Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Potencjał wykorzystania owsa
Potential use of oats
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 134854
Streszczenie
W naszym kraju ziarno owsa wykorzystywane jest głównie na cele paszowe, a w niewielkim stopniu na konsumpcję i dla potrzeb przemysłu. W płodozmianach silnie wysyconych zbożami, owies pełni rolę rośliny fitosanitarnej i regenerującej. Ponadto jest cennym komponentem mieszanek zbożowych, zwiększających bioróżnorodność łanów roślinnych. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie ziarnem owsa i jego przetworami ze względu na właściwości odżywcze i prozdrowotne. W porównaniu z typowymi zbożami chlebowymi, ziarno owsa zawiera więcej białka i tłuszczu oraz mniej węglowodanów. Ponadto odznacza się wysoką zawartością rozpuszczalnej frakcji włókna pokarmowego, z dużym udziałem ß-glukanów oraz zawiera związki fenolowe o właściwościach antyoksydacyjnych. Jednym z najnowszych trendów wykorzystania owsa jest jego zastosowanie w przemyśle browarniczym i spożywczym.
Abstract
In Poland, oat grains are mainly used for fodder and to a small extent for consumption and industry. In crop rotations strongly saturated with cereals, oats play the role of a phytosanitary and regenerating plant. In addition, oats are a valuable component of cereal mixtures, increasing the biodiversity of plant patches. Recent years have seen an increased interest in oat grains and oat products due to their nutritional and health-promoting properties. Compared to typical bread cereals, oat grains contain more protein and fat and fewer carbohydrates. Furthermore, they have a high content of soluble dietary fibre fraction with a high proportion of ß-glucans, as well as contain phenolic compounds with antioxidant properties. One of the latest trends in the use of oats is in the brewing and food industry.
Słowa kluczowe
owies
czynniki agrotechniczne
plon
jakość ziarna
Keywords
oats
agricultural factors
yield
grain quality
Bibliografia
Bartnikowska e. 2003. Przetwory z ziar- na owsa jako źródło ważnych substancji prozdrowotnych w żywieniu człowieka. Biul. IHAR, 229: 235-245. Błażewicz J., J. Kawa-Rygielska, D. Lesz- czyńska, J. Gąsior, A. Gasiński. Słody spe- cjalne z owsa nagiego. Przemysł Fermen- tacyjny i Owocowo-Warzywny. 2020, 1-2: 23-24. Czubaszek A., Z. Karolini-Skaradzińska, M. fujarczuk. 2011. Wpływ dodatku produktów owsa na właściwości wypie- kowe mieszanek żytnio-owsianych. żyw- ność. Nauka. Technologia. Jakość. 5(78): 150-162. Kawka A. 2010. Współczesne trendy w produkcji piekarskiej – wykorzysta- nie owsa i jęczmienia jako zbóż niechle- bowych. żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3: 25-43. Kawka A., B. Achremowicz. 2014. Owies – roślina XXI wieku. Wykorzystanie żywie- niowe i przemysłowe. Nauka. Przyroda. Technologie. 8 (3): 1-11. Kotecki A. (red.). 2020. Uprawa roślin, cz. II, 1-527. Kozyra J., A. Nieróbca, K. Mizak, R. Pudeł- ko, M. Borzęcka-Walker, A. faber, A. Do- roszewski. 2010. Zmiana klimatu – nowe wyzwania dla rolnictwa. Studia i Raporty IUNG-PIB, Puławy, z. 19, 133-144. Langee.2010.Produktyowsianejakożyw- ność funkcjonalna. żywność. Nauka. Tech- nologia. Jakość. 3(70): 7-24. Leszczyńska D., K. Noworolnik. 2010. Wpływ nawożenia azotem i gęstości sie- wu na plonowanie owsa nagoziarnistego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Kra- ków 3(70): 197-204. Lista opisowa odmian COBORU 2021. Noworolnik K., D. Leszczyńska. 2015. In- tegrowana uprawa mieszanek zbożowych na paszę dla trzody chlewnej i drobiu. Instr. Upowszechnieniowa nr 204, Puławy. 27 ss. ISBN-978-83-7562-184-6. Sułek A., f. Brzóska. Uprawa i wykorzysta- nie owsa. Instr. upowsz. IUNG-PIB Puławy, 2007, 141, ss. 55. Sułek A., D. Leszczyńska, R. Cyfert. Charakterystyka i technologia uprawy odmian owsa. IUNG-PIB Puławy, COBORU Słupia Wielka, 2005. Szempliński W. (red.) 2012. Rośliny Rolni- cze. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. 1-470. Wołoch R. 2003. Zdolność eliminowania wolnych rodników przez ekstrakty uzyskane z frakcji młynarskich ziarna nieoplewionych i oplewionych form jęczmienia i owsa. Biul. IHAR, 229: 263-270.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 112440 "RemaDays 2018..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD PAPIERNICZY - e-zeszyt (pdf) 2018-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
28.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD PAPIERNICZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
342.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD PAPIERNICZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD PAPIERNICZY - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD PAPIERNICZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
462.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD PAPIERNICZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD PAPIERNICZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
516.00 zł brutto
477.78 zł netto
38.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
516.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH