzieje". Terapia i Leki 66 (3) : 162-167. [13] Sujatha G., G.Senthil Kumar, J. Muruganandan, T.Srinivasa Prasad. 2014. "Aloe vera in dentistry". Journal of Clinical and Diagnostic Research 8 (10) : 1-2. [14] Wilson Jane. 2016. "Aloe Vera Products: The Importance of IASC Certification". http:// //www.iasc.org/
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113839 "Wiedza konsumentów o aloe..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH