Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Krzyżówki drożdży browarniczych. Cz. 4. Przemysłowo użyteczne fenotypy krzyżówek międzygatunkowych
Brewing Yeasts Hybrids Part IV. Industrially useful Phenotypes of interspecific Hybrids
10.15199/64.2018.4.6
Joanna Harasym
Tomasz Podeszwa
Ludmiła Bogacz-Radomska
nr katalogowy: 113422
10.15199/64.2018.4.6
Streszczenie
Genomy i ich funkcjonowanie w nowo utworzonych krzyżówkach drożdży browarniczych stanowią wciąż obszar intensywnych i pionierskich badań. Stabilność utworzonego w efekcie hybrydyzacji genomu jest kluczowym elementem dla dalszego funkcjonowania krzyżówek drożdży. Cecha ta zależna jest nie tylko od techniki pozyskiwania krzyżówek de novo, ale również od warunków środowiska, w jakich następuje ich dalszy wzrost i rozwój.
Abstract
Genomes and their function in newly created brewery yeast hybrids are still an area of intensive and pioneering research. The stability of the resulting hybridization genom is a key element for their further functioning. This feature depends not only on de novo hybrids creation technology, but also on environmental conditions in which they grow and develop.
Słowa kluczowe
krzyżówki międzygatunkowe
drożdże browarnicze
spore-to-spore mating
rare mating
fuzja protoplastów
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Saccharomyces kudriavzevii
Saccharomyces uvarum
Keywords
interspecific hybrid
brewer's yeast
spore-to-spore mating
rare mating
protoplast fusion
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Saccharomyces kudriavzevii
Saccharomyces uvarum
Bibliografia
[1] Alexander Wiliam G., David Peris, Brandon T. Pfannenstiel, Dana A. Opulente, Meihua Kuang, Chris Todd Hittinger. 2016. "Efficient Engineering of Marker-Free Synthetic Allotetraploids of Saccharomyces". Fungal Genetics and Biology 89 : 10-17. [2] Antunovics Zsuzsa, Huu-Vang Nguyen, Claude Gaillardin, Matthias Sipiczki. 2005. "Gradual Genome Stabilisation by Progressive Reduction of the Saccharomyces Uvarum Genome in an Interspecific Hybrid with Saccharomyces cerevisiae." FEMS Yeast Research 5 (12) : 1141-1150. [3] Bolat Irina, Gabriele Romagnoli, Feibai Zhu, Jack T. Pronk, Jean Marc Daran. 2013. "Functional Analysis and Transcriptional Regulation of Two Orthologs of ARO10, Encoding Broad-Substrate-Specificity 2-Oxo-Acid Decarboxylases, in the Brewing Yeast Saccharomyces pastorianus CBS1483." FEMS Yeast Research 13 (6) : 505-517. [4] Ekberg Jukka, Jari Rautio, Laura Mattinen, Virve Vidgren, John Londesborough, Brian R. Gibson. 2013. "Adaptive Evolution of the Lager Brewing Yeast Saccharomyces pastorianusfor Improved Growth Under Hyperosmotic Conditions and its Influence on Fermentation Performance." FEMS Yeast Research 13 (3) : 335-349. [5] Fukuda Nobuo, Misato Kaishima, Jun Ishii, Akihiko Kondo, Shinya Honda. 2016. "Continuous Crossbreeding of Sake Yeasts using Growth Selection Systems for a-Type and α-Type Cells." AMB Express 6 (1). [6] Gibson Brian, Kristoffer Krogerus, Jukka Ekberg, Adrien Monroux, Laura Mattinen, Jari Rautio, Virve Vidgren. 2015. "Variation in α-Acetolactate Production within the Hybrid Lager Yeast Group Saccharomyces pastorianus and Affirmation of the Central Role of the ILV6 Gene." Yeast 32 (1) : 301-316. [7] He Yang, Jianjun Dong, Hua Yin, Peng Chen, Hong Lin, Lu Chen. 2014. "Monitoring of the Production of Flavour Compounds by Analysis of the Gene Transcription Involved in Higher Alcohol and Ester Formation by the Brewer's Yeast Saccharomyces pastorianus using a Multiplex RT-qPCR Assay." Journal of the Institute of Brewing 120 (2) : 119-126. [8] Hiraoka Mina, Keiichi Watanabe, Keiko Umezu, Hisaji Maki. 2000. "Spontaneous Loss of Heterozygosity in Diploid Saccharomyces cerevisiae Cells." Genetics 156 (4) : 1531-1548. [9] Horinouchi Takaaki, Katsunori Yoshikawa, Risa Kawaide, Chikara Furusawa, Yoshihiro Nakao, T. Hirasawa, H. Shimizu. 2010. "Genome-Wide Expression Analysis of Saccharomyces pastorianus Or thologous Genes using Oligonucleotide Microarrays." Journal of Bioscience and Bioengineering 110 (5) : 602-607. [10] Krogerus Kristoffer., Mikko Arvas, Matteo De Chiara, Frederico Magalhães, Laura Mattinen, Merja Oja, Virve Vidgren, Jia -X Yue, Gianni Liti, Brian Gibson. 2016. "Ploidy Influences the Functional Attributes of De Novo Lager Yeast Hybrids." Applied Microbiology and Biotechnology 100 (16) : 7203-7222. [11] Lopandic Ksenija, Walter P. Pfliegler, Wolfgang Tiefenbrunner, Helmut Gangl, Matthias Sipiczki, Katja Sterflinger. 2016. "Genotypic and Phenotypic Evolution of Yeast Interspecies Hybrids during High-Sugar Fermentation." Applied Microbiology and Biotechnology 100 (14) : 6331-6343. [12] Lucca Maria, John Spencer, Lucia De Figueroa. 2002. "Glycerol and Arabitol Production by an Intergeneric Hybrid, PB2, obtained by Protoplast Fusion between Saccharomyces Cerevisiae and Torulaspora delbrueckii." Applied Microbiology and Biotechnology 59 (4-5) : 472-476. [13] Masneuf-Pomarède Isabelle, Christine Le Jeune, Pascal Durrens, Marc Lollier, Michel Aigle, Denis Dubourdieu. 2007. "Molecular Typing of Wine Yeast Strains Saccharomyces Bayanus Var. Uvarum using Microsatellite Markers." Systematic and Applied Microbiology 30 (1) : 75-82. [14] Muir Alastair, Elisabeth Harrison, Alan Wheals. 2011. "A Multiplex Set of Species-Specific Primers for Rapid Identification of Members of the Genus Saccharomyces." FEMS Yeast Research 11 (7) : 552-563. [15] Mukai Nobuhiko, Chiharu Nishimori, Ikuko W. Fujishige, Akihiro Mizuno, Toshiro Takahashi, Kazuo Sato. 2001. "Beer Brewing using a Fusant between a Sake Yeast and a Brewer's Yeast." Journal of Bioscience and Bioengineering 91 (5) : 482-486. [16] Pérez-Través Laura, Christian A. Lopes, Eladio Barrio, Amparo Querol. 2012. "Evaluation of Different Genetic Procedures for the Generation of Artificial Hybrids in Saccharomyces Genus for Winemaking." International Journal of Food Microbiology 156 (2) : 102-111. [17] Peris David, Carmela Belloch, Ksenija Lopandić, Jose Manuel Álvarez-Pérez, Amparo Querol, Eladio Barrio. 2012. The molecular characterization of new types of Saccharomyces cerevisiae × S. kudriavzeviihybrid yeasts unveils a high genetic diversity. Yeast, 29 : 81-91. [18] Piotrowski Jeff, Saisubramanian Nagarajan, Evgueny Kroll, Alison Stanbery, Kami Chiotti, Arthur Kruckeberg, Barbara Dunn, Gavin Sherlock, Frank Rosenzweig. 2012. Different selective pressures lead to different genomic outcomes as newly-formed hybrid yeasts evolve. BMC Evolutionary Biology 12 : 46. [19] Selmecki Anna, Yosef Maruvka, Philip Richmond, MarieGuillet, Noam Shoresh, Amber Sorenson, Subhajyoti De, et al. 2015. "Polyploidy can Drive Rapid Adaptation in Yeast." Nature 519 (7543) : 349-351. [20] Steensels Jan, Esther Meersman, Tim Snoek, Veerle Saels, and Kevin J. Verstrepen. 2014. "Large-Scale Selection and Breeding to Generate Industrial Yeasts with Superior Aroma Production." Applied and Environmental Microbiology 80 (22) : 6965-6975. [21] Strejc Jan, Lucie Siříšťová, Marcel Karabín, Joao B. Almeida e Silva, Tomas Brányik. 2013. "Production of Alcohol-Free Beer with Elevated Amounts of Flavouring Compounds using Lager Yeast Mutants." Journal of the Institute of Brewing 119 (3) : 149-155. [22] Tiroshauth Itay., Sharon Reikhav, Avraham A. Levy, Naama Barkai. 2009. "A Yeast Hybrid Provides Insight into the Evolution of Gene Expression Regulation." Science 324 (5927) : 659-662. [23] van den Broek Marcel, Irina Bolat, Jurgen F. Nijkamp, Edward Ramos, Marijke A. H. Luttik, Frank Koopman, Jan M. Geertman, Dick de Ridder, Jack T. Pronk, Jean Marc Daran. 2015. "Chromosomal Copy Number Variation in Saccharomyces pastorianus is Evidence for Extensive Genome Dynamics in Industrial Lager Brewing Strains." Applied and Environmental Microbiology 81 (18) : 6253-6267. [24] Walther Andrea. 2014. "Genome Sequence of Saccharomyces Carlsbergensis, the World's First Pure Culture Lager Yeast." G3 (Bethesda, Md.) 4 (5) : 783-793. [25] Wendland, Jurgen. 2014. Eukaryotic Cell vol. 13 no. 10 1256-1265.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113422 "Krzyżówki drożdży browarn..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH